Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ (τ’ Αναληψίου όπως έλεγε η μάνα μου) σήμερα κι ο νους μου πάει στο Λιμνοπήγαδο, μια μαγευτική τοποθεσία μεταξύ Νίππους και Βαφέ. Εκεί μας οδηγούσαν στα μικράτα μου, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τα βήματά μας. Από τότε που η βαφιανή ευσέβεια ύψωσε πάνε περίπου 55 χρόνια από τότε, σε μιαν άκρη του το εκκλησάκι τ’... Αναληψίου.

ΟΛΗΜΕΡΝΙΣ της μέρας στο Λιμνοπήγαδο! Η καλύτερή μας! Και βεβαίως ο... καθιερωμένος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Νιππιανακιών και Βαφιανακιών το... καλυτερότερο. Σαν το νερό περάσανε μέσα από τα χέρια μας τα χρόνια, σαν το νερό.
ΜΠΟΡΕΙ ΩΣ κράτος να έχουμε τα μαύρα μας τα χάλια, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είμαστε σε διάλυση. Εναντίον κάθε ισοπεδωτικής λογικής ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος. Από κρίσεις η πατρίδα μας, άλλο τίποτα, μου είπε σε γενομένη συζήτηση προχθές.
ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ τύχη να γεννηθείς Ελληνας. Και είναι μεγάλη τύχη να πεθάνεις Ελληνας. Το ενδιάμεσο, όμως, είναι μεγάλη ατυχία. Ενα από τα έξυπνα (;) 'τσιτάτα' που κυκλοφορούν ευρύτατα στο Διαδίκτυο. Εξαρτάται και από εμάς να κάνουμε την ατυχία τύχη, η γνώμη μου.
ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Η σωστή απάντηση είναι ότι δεν μιλάνε, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μιλάνε κάποιοι. Πάμε παρακάτω. Μπορεί να κάμει η μύγα αλώνι και να γυρίζει να μαλώνει; Η σωστή απάντηση είναι ότι δεν μπορεί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν το κάνει. Αυτά για σήμερα. Και ο νοών νοείτω...
ΑΛΛΟΣ έχασκε κι άλλος θα μεταλάβει τελικά! Ξέρεις τι ’ναι να ’σαι σίγουρος ότι θα βάλεις στο τσεπάκι σου το βουλευτιλίκι, μ’ ό,τι αυτό σημαίνει και να ’ρχεται ο άλλος να σου το παίρνει; Είναι να μην τρελαίνεσαι;
ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ μετά τον άδικο χαμό του Χανιώτη σμηναγού Κώστα Ηλιάκη και η αλήθεια περιμένει ακόμα αποκατάσταση. Απαραίτητες οι εκδηλώσεις μνήμης. Λίγοι είναι εκείνοι που βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να υπερασπιστούν ιδέες και αξίες. Οπως τις υπερασπίστηκε ο 'Χρυσοφτέρουγος αετός' του Αιγαίου. Εξίσου απαραίτητη όμως και η αναζήτηση της αλήθειας για τον χαμό του.
ΠΟΙΗΜΑ Η αγάπη μας που το ζηλεύουν όλοι/ το λεν λουλούδια και πουλιά καθημερνή και σκόλη. Ασυναγώνιστος στις ερωτικές μαντινάδες ο Ηλίας ο Σταματάκης. Γνωστό αυτό. Είναι κατά που φαίνεται κι ερωτευμένος. Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά...
ΝΑ ΚΑΜΕΙ τόσο σπουδαίους άθλους όσο αυτούς που έκαμε ο συνονόματός του ήρωας! Για την ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή Νεροκούρου η ευχή. Επί τη αναλήψει της προεδρίας του Δ.Σ. του από τον πολύπειρο παράγοντα Γιώργο Κοκολογιάννη. Καλή επιτυχία, συμπέθερε!
Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ εκτιμούσε πολύ τον Φωκίωνα. Κάποτε, όταν βρισκόταν στην Ασία, του έστειλε ως δώρο 100 τάλαντα. Οταν έφεραν τα χρήματα στην Αθήνα, ο Φωκίων ρώτησε, γιατί τάχα ενώ υπάρχουν τόσοι πολλοί Αθηναίοι, ο Αλέξανδρος δίνει τόσα πολλά μόνο σε αυτόν. Και όταν οι απεσταλμένοι του είπαν 'γιατί μόνο εσένα θεωρεί άνδρα καλό και αγαθό', ο Φωκίων απάντησε: 'Ας με αφήσει λοιπόν να φαίνομαι και να είμαι τέτοιος πάντοτε'. Ετσι τα χρήματα επέστρεψαν στον Αλέξανδρο και αποδείχτηκε ότι ήταν πλουσιότερος εκείνος που δεν τα χρειαζόταν από εκείνον που τα έδινε. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', Εκδ. 'Σαββάλας'.

«Λυπούμαι αν η τροπή του λόγου μου δεν είναι αυτή/ που αρμόζει στις ημέρες μας/ Κυρίες και κύριοι,/ Τίποτα δεν αρμόζει στις ημέρες μας/ κι επιπλέον συμβαίνει να ’μαι λυπημένη/ όπως όταν/ νιώθεις βαθιά στο σώμα σου αισθητό/ κάτι που ως τότε μόνον είχες κακοβάλει./ Ας αφήσουμε λοιπόν τ’ αστεία:/ ένα φίδι κι ας μην έφταιξε - θα το εξοντώσεις/ Τέτοια η δικαιοσύνη μας!/ Εχει τη μέση της και η άκρη - άκρη».
Από την ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη 'Μαρία Νεφέλη'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (24.05.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου