ΣΤ’ ΤΑΞΗ ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ
Η 28η Οκτωβρίου 1940
Πολλές και καλές οι εργασίες (σκέφτομαι και γράφω, ποιήματα, ζωγραφιές κ.λπ.) που μου έστειλαν τα παιδιά του Δημ. Σχ. Κολυμβαρίου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με ταχυδρόμο τον διευθυντή τους Δημήτρη Χαμηλάκη. Φαίνται άμεσα απ’ αυτές (κρίμα που δεν χωρούν όλες) πόσο πολύ δούλεψαν για να τις ετοιμάσουν, έχοντας σαν εμψυχωτές τους δασκάλους των, την Αννα Τζαβίκα και τον Φίλιππο Τζόρτζογλου. Δεν αποπαίδισεν ο κλάδος των δασκάλων, είναι φανερό. Εύγε και σ’ αυτούς, που προφανώς είναι νέα παιδιά, και στους μαθητές, που μας μεταφέρουν στις μέρες του Σαράντα. Στις μέρες που όλοι μαζί οι Ελληνες είπαν ΟΧΙ στους Ιταλούς εισβολείς, κι έγραψαν με αίμα τους στα βουνά της Αλβανίας σελίδες δόξας.
Και του χρόνου με υγεία και καλή πρόοδο!
Β.Θ.Κ.
Το έπος του 1940
Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι πολύ σημαντική ημέρα γιατί αυτήν την ημέρα οι Ελληνες είπαν το ΟΧΙ στους Ιταλούς κατακτητές.
Αμέσως μετά, η Ελλάδα μπήκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αρχικές νίκες εναντίον των Ιταλών αναπτέρωσαν το ηθικό των Ελλήνων και της Ευρώπης. Στη συνέχεια, όμως, οι Ιταλοί σε συνεργασία με τους Γερμανούς λύγισαν τους Ελληνες.
Ακολουθησαν 4 χρόνια φρικτής κατοχής όπου πολλοί Ελληνες έχασαν τις ζωές τους. Παρόλα αυτά, η φλόγα της λευτεριάς δεν έσβησε και η Αντίσταση συνεχίστηκε μέχρι την τελική νίκη.
ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Στ2 (Ομαδική εργασία)
Η χώρα μας είπε 'ΟΧΙ' στην μεγάλη Ιταλία/κι αυτή μετά φώναξε για βοήθεια τη αδίστακτη Γερμανία.
Την άλλη μέρα οι άνδρες ανέβηκαν στο βουνό/και πήγανε να κάνουνε έναν πόλεμο φριχτό.
Οι γυναίκες έφτιαχναν ρούχα για ώρα πάρα πολλή/ για να είναι σίγουρες ότι η Ελλάδα δεν θα ηττηθεί.
Την ημέρα που ήτανε η μάχη/ η τελική/ πέθαναν οι Ελληνες μαζί και Ιταλοί.
Ο πόλεμος αυτός ήταν δύσκολος πολύ/ μα τελικά ο Ελληνας ήταν ο νικητής.
Η Ελλάδα ήταν νικήτρια τελικά/ και μετά από αυτό παράτησε τα φονικά.
Ανδρέας Νικολακάκης Στ2
28η Οκτωβρίου 1940
Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός πρεσβευτής ξεκίνησε να πάει στον πρωθυπουργό Μεταξά για να του ζητήσει την παράδοση των ελληνικών εδάφων. Εκείνος απάντησε με ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Τότε ο στρατός σκαρφάλωσε στα βουνά, φώναξαν 'αέρα' κι άρχισε ο πόλεμος. Πολέμησαν γενναία για την ελευθερία της Ελλάδος. Δεν μάχονται μόνο οι στρατιώτες αλλά οι Ελληνίδες, οι κοπέλες πλέκοντας κάλτσες, κασκόλ αλλά και σαν νοσοκόμες ή μεταφορείς πυρομαχικών.
Το κρύο η έλλειψη τροφής δεν λύγισαν τους στρατιώτες μας. Πολέμησαν και νίκησαν τον εχθρό.
Γι’ αυτό εορτάζουμε κάθε χρόνο την επέτειο της μεγάλης μας εθνικής εορτής.
Κυριακή Πλατσάκη
'Αέρα' οι φαντάροι μας,
'Απάνω του' οι τσολιάδες
επιάσανε τσι σαν τ’ αρνιά
αιχμάλωτους χιλιάδες...
Πάνος Διακουλάκης, Στ
Τα ΟΧΙ του ελληνικού λαού
Τρία γράμματα του αλφάβητού μας, που κλείνουν όμως μέσα τους όλο το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, όλο το υψηλό ήθος της ιστορίας μας.
ΟΧΙ. Πόσα δε μου λέει τώρα που γιορτάζουμε την επέτειό του, έστω και αν πέρασαν τόσα χρόνια από τη μεγάλη εκείνη στιγμή του 1940.
Ηταν 28η Οκτωβρίου του 1940. Από στόμα σε στόμα μαθεύτηκε η είδηση του πολέμου. Η Ιταλία μας είχε κηρύξει τον πόλεμο. Αυτή η μεγάλη αυτοκρατορία, τα έβαζε με τη μικρή Ελλάδα μας. Οπως ο Γολιάθ με τον Δαβίδ.
Σαν αστραπή έφτασε το μεγάλο 'ΟΧΙ' ως την τελευταία γωνία της πατρίδας μας. Ολόκληρος ο κόσμος απορεί που η μικρή μας Ελλάδα δεν παραδίνεται. Μάχες και νίκες στα σύνορά μας.
Τα εκατομμύρια οι Ιταλικές λόγχες δεν φοβίζουν τους Ελληνες στρατιώτες 'Αέρα! Αέρα!' ακούγεται παντού. Κι αυτή η φωνή κάνει τους εχθρούς να γυρίζουν πίσω πανικόβλητοι. Μα ένας άλλος εχθρός της πατρίδας μας, η μεγάλη Γερμανία τρέχει να βοηθήσει τη σύμμαχό της. Κι αυτή όμως δέχεται την αντίστασή μας που απορεί. Το αν τελικά μας σκλάβωσαν δεν έχει σημασία. Οι Ελληνες έδειξαν το θάρρος και τη λεβεντιά τους. Απόδειξαν σ’ όλο τον κόσμο ότι δεν παραδίδονται στη σκλαβιά. Και οι αγώνες τους μετά τη σκλαβιά τους χάρισαν τη νίκη. Γιατί ξέρουν να πολεμάνε για τα ιδανικά τους. Για την πατρίδα τους και για τη λευτεριά τους.
Δημήτρης Καρτάκης, Στ1
Ο Μουσολίνι ο παλαβός
με τα πολλά αστεία
έβγαλε έξω τον στρατό
με σιγουριά και βία.
Οι Ελληνες πολεμιστές
νευρίασαν γι’ αυτό
και πέταξαν στη θάλασσα
τον Ιταλικό στρατό.
Οι Ιταλοί δεν μπόρεσαν
να πάρουν μονάχοι την Ελλάδα
γι’ αυτό και ζήτησαν βοήθεια
απ’ τη γερμανική ομάδα.
Ιταλοί και Γερμανοί
νικήσανε αρχικά
δεν λογάριαζαν όμως τον Ελληνα
την ελεύθερη καρδιά.
Στ2 (Ομαδική εργασία)
Χανιώτικα νέα (27.10.2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου