Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη!
ΜΑΪΟΣ από σήμερα! Καλό μήνα! Μην ξεχνώντας τα λόγια του Ποιητή: 'Τα ρόδα του πετούν αγκάθια για τους χορτασμένους/ τα ρόδα του μυρίζουν αιωνιότητα'.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Η ΓΙΟΡΤΗ των λουλουδιών, μα και Πρωτομαγιά η γιορτή της εργατιάς. Η καθιερωμένη παγκόσμια γιορτή της αιματοβαμμένης εξέγερσης των εργατών του Σικάγου στις αρχές του Μάη του 1886, με σύνθημα: 'Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο'. Δεν είναι αργία, είναι απεργία για το εργατικό κίνημα αυτή η μέρα.
Η  ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ του Σικάγου... Οι δολοφονημένοι καπνεργάτες τον Μάη του 1936, στη Θεσσαλονίκη...
Η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών Ελλήνων αγωνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής το 1944... Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη απ’ το παρακράτος τον Μάη του 1963...
Ο ύποπτος θάνατος σε τροχαίο του Αλέκου Παναγούλη την Πρωτομαγιά του 1976... Οι ματωμένες ρίζες της άνοιξης!
«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά, παρά να ζει σκλάβος». Το σημείωμα που άφησε ένας απ’ τους 200 της Καισαριανής, ο Νίκος Μαριακάκης. «Δεν υπάρχει ωραιότερο κύκνειο άσμα για κάθε αγωνιστή, από τον επιθανάτιο ρόγχο μπροστά στα πολυβόλα του εκτελεστικού αποσπάσματος της τυραννίας». Ο επίλογος της απολογίας του Αλέκου Παναγούλη στη δίκη του για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Χωρίς σχόλια!
ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ, ίσως των πιο κρίσιμων εκλογών μετά την Μεταπολίτευση, ο εορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, εφέτος. Καλό βόλι! Και για τους... αναποφάσιστους η ίδια ευχή. Κατά το 'καλή επιτυχία' σ’ όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους.
ΥΣΤΕΡΑ ΑΠ’ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ 'διπλό' που έφερε ο ΑΟ Πλατανιάς στην Κατερίνη, με τον Πιερικό, το όνειρο της ανόδου στην Α΄ εθνική κάνει πάλι δειλά την εμφάνισή του, μέσα απ’ τη... θαμπάδα των πλέι - οφ. Για να δούμε τι θα δούμε στο φως της μέρας και στο Μάλεμε αύριο!
ΠΑΛΙ ΧΩΘΗΚΕ και δεν τον πήρα χαμπάρι στην... μύτη του μολυβιού μου ο γνωστός και μη εξαιρετέος ορθογραφικός δαίμων. 'Επί το έργον' του είπα να γράψει στη λεζάντα της δεύτερης φωτογραφίας των χθεσινών 'εύφημων μνειών', αναφερόμενος στον Α. Παπαντωνόπουλο, 'επί τω έργω' έγραψε αυτό...
Η  ΨΕΥΔΟ-ΗΡΟΔΟΤΕΙΑ βιογραφία του Ομήρου μας διασώζει και τα λόγια που τραγουδούσαν τα παιδιά καθώς περιέφεραν την 'ειρησιώνη' (ένα είδος πρωτομαγιάτικου στεφανιού των αρχαίων Αθηναίων): 'Ερχόμαστε στο σπίτι ενός πλούσιου νοικοκύρη. Αφήστε τις πόρτες ανοιχτές γιατί μπαίνει ο Πλούτος και μαζί του η Χαρά και η Ειρήνη. Να ’ναι πάντα γεμάτα τα σταμνιά του και στη σκάφη του ζυμώματος το ζυμάρι να φουσκώνει ψηλά. Ο γιος του σπιτιού να παντρευτεί και η κόρη να υφάνει ένα πανώριο υφαντό'. (μτφρ. Ι. Κακριδή) Πηγή: www.madata.gr

'Χύσε φωτιά στο λάδι/ και φωτιά στο στήθος/ Δεν είναι φρόνιμη γωνιά η παλαίστρα της ψυχής/ Η τύχη παίρνει ένα παράξενο φως ηλιομάντισσας/ Χορεύει για την άνοιξη/ Κι η ζάλη του Μαγιού στης φουσκοθαλασσιάς τα χαμομήλια/ Σκίζει το χρόνο ανοίγει διάπλατα τα φύλλα των δρυμών/ Τόσο που η καρδιά του επαίτη σφίγγεται/ Τα ρόδα του πετούν αγκάθια για τους χορτασμένους/ Τα ρόδα του μυρίζουν αιωνιότητα/ Τα ρόδα του κρύβουνε στις ίνες/ Εντιμο αίμα που ζητάει εκδίκηση'.
Από την ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη 'Ηλιος ο πρώτος'

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (01.05.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου