Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ επί εκδηλώσεων αυτές τις μέρες για την 71η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Στο Μάλεμε, στα Σφακιά, στο Κουστογέρακο, στον Γαλατά, στον Πλατανιά, στην Κάντανο, στην Κίσαμο, στο Λιμανάκι της Νέας Χώρας... Σχεδόν σε κάθε γωνιά του Νομού μας και της Κρήτης γενικότερα...

ΤΟ ΜΑΛΕΜΕ εβάλανε οι Γερμανοί στο μάτι/ κι εκειά ’φήσαν το επίλεκτο το σώμα... αμανάτι. Οχι μόνο το Μάλεμε, Εννιαχωριανέ! Ολη την Κρήτη βάλανε στο μάτι. Κι απ’ όλη την Κρήτη πήρανε την απάντηση: Δεν την πατάτε εσείς μωρέ, την Κρήτη ανάθεμά σας! Τι κάνουμε σήμερα, το μέγα ζητούμενο!
ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ απ’ το ευρώ, δεν θα μας βγάλουν απ’ το ευρώ, θα μας βγάλουν απ’ το ευρώ, δεν θα μας βγάλουν απ’ το ευρώ, θα μας βγάλουν απ’ το ευρώ, δεν θα μας βγάλουν απ’ το ευρώ... Μαργαρίτα για μαργαρίτα δεν αφήνουν αμάδητη κάθε βράδυ στα τηλεοπτικά δελτία... Αμάν πια!
O ΚΟΣΜΟΣ καίγεται κι εμείς χτενιζόμαστε! Η ανεργία; Ποια ανεργία; Αργότερα. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων; Ποιο κλείσιμο των επιχειρήσεων; Αργότερα... Η μείωση των δημοσίων εσόδων; Ποια μείωση των δημοσίων εσόδων; Αργότερα... Η λαθρομετανάστευση; Ποια λαθρομετανάστευση; Αργότερα... Ολα αργότερα... Απ’ τις 18 Ιουνίου κι ύστερα. Με την αναπαή μας!
ΧΩΡΙΣ νόημα η μονομερής καταγγελία του μνημονίου. Ναι σε Κυβέρνηση συνεργασίας. Δύο από τα βασικά σημεία των απαντήσεων του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη σε συνέντευξή του στον εκ των συντακτών της εφημερίδας μας Γιάννη Λυβιάκη. Αν μιλούσαν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος... Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο η παρέμβαση.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ μαστίγιο στο γαλλικό καρότο. Αλλάζουν κατά που φαίνεται έστω κατά τι, τα πράγματα στην Ευρώπη υπέρ ημών. Το θέμα είναι ν’ αλλάξουν τόσο όσο χρειάζεται ν’ αλλάξουν για να τη... βγάλουμε καθαρή...
ΚΑΙΝΕ οι νέοι λογαριασμοί τον Ακη, όπως τους έχει καταγράψει λεπτομερώς στο 'ημερολόγιό' του. Verba volant, scripta manent, όπως έλεγαν οι Λατίνοι. Οι λέξεις πετούν, τα γραπτά μένουν. Αγαπά ο Θεός τον κλέφτη, μα καλλιά τον νοικοκύρη!
ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ρεύματος σε σπίτι ηλικιωμένου. Μεγάλη η χάρη του Αγίου Αντι-Χαρατσίου του Εκτελεστικού. Αυτός είναι... άγιος κι όχι ο λεγόμενος Αγιος Μνημόνιος...
«ΟΙ ΛΑΟΙ δεν αποθνήσκουν ευκόλως· νεκροφανείας μόνον υφίστανται και επανέρχονται εις την ζωήν - αρκεί να μη ενταφιασθώσι ζώντες». Από τη Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
«Ο  ΓΕΡΩ-ΜΙΧΑΗΛΑΚΗΣ, 92 τόσων χρόνων, δέχτηκε το γερμανικό μπλόκο ατάραχος σαν να μην συνέβαινε τίποτε. Οταν όμως είδε πως Γερμανός στρατιώτης ξεκρέμασε το πολύτιμο αναμνηστικό των αγώνων του για τη Λευτεριά της Κρήτης, βρουχήθη σαν άγριο θηρίο κι έπεσε καταπάνω του Γερμανού: 'Ούλα κι ούλα, μα μόνο εκειά, μωρέ, μην αγγίζεις' και κύλισε το Γερμανό χάμω. Οι άλλοι Γερμανοί μπήκαν στο νόημα και παρά το ό,τι το κλίμα ήταν σκληρό, έκαμαν μαλακή μεταχείριση του Γερω-Καπετάνιου. Ενας απ’ αυτούς πρόλαβε και φωτογράφισε τη σκηνή. Ο Γερω Καπετάνιος οδηγήθηκε στη φυλακή, την άλλη μέρα όμως, τον άφησαν ελεύθερο». Στέλιος Καραγιαννάκης (περ. 'Κρητικά Γράμματα', τεύχος 7ον και 8ον, Απρίλιος - Μάιος 1973). 

«Κι αν ένα ακοίμητο σκουλήκι για καρδιά/ δεν είχες βάλει να με τρώει, θα σ’ αγαπούσα/ και μόνο από του Γκρέκο σου τη Μούσα,/ Κυρά του Πάθους, Παναγιά Μαυροματούσα!/ Θα σ’ αγαπούσα μόνο απ’ τον πυρσό,/ που έστησε πάνω απ’ τη ζωή το Αρκάδι,/ Δασκαλογιάννενα, μητέρα κι αδερφή,/ Θεών κι ηρώων, φλόγα στο σκοτάδι!/ Θα σ’ αγαπούσα για το θάμα του Μαγιού,/ που άστραψες, ήλιος κι έδωκες μονάχη,/ σε γη κι αιθέρα την ασύγκριτή σου Μάχη,/ εσύ μικρή, με τους Τιτάνες του κακού».
Από το ποίημα 'Κρήτη' της Σοφίας Μαυροειδή - Παπαδάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (25.05.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου