Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ



Γεννημένος δάσκαλος

Γεννημένος δάσκαλος! Για τον και τακτικό και εκλεκτό συνεργάτη της εφημερίδας μας (κι αν είναι ενδιαφέρουσα η στήλη του 'Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα' κάθε Τετάρτη!), ανώτατο υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, φίλο μου, Παναγιώτη Αλεβαντή, ο λόγος. Πήγα μαζί του στο Ηράκλειο τις προάλλες (Δευτέρα 1 Οκτωβρίου), όπου, ως προσκεκλημένος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Κρήτης, άνοιξε τον Α’ Κύκλο Μαθημάτων 2012 - 2013, με τον γενικό τίτλο 'Ψυχική και Σωματική Υγεία', αναπτύσσοντας το θέμα: 'Ατυχήματα και καταστροφές: Πρόληψη και ελαχιστοποίηση επιπτώσεων'.
Κατάμεστη από κόσμο η χωρητικότητας 250 περίπου ατόμων αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου (φωτό), όπου γίνονται τα μαθήματα. Μάταια αναζητούσαν κάθισμα όσες και όσοι ήρθαν λίγα μόλις λεπτά μετά τις 5 μ.μ., που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα άρχισε η εκδήλωση. Τέτοια συμμετοχή! Ενα χαμόγελο ήταν η έχουσα την ευθύνη του εν λόγω φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Πανεπιστημίου των Ορέων, του Εuropa Institute of Integrative Psychotherapy και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Χανιώτισσα (γνωστή κι απ’ τη λειτουργία του Λαϊκού Πανεπιστημίου για αρκετά χρόνια στην πόλη μας με τον Δήμο Χανίων) Ελένη Βουγιούκαλου, όταν πήρε τον λόγο για να παρουσιάσει τον ομιλητή και να καλωσορίσει 'τους θιασώτες της διά βίου μάθησης'.
Ανδρες και γυναίκες, που άνηκαν στον ενεργό πληθυσμό, ήταν φανερό αυτό. Πολίτες που ψάχνουν και ψάχνονται, για ενημέρωση, όπως στο περίπου είπε ο εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου στον δικό του χαιρετισμό. Πρόληψη είναι να κλείνουμε το κινητό με το που αρχίζει μια εκδήλωση, ενώ ελαχιστοποίηση είναι να το βάζουμε στο αθόρυβο.
Αυτά στο περίπου είπε με χιούμορ ο εισηγητής, όταν πήρε τον λόγο αμέσως μετά, εκμεταλλευόμενος τον εκνευριστικό ήχο ενός κινητού. Εδώ είμαστε! Τότε ήταν που σκέφτηκα για πρώτη φορά ότι ο Π. Αλεβαντής είναι γεννημένος δάσκαλος. Καλύτερη αφόρμηση στην εισήγησή του, δεν μπορούσα να φανταστώ. Και πήγε ο νους μου στα λόγια ενός καθηγητή μου στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Οτι το ένα τρίτο της επιτυχίας μιας διδασκαλίας είναι η αφόρμηση. Ακούγοντας, ωστόσο, τον φίλο μου να αναπτύσσει με παραστατικό τρόπο, χρησιμοποιώντας με άνεση τη σύγχρονη τεχνολογία το θέμα του και ν’ απαντά στο τέλος στην πληθώρα των ερωτήσεων που του υπέβαλαν οι συμμετέχοντες, πήγε ο νους μου και σε κάτι άλλο που μας έλεγε ο καθηγητής μας της Διδακτικής. Οτι για να είσαι καλός δάσκαλος πρέπει να ξέρεις χίλια για να διδάξεις ένα...

Ο ορισμός του εθελοντή

Και γιατί ολόκληρη η ομιλία  του Π. Αλεβαντή πιστεύω ότι θα δημοσιευθεί προσεχώς στην εφημερίδα μας, προτιμώ να αναφερθώ αποκλειστικά στον ίδιο. Ο ορισμός του εθελοντή είναι ο φίλος μου. Πάντα έτοιμος να προσφέρει (ας το έχουν υπόψη τους οι διάφοροι φορείς) αυτά που γνωρίζει, αν του ζητηθεί. Και γνωρίζει πολλά. Ιδιαίτερα πάνω σε θέματα πολιτικής προστασίας.
Μετά τις σπουδές του (πήρε πτυχίο φυσικού το 1977 απ’ το Πανεπιστήμιο Πατρών) και τη στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε ως βοηθός αρχισυντάκτη για Τεχνολογία και Φυσική στην εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ - LAROUSSE - BRITANNICA και ως επιστημονικός συντάκτης στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ και 4 ΤΡΟΧΟΙ.
Από το 1984 εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατ’ αρχήν στο Μεταφραστικό Γραφείο και ύστερα ως υπεύθυνος έργου για τη δημιουργία της βάσης νομικών δεδομένων CELEX (σήμερα Eur-lex) στα ελληνικά και τον εκσυγχρονισμό του όλου συστήματος. Το 1991 επέστρεψε στη Μεταφραστική Υπηρεσία όπου και συντόνισε, ανάμεσα σε άλλα, και τις εργασίες εισαγωγής της εκτεταμένης πολυγλωσσίας στους υπολογιστές της Επιτροπής. Από το τέλος του 1992 και μέχρι 1997 ήταν υπεύθυνος πληροφοριών (Information Officer) στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπου οργάνωσε την πολιτική πληροφόρησης. Από το 1997 ως το 1998 ήταν υπεύθυνος πληροφοριών στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του 2002 υπηρέτησε στη Μονάδα Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος όπου συνέβαλε στη δημιουργία του Κοινού Συστήματος Επικοινωνιών και Πληροφοριών Εκτακτης Ανάγκης (CECIS) και διαχειρίστηκε έργα σχετικά με την πληροφόρηση του κοινού, την ιατρική καταστροφών και τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσεως έκτακτης ανάγκης 112. Το 2003 επέστρεψε στο Ελληνικό Τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης και από τότε ασχολείται εθελοντικά με τις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης και την προώθηση της εφαρμογής του 112 στην Ευρώπη. Από το 2011 γράφει στην εφημερίδα μας την εβδομαδιαία στήλη 'Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα'. Είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά. Του αρέσει να διαβάζει, να βλέπει ταινίες και να γράφει. Ιστοσελίδες: http://alevantis.com, ηλ. ταχυ: panagiotis@alevantis.com

Χανιώτικα  νέα (08.10.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου