Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΨΗΦΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ όπως ο καθένας εννοεί την ευθύνη. Τελευταία προεκλογική μέρα, μια μέρα που είθισται να είναι χαλαρή, σήμερα. Ες αύριον τα σπουδαία.

Η  ΑΓΩΝΙΑ του τερματοφύλακα πριν απ’ το πέναλτι. Η αγωνία των κομμάτων πριν απ’ την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος. Πάνω απ’ όλα η αγωνία της χώρας. Παραείναι κρίσιμες για το μέλλον της οι αυριανές εκλογές. Τη Δευτέρα θα είναι ούτως ή άλλως μια άλλη μέρα.
ΧΑΛΑΡΑ ξεκίνησα σήμερα να γράφω τη στήλη και χαλαρά σκέφτομαι να συνεχίσω. Ο,τι... μη χαλαρό είχα να πω σχετικά με τις εκλογές, άλλωστε, το έχω πει. Αλλοτε σοβαρά και άλλοτε αστεία, ορισμένες φορές μεταξύ αστείου και σοβαρού. Πάμε παρακάτω...
«Τ Α ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ήρθαν! Γέμισαν τον αέρα στον Αποκόρωνα. Συγύρισαν τις φωλιές τους. Ετοιμάζουν τη νέα γενιά. Μας έφτιαξαν τη διάθεση. Καλό καλοκαίρι». Μέσω Διαδικτύου το μήνυμα, σε απάντηση σχετικού 'πεταχτού', εν είδει τηλεγραφήματος. Να ’σαι πάντα καλά, Μαρία!
ΤΑ ΒΛΕΠΩ κι εγώ απ’ το παράθυρό μου τα χελιδόνια να φτεροκοπούν στον αέρα, κάτω από την εξουσία του παντοκράτορα ήλιου. Πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα η άνοιξη. Ανοίγει η καρδιά σου. Αντε να τελειώνω να βγω για καμιά δουλειά στον κήπο.
Η  ΣΟΥΔΑ φόρεσε τα καλά της για την υποδοχή του πρώτου κρουαζιερόπλοιου, διαβάζω στην πρώτη σελίδα του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας μας. Ολοχρονίς του χρόνου πρέπει να φορεί τα καλά του απ’ άκρη σ’ άκρη ο τόπος μας. Ο τουρισμός είναι η μόνη... βιομηχανία που μας έχει απομείνει.
ΔΥΟ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ για τις εκλογές απ’ τον Εννιαχωριανό. Η πρώτη: Μακάρι τ’ αποτέλεσμα των εκλογών να φέρει/ πρωθυπουργό στη χώρα μας τσ’ αξίας του Λευτέρη. Η δεύτερη: Εάν θα μπούνε στη Βουλή σήμερα πολλοί νέοι,/ ίσως ανάμεσα σ’ αυτούς βρεθούνε... Ειρηναίοι. Συμφωνώ μαζί σου, Εννιαχωριανέ, όμως δεν φτάνουν οι ευχές από μόνες τους...
ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΙ της Θήβας, με αρχηγό τον Αρχία, πήραν την εξουσία με τη βοήθεια των Σπαρτιατών, πολλοί δημοκρατικοί, μεταξύ των οποίων και ο Πελοπίδας, κατέφυγαν στην Αθήνα. Από εκεί οργάνωναν την ανατροπή των τυράννων και κάποια μέρα μπήκαν κρυφά στη Θήβα, σχεδιάζοντας να σκοτώσουν τον Αρχία και τους συντρόφους του. Το ίδιο βράδυ ο Αρχίας και άλλοι ολιγαρχικοί διασκέδαζαν και μεθούσαν. Τότε ήρθε κάποιος απεσταλμένος από την Αθήνα, που είχε στα χέρια του μια επιστολή με την οποία ειδοποιούνταν οι ολιγαρχικοί για τις προθέσεις του Πελοπίδα και των συντρόφων του. Ο Αρχίας μολονότι ο απεσταλμένος του είπε ότι έπρεπε να διαβάσει αμέσως την επιστολή γιατί γράφει κάτι σπουδαίο, χαμογέλασε, έβαλε την επιστολή κάτω απ’ το μαξιλάρι του και είπε: «Ες αύριον τα σπουδαία». Δεν πέρασε όμως πολλή ώρα και όρμησαν στο σπίτι του οι δημοκρατικοί, που σκότωσαν τον ίδιο και τους συντρόφους του. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. Σαββάλα.

«Κοιμάμαι κι ονειρεύομαι/ και προβλήματα/ όλα τα πυθαγόρεια θεωρήματα/ τα θαύματα της τριγωνομετρίας/ μέσα στο μπλε 'Τετράδιον της Μαθητρίας'/ Από την αρχή την Κάθοδο των Αχαιών/ τις μάχες των Ελλήνων κατά των Περσών/ Να μάθω για τον πόλεμο της Τροίας/ μέσα στο μπλε 'Τετράδιον της Μαθητρίας'/ Των αγοριών τα κεφαλαία ονόματα/ και τα γυμνά σχεδιασμένα σώματα/ Παλιόλογα και λόγια της λατρείας/ μέσα στο μπλε 'Τετράδιον της Μαθητρίας'».
Το ποίημα 'Το Τετράδιον της Μαθητρίας' του Οδυσσέα Ελύτη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (05.05.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου