Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 20 Μαΐου 2012


ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Aυτά κι αν είναι μαθήματα που μένουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό και στην καρδιά των παιδιών! Αυτές κι αν είναι παιδαγωγικές πρωτοβουλίες! Τα παραπάνω τα έχω γράψει κι άλλη φορά στον Παιδότοπο και συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου 2012. Oταν φιλοξενήθηκαν εργασίες των παιδιών της Στ1 τάξης του 13ου Δημ. Σχ. Χανίων που αφορούσαν μια επίσκεψη τμημάτων του σχολείου τους στα Πεμόνια. Τα ξαναγράφω και σήμερα που φιλοξενούνται οι εντυπώσεις των παιδιών της Α’ και των παιδιών της Γ1 του ίδιου σχολείου, που μου είχαν ξωμείνει, μαζί με σχετικές φωτογραφίες για την ίδια επίσκεψη. Αλλά και οι εντυπώσεις των παιδιών του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου - Νηπειαγωγείου Χανίων και των παιδιών των Ε1, Στ1 και Στ2 τάξεων του 17ου Δημ. Σχ. Χανίων που αφορούν μια καλλιτεχνική δραστηριότητα συνεργατικής δημιουργίας, με σχετικές φωτογραφίες.
Β.Θ.Κ.

13ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Από μια επίσκεψη στα Πεμόνια

Τους δύσκολους καιρούς της κρίσης, οι ανθρώπινες αξίες δοκιμάζονται και επαναπροσδιορίζονται. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά αναδεικνύονται περίτρανα και στέλνουν σε όλους μας αίσθηση αισιοδοξίας. Θα θέλαμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε τον κ. Μανώλη και την κα Χρυσούλα Αρχαγγελάκη καθώς και τη θεία τους Μαρίκα, για τη ζεστή φιλοξενία, τον κόπο τους να μας περιποιηθούν και τη ζεστή τους καρδιά, όταν υποδέχτηκαν τμήματα από το 13ο Δ.Σ. Χανίων, στο σπίτι τους στο χωριό.
Οι δασκάλες των τμημάτων: Μαρία Λάλου, Ευτυχία Παπαδαντωνάκη,
Αρχοντούλα Λαχανοπούλου, Τριανταφυλλιά Γιαννουλάκη

Δουλέψαμε σε δυάδες και τριάδες στην τάξη μας και μοιραστήκαμε τις αναμνήσεις μας από την επίσκεψη.
1η ομάδα: Ζημώσαμε ψωμί, το βάλαμε στο φούρνο και μύρισε η γειτονιά. Πήραμε ψωμάκι φεύγοντας για το σπίτι μας. Φάγαμε εκεί πολλά και ωραία φαγητά.
2η ομάδα: Φάγαμε λουκάνικα, μπριζόλα, σουβλάκια, ξεροτήγανα, πορτοκαλάδα, μελομακάρονα καλιτσούνια, παξιμάδι με ντομάτα τριμμένη, ψητή πατάτα στο φούρνο με τυρί. Ηταν όλα πάρα πολύ νόστιμα.
3η ομάδα: Θυμόμαστε το ζεστό ψωμί που φάγαμε μόλις βγήκε από το φούρνο.
4η ομάδα: Δε θα ξεχάσουμε πόσο καλοί και ευγενικοί ήταν αυτοί οι άνθρωποι. Μας άρεσε η ζεστασιά από το μεγάλο τζάκι που έφτιαχναν την τσικουδιά.
5η ομάδα: Οταν φεύγαμε πήραμε ο καθένας μας από ένα ψημένο ψωμί. Το πήγαμε στο σπίτι και οι γονείς μας είπαν ότι ήταν πολύ νόστιμο!
6η ομάδα: Μας άρεσε το ωραίο χωριό, με την ησυχία και την πρασινάδα του.
7η ομάδα: Είχε πλάκα όταν όλοι περιμέναμε στη σειρά στην τουαλέτα του σπιτιού για να πλύνουμε τα χέρια μας.
8η ομάδα: Μας άρεσε το μεγάλο καζάνι που βγάζανε την τσικουδιά και το ψωμί που ζυμώσαμε μόνοι μας.
Τα παιδιά των τμημάτων Α1 και Α2

Τη φετινή σχολική χρονιά πήγαμε στα Πεμόνια. Εκεί ένας κύριος μας υποδέχτηκε με χαρά και μας έδειξε πως φτιάχνεται η τσικουδιά και το ψωμί.
Για να φτιάξουμε την τσικουδιά είχε μεγάλη διαδικασία. Επρεπε να βάλουμε τα στράφιλα σε ένα μεγάλο καζάνι και να ανάψουμε τη φωτιά. Μετά ο ατμός από το καζάνι πήγαινε σ’ ένα σωλήνα και από κει έβγαινε η τσικουδιά. Εντυπωσιαστήκαμε όταν άνοιξε το καζάνι με τα στράφιλα. Το ζουμί τους έμοιαζε με λάβα.
Υστερα μάθαμε την τέχνη του ξυλόφουρνου. Μας εξήγησαν πώς ζυμώνεται και πώς ψήνεται το ψωμί. Παρακολουθούσαμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον. Μόλις τελείωσε η ξενάγηση καθίσαμε όλοι μαζί και απολαύσαμε το φαγητό που μας πρόσφεραν. Φάγαμε ζεστό ψωμί, κρέας με πατάτες και ντάκο. Οταν φεύγμαε μας έδωσαν από μισό καρβέλι ψωμί να το πάρουμε στα σπίτια μας.
Ευχαριστούμε τον κύριο και τις κυρίες που μας υποδέχτηκαν με τόση καλοσύνη και πήραμε το δρόμο του γυρισμού.
Περάσαμε πολύ ωραία και ενθουσιαστήκαμε από τα καινούργια πράγματα που μάθαμε.
Ελπίζουμε να πάμε κι άλλη μια τέτοια εκδρομή!

Οι μαθητές του Γ1



'Μου άρεσε που είχαν έρθει εδώ και κάναμε ένα έργο με μια μαθήτρια του άλλου σχολείου, που πήγαμε κι εμείς στο άλλο σχολείο και είδαμε τη μεγάλη αυλή τους και φτιάξαμε μια ζωγραφιά μαζί με μια δασκάλα. Ηταν ωραία και που κουβέντιασα με ένα δάσκαλο του άλλου σχολείου'.
2ο Ειδικό Δημ. Σχολείο Χανίων



2ο ΕΙΔ. ΔΗΜ. - ΝΗΠ. ΚΑΙ 17ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Ανοίξαμε μαζί τα χέρια μας και τα καταφέραμε

Τα παιδιά από το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο - Νηπειαγωγείο Χανίων και από τις Ε’ και ΣΤ’ τάξεις του 17ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν εικαστικά έργα στο πλαίσιο της δράσης 'Αποτυπώματα 2012' που οργανώνει το Μουσείο Βορρέ (Παιανία Αττικής) και ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για παιδιά και νέους, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν από τα παιδιά σε δύο συναντήσεις στα σχολεία μας, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους και εκτέθηκαν σε έκθεση στο Μουσείο Βορρέ από 16-25 Μαρτίου 2012.




'Μου άρεσε όταν πάιξαμε μαζί με τα παιδιά και όταν ζωγραφίσαμε. Ολα τα παιδιά ήτανε καλά παιδιά και ήτανε καλοί και οι δάσκαλοί τους.
Κάναμε βόλτες και μου δείξανε πού παίζουνε όταν σχολάνε. Θα ήθελα να ξαναπάμε για να δω τους φίλους μου!'

2ο Ειδικό Δημ. Σχολ. - Νηπ/γείο Χανίων




'Πάρα πολύ καταπλητική εμπειρία, θέλω να ξαναπάω. Μου άρεσε το σχολείο τους!'
2ο Ειδικό Δημ. Σχολ. - Νηπ/γείο Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου