Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ


Είναι πολύ σημαντικό η γυμναστική να συνδυάζεται με τη διατροφή. Προσοχή. Είπα διατροφή και όχι δίαιτα. Ολοι λίγο πολύ ξέρουμε ποια φαγητά είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας.


Γράφει ο
ΘΕΟΚΛΗΣ ΕΥ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ*
k_theoklis@hotmail.com

Γυμναστική; Από Δευτέρα! Διατροφή...; Από Δευτέρα!

Βραδάκι Κυριακής, εκεί γύρω στις 7, σε κάποια καφετέρια, μετά από ένα διήμερο κραιπάλης (φαΐ - ποτό), παρέα με φίλους και ένα γλυκό για συντροφιά, 'κάποιος' που έχει φάει και έχει πιεί ό,τι έχει βρει μπροστά του, δεν αντέχει άλλο και μονολογεί: «Δεν πάει άλλο, δεν με αντέχω άλλο, δεν χωράω να μπω σε κανένα ρούχο. Από Δευτέρα ξεκινάω γυμναστική και δίαιτα».
Μην μου πείτε ότι δεν σας θυμίζει τίποτα o παραπάνω μονόλογος. Πολύ γνώριμος για τους περισσότερους από εμάς. Πρέπει όμως να φτάσουμε σε τόσο ακραίες καταστάσεις για να σκεφτόμαστε έτσι; Να σκεφτόμαστε τη γυμναστική, όταν έχουμε κυριολεκτικά σκάσει από το φαγητό; Είναι καλό να έχουμε τύψεις κάθε φορά 'όταν τρώνε και πίνουν οι άρχοντες;'.
Καλό είναι που έχουμε τύψεις και σκεφτόμαστε έτσι, καλύτερο όμως θα ήταν να υπάρχει λίγη αυτοσυγκράτηση και βέλτιστο όλων θα ήταν να μην μένουμε μόνο στα λόγια.
Αυτό το 'από Δευτέρα' να γίνει πιο ρεαλιστικό, πιο χειροπιαστό και το κυριότερο είναι πως μπορούμε να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό, να έχει διάρκεια και να μην κρατήσει μόνο έναν μήνα.
Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; Πόσο εύκολο είναι να μετατρέψουμε τη θεωρία σε πράξη;
Τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ απλά, εάν ιεραρχήσουμε τους λόγους που θα μας κάνουν να ξεκινήσουμε τη γυμναστική και τη διατροφή. Εχω σκεφτεί μια πυραμίδα ιεράρχησης λόγων (γιατί να ξεκινήσω γυμναστική, τι έχω να κερδίσω;), όπως αυτήν την πυραμίδα της διατροφής για όσους ξέρουνε.
Στη βάση της πυραμίδας έχω τοποθετήσει την Υγεία. Ως γνωστόν, όταν κάποιος γυμνάζεται είναι περισσότερο υγιής. Τους γιατρούς και τα φάρμακα τούς βλέπει με το κιάλι, αφού πολύ απλά η γυμναστική και η σωστή διατροφή θωρακίζουν την υγεία μας.
Ως εκ τούτου στη δεύτερη θέση έχω τοποθετήσει την Ποιότητα Ζωής. Αφού σίγουρα κάνοντας γυμναστική θα αναπτύξετε την αντοχή σας, θα είστε πιο ξεκούραστοι στις καθημερινές σας ασχολίες, με περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια.
Στην τρίτη θέση της πυραμίδας έχω τοποθετήσει την αλλαγή του σώματος, Αγάπη για το σώμα μας. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε την άσκηση και τη διατροφή, όχι για να είστε αρεστοί στους άλλους, αλλά ούτε για να κάνετε την εμφάνισή σας το καλοκαίρι στην παράλια (κάτι σας θυμίζει αυτό ε;), αλλά επειδή πρέπει να σεβόμαστε και να φροντίζουμε το σώμα μας... Το σώμα έχει μνήμη και θυμάται. Ο,τι καλό ή κακό του κάνουμε, αυτό δεν ξεχνά. Μην το ξεχνάς και εσύ!
Και τέλος στην κορυφή της πυραμίδας έχω τοποθετήσει το να είμαστε Αρεστοί στους άλλους. Δεν είναι λάθος λόγος, αφού έχοντας ένα ωραίο σώμα θα έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εάν θυμηθούμε και τους αρχαίους ημών προγόνους ένα ωραίο σώμα ήταν αρεστό και αξιοθαύμαστο από όλους. Ομως θα πρέπει να είναι ο τελευταίος λόγος σε αυτήν την πυραμίδα Πάντα όταν μιλάω για τη γυμναστική, τη συνδυάζω με τη διατροφή. Πάντα.
Είναι πολύ σημαντικό η γυμναστική να συνδυάζεται με τη διατροφή. Προσοχή. Είπα διατροφή και όχι δίαιτα. Ολοι λίγο πολύ ξέρουμε ποια φαγητά είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας.
Τηγανητά, σάλτσες, διάφορα σνακ, γλυκά κ.ά.
Φανταστείτε ότι η γυμναστική με τη διατροφή είναι σαν μια αλυσίδα. Εάν κοπεί ο κρίκος που ενώνονται, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό, αφού σύμφωνα με έρευνες το 60% του αποτελέσματος της γυμναστικής εξαρτάται από τη διατροφή. Αρκετά μεγάλο ποσοστό για να το αγνοήσουμε!
Για τους περισσότερους από εμάς, είμαστε ό,τι τρώμε (για την εξωτερική εμφάνιση εννοώ). Δεν υπάρχει το 'εγώ δεν τρώω και παχαίνω' (εκτός από κάποιες παθολογικές καταστάσεις και κάποιες αντιπαθητικές περιπτώσεις ανθρώπων που τρώνε - τρώνε χωρίς να παίρνουν γραμμάριο).
Ξεκινάω, λοιπόν, έναν υγιεινό τρόπο ζωής πρώτα για εμένα. Για να νοιώσω εγώ καλύτερα με το σώμα μου και κατ’ επέκταση με τον ευατό μου. Ετσι, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτόν τον υγιεινό τρόπο ζωής και έχοντας στο μυαλό μας τη συγκεκριμένη πυραμίδα, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουμε συνεπείς για όλη μας τη ζωή και όχι για έναν μηνά όπως γίνεται συνήθως.
Και το 'από Δευτέρα' που πάντα με ενοχλεί όταν το ακούω, εάν μπορείτε να το μετατρέψετε 'από τώρα', σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερα και για εμένα αλλά και για εσάς!
Εις το επανιδείν.

*καθηγητής Φυσικής Αγωγής,
Personal Trainer
Aerobic - Weight – Pilates & Body pump Istructor
fb: Θεοκλής Κακατσάκης

Χανιώτικα νέα (20-10-2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου