Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ πήγαινα στην Κύπρο, την περασμένη Παρασκευή, έτσι και όταν γύριζα, χθες, διάβαζα μέσα στο αεροπλάνο το 'Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ' του Γιώργου Σεφέρη. Στον κόσμο της Κύπρου είναι αφιερωμένη τούτη η 'θρυλική' ποιητική συλλογή. Μνήμη κι Αγάπη. 'Κύπρον ου μ' εθέσπισεν'…

ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ τα που σύναξαν τα 'ακρωτήρια της ύπαρξής' μου για να ονοματίσω, όπως κάνει και ο Γιώργης Μανουσάκης στην ομώνυμη ποιητική του συλλογή τις πέντε αισθήσεις, στο τετραήμερο αυτό ταξίδι για τα Χανιώτικα Μ.Μ.Ε. στην Πάφο, που, όπως έγραψα και στα 'πεταχτά' του περασμένου Σαββάτου, έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν η Εταιρεία Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πάφου και η Επιτροπή Προβολής του Νομού μας. Τι να πρωτοχωρέσει σήμερα απ' όλα αυτά! Επιφυλάσσομαι γι' αργότερα. Και απ' τη θέση αυτή και προπάντων από άλλη για πολύ περισσότερα…. Εν πάση περιπτώσει….
ΜΠΗΚΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ να καλοκαθίσουμε… βγήκαμε! Για τις πτήσεις Χανιά - Πάφος και Πάφος - Χανιά, το γράφω. Μόλις 70' περίπου κράτησε η κάθε μια. Χάρις στην Εταιρεία RYNAIR, μια εταιρεία που πραγματοποιεί, πολλές και πολύ φτηνές πτήσεις και από τα Χανιά, η αεροπορική σύνδεση, πέντε φορές την εβδομάδα, Χανίων - Πάφου.
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ευκαιρία! Και για τους Χανιώτες (και όχι μόνο) να γνωρίσουν την Πάφο κι ευρύτερα την Κύπρο και για τους Παφίτες (και όχι μόνο) να γνωρίσουν τα Χανιά και ευρύτερα την Κρήτη. Πώς λέμε Χανιά - Χαλέπα και Χαλέπα - Χανιά;
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Και χάρις στον Χρήστο Μυλωνάκη που φρόντισε τα πάντα όλα για το ταξίδι και μας κατευόδωσε. Και χάρις στους Κύπριους αδελφούς μας (το λέω και το εννοώ) για την εντυπωσιακά ζεστή φιλοξενία τους.
ΚΑΤΑΫΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ! Και εξ ονόματος όλων των άλλων που συμμετείχαμε στην αποστολή το γράφω αυτό! Της Ευτυχίας Πενταράκη και της Ρίκας Τζαγκαράκη (απ' τη Νέα Τηλεόραση), της Αρτεμης Κατερινάκη (από την τηλεόραση ΚΥΔΩΝ) και του Δημήτρη Παππά (απ' τον ραδιοφωνικό σταθμό Super Fm 89,6).
ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ, αγαπητέ Βαγγέλη/ και πες της πως η Κρήτη μας παρέα τηνε θέλει. Με το που διάβασε ο πρώτος… κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας Σταματάκης, στα 'πεταχτά' του Σαββάτου ότι πήγα στην Κύπρο, δεν έχασε την ευκαιρία.
ΜΕΙΝΕ ΗΣΥΧΟΣ, ΗΛΙΑ! Οχι μόνο έδωσα τα χαιρετίσματά σου, αλλά είπα σε πολλούς Κύπριους τη μαντινάδα σου και κατενθουσιάστηκαν. Στον πρόεδρο και στον διευθυντή της εταιρείας που μας φιλοξένησε, Γιώργο Λεπτό και Νάσο Χατζηγεωργίου, αντίστοιχα, στον επιχειρηματία Μιχάλη Λεπτό, που μας κατασυγκίνησε με την όλη του περιποίηση, τον διευθυντή του υπέροχου ξενοδοχείου 'Paphos Gardens' Χρηστάκη Παρασκευά που μέναμε, τον δήμαρχο Χρυσοχούς Αγγελο Οδυσσέως, τον…, την…, τον…, την… Από όλους αυτούς συν απ' τον δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα και από άλλους πολλούς χαιρετίσματα στα Χανιά.
ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, αλλά και ειδικότερα Χανιά - Πάφος! Μην ξεχνιόμαστε! Οι Δήμοι Χανίων και Πάφου είναι ήδη αδελφοποιημένοι. Και με τον Δήμο Χρυσοχούς θεωρείται ο Δήμος Χανίων αδελφοποιημένος, αφού ο πρώτος είχε αδελφοποιηθεί με τον πρώην Δήμο Νέας Κυδωνίας. Αδελφοποιημένα είναι εξάλλου και τα Εμπορικά - Βιομηχανικά Επιμελητήρια της Πάφου και των Χανίων.
ΠΑΦΟΣ - ΠΑΦΟΣ,/ σ' αγαπώ με πάθος! Ποιο ιστορικό ανέκδοτο! Τίποτε περισσότερο απ' τη φράση αυτή στη θέση του. Πού… χώρος…

«Ετσι προχώρεσα στο σκοτεινό μονοπάτι/ κι έστριψα στο περβόλι μου κι έσκαψα κι έθαψα το καλάμι/ και πάλι ψιθύρισα· 'θα γίνει η ανάσταση μιαν αυγήν,/ πως λάμπουν την άνοιξη τα δέντρα θα ροδαμίσει του όρθρου η μαρμαρυγή,/ θα ξαναγίνει το πέλαγο και πάλι το κύμα θα τινάξει την Αφροδίτη·/ είμαστε ο σπόρος που πεθαίνει'. Και μπήκα στ' αδειανό μου το σπίτι».
Από το ποίημα 'Μνήμη Α' του Γιώργου Σεφέρη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου