Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

«ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ/ κάποια αυγή, να προσφέρουμε εμείς/ την ανθοδέσμη με τις ηλιαχτίδες,/ στο στήθος της μέρας». Τι κι αν πέρασαν τα χρόνια! Το δικαίωμα στο όνειρο συνεχίζεται. Και ο αγώνας με τις λέξεις και για τις λέξεις, επίσης...

ΠΡΟΠΑΡΑΜΟΝΗ εκλογών, ίσως των πιο κρίσιμων εκλογών, όπως έχω ξαναγράψει αντιγράφοντάς το, μετά τη Μεταπολίτευση. Πάντα μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος ανεγνωρίζετο. Πολύ περισσότερο δεν θα αναγνωρίζεται κανένα λάθος μετά την απομάκρυνση από τη μεθαυριανή κάλπη. Αλλο θέμα, αν το όποιο λάθος δεν φαίνεται σαν λάθος τη στιγμή του λάθους.
TO ΠΟΛΙΤΙΚΟ σκηνικό της 7ης Μαΐου θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ξέραμε. Και από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο η πρόβλεψη. Αλλοι παπάδες έρχονται κι άλλα χαρτιά θα βαστούνε; τον ρώτησα. Οτι έρχονται άλλοι παπάδες είναι σίγουρο, αν όμως κρατούνε άλλα χαρτιά ή δεν κρατούνε καθόλου χαρτιά, δεν το ξέρω. Η απάντησή του.
ΣΕΝΑΡΙΑ επί σεναρίων για την επόμενη μέρα. Κυβέρνηση των μνημονιακών δυνάμεων σε μνημονιακή κατεύθυνση. Κυβέρνηση των μνημονιακών και των 'ολίγων' αντιμνημονιακών δυνάμεων σε 'ολίγον' μνημονιακή κατεύθυνση. Κυβέρνηση των ολίγων μνημονιακών και των 'ολίγων' αντιμνημονιακών δυνάμεων σε 'ολίγον' μνημονιακή ή ολίγον αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Μη κυβέρνηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων σε μνημονιακή κατεύθυνση...
ΥΠΟΘΕΣΗ εργασίας. Βάζει νερό στο κρασί του ο ένας, βάζει νερό στο κρασί του ο άλλος, βάζει νερό στο κρασί του ο παράλλος. Μήνες που δεν έχουν 'ρο', το κρασί θέλει νερό.
ΕΤΟΙΜΗ η λίστα των μνημονιακών δράσεων από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Για να μην ξεχνιόμαστε. Ετοιμα τα ’χουν τα νέα μέτρα. Θα τους μείνουν στα χέρια;
ΔΕΔΟΜΕΝΗ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία. Απ’ τους 'Μερκοζί' στους 'Μερκολάντ' ή μήπως απ’ τους 'Μερκοζί' στους 'Ολαρκέλ'; Τι καλά να ήταν τόσο απλά, μα τόσο απλά, τα πράγματα!
«ΜΟΛΙΣ ο Τιμολέων απάλλαξε από τον καρχηδονιακό κίνδυνο τους κατοίκους της Σικελίας και αποκατέστησε τη δημοκρατία στις Συρακούσες αποσύρθηκε και έζησε σαν απλός ιδιώτης. Αρνήθηκε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη που είχε για να γίνει τύραννος ή βασιλιάς. [...] Οταν κάποτε κατηγορήθηκε αναίτια μέσα στην Εκκλησία του Δήμου και οι πολίτες στράφηκαν κατά του κατηγόρου του, αυτός τους συγκράτησε λέγοντας: 'Επιτέλους έγινε αυτό που πάντα ευχόμουν, να μπορούν δηλαδή οι πολίτες των Συρακουσών να μιλούν χωρίς να τιμωρούνται'». Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

«Κι αφήσαμε και τέντωσαν/ το κορμί μας σε προκρούστεια κλίνη/ οι ισχυροί της μέρας/ με μόνο αντάλλαγμα την ησυχία μας./ Ομως δεν μπορούμε να ζούμε σε ησυχία,/ όταν τα δάχτυλα της καθημερινής ανάκρισης,/ ματώνουν τις ουλές του κορμιού μας./ Γι’ αυτό,/ προσευχόμαστε στην πεταλούδα,/ που ζήτησε απ’ το αυγινό φως/ έρωτα μαζί του, να μπορέσουμε/ κάποια αυγή, να προσφέρουμε εμείς/ το μπουκέτο με τις ηλιαχτίδες,/ στον μπούστο της μέρας».
Από το ποίημα του γράφοντος 'Η ησυχία μας(;)'.
Ποιητική συλλογή 'ΚΑΖΟΒΑΡ', εκδ. 'Φιλιππότη', Αθήνα 1987.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (04.05.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου