Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΝΑ ΜΗΝ αφήσουμε κανέναν να πεινάσει! Το ?χω ξαναγράψει κι άλλες φορές αυτό που είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, στο Νίππος, όταν ήρθε τον περσινό Σεπτέμβρη για να ιδρύσει τη Σπίθα Αποκορώνου. Σπίθα αναστάσιμη ο λόγος τούτος. Οσο υπάρχει ανθρωπιά και στον τόπο τούτο υπάρχει και θα υπάρχει, υπάρχει ελπίς!


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΡΩΤΟΥΝΕ με γιάντα βαστώ μπαστούνι όπου πάω/ του κόσμου τα παράξενα βαριά ?ναι κι ακουμπάω! Εχει, όπως πάντα τη σημασία της και η σημερινή μαντινάδα που μου έστειλε ο πρώτος... κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας Ηλίας Σταματάκης. Κι αν έχει ο κόσμος παράξενα! Και πως, βέβαια, να τα αντέχει κανείς!

ΥΣΤΕΡΑ και από τις χθεσινές μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σ? όλη τη χώρα κατά των νέων μέτρων (με νεκρό έναν διαδηλωτή χτυπημένο από την ανεργία πριν τον προδώσει η καρδιά του) γι? άλλη μια φορά εντός, εκτός και επί τα αυτά. Διάχυτο το κλίμα απαισιοδοξίας στη χώρα. Ποιο μισοάδειο ποτήρι! Δεν υπάρχει καν ποτήρι για τους περισσότερους. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα του γάμου του πολιτευτή με την ψήφο. Και βέβαια τα επακόλουθα της φούσκας που έσκασε.
ΜΑΣΤΙΓΑ η φτώχεια και στον τόπο μας. Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι νεόφτωχοι. Ευτυχώς που λειτουργεί και λειτουργείται η αλληλεγγύη. Τόσο από συλλογικούς εθελοντικούς φορείς, όσο και από μεμονωμένα άτομα. Κάτι είναι κι αυτό.

ΝΑ ΜΗΝ αφήσουμε κανέναν να πεινάσει! Το ?χω ξαναγράψει κι άλλες φορές αυτό που είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, στο Νίππος, όταν ήρθε τον περσινό Σεπτέμβρη για να ιδρύσει τη Σπίθα Αποκορώνου. Σπίθα αναστάσιμη ο λόγος τούτος. Οσο υπάρχει ανθρωπιά και στον τόπο τούτο υπάρχει και θα υπάρχει, υπάρχει ελπίς!

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ για το αεροδρόμιο 'Δασκαλογιάννης' (εγώ 'Δασκαλογιάννης' θα το λέω και θα το γράφω κι όχι βέβαια 'Ιωάννης Δασκαλογιάννης') ζητά ο Δήμος Χανίων. Καλό είναι να αγρυπνούν οι φύλακες. Ολα να τα περιμένεις ότι μπορεί να συμβούν! Κι αν έχουν δει τα ματάκια μας!
ΧΡΗΣΤΟ Μαχαιρίδη, εκδότη - συγγραφέα, Χανιά: Οντως προσθέτουν 'κάποιες ψηφίδες στο λεηλατημένο ψηφιδωτό της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους χωρίς ωστόσο να χάνουν τον καταγγελτικό χαρακτήρα προς τους εκπροσώπους της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας μας' τα 'πολιτικά κείμενα' που έγραψες τελευταία και τα έκαμες ένα εξαιρετικό βιβλίο με υπότιτλο το αισχύλειον 'Ιτε παίδες Ελλήνων'. Διάχυτη η έγνοια σου για το πού πάει αυτή η έρμη πατρίδα και στο βιβλίο σου αυτό. Σ? ευχαριστώ που με συμπεριέλαβες στους αποδέκτες σου.
ΜΕΤΑ τη μάχη των Πλαταιών ο αρχιστράτηγος των Ελλήνων Παυσανίας επισκέφθηκε τη σκηνή του Πέρση αρχιστράτηγου Μαρδόνιου, ο οποίος είχε σκοτωθεί. Βλέποντας, λοιπόν, τα χρυσά και ασημένια σκεύη και γενικά την απίστευτη χλιδή που κυριαρχούσε  εκεί, έδωσε εντολή στους υπηρέτες του Πέρση στρατηγού να ετοιμάσουν ένα δείπνο σαν εκείνα που συνήθιζε ο Μαρδόνιος. Μόλις εκείνοι το ετοίμασαν, ο Παυσανίας έμεινε κατάπληκτος από τα χρυσά και ασημένια τραπέζια και ανάκλιντρα καθώς και από την πολυτέλεια των φαγητών. Θέλοντας, λοιπόν, να διασκεδάσει, διέταξε τους δικούς του υπηρέτες να ετοιμάσουν το λιτό σπαρτιατικό δείπνο. Οταν εκείνοι εκτέλεσαν την εντολή κάλεσε τους άλλους Ελληνες στρατηγούς και τους είπε: 'Σας συγκέντρωσα για να σας δείξω την αφροσύνη του βασιλιά των Περσών, ο οποίος, αν και απολαμβάνει τέτοιον τρόπο ζωής, ζήλεψε τον δικό μας και ήρθε να μας τον στερήσει'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.
'Παντρεύτηκε ο πολιτευτής την ψήφο/ γεννήθηκε το άχαρό τους τέκνο, το ρουσφέτι/ το βάφτισε ο ψηφοφόρος/ κι έγινε γονιός πνευματικός./ Το δώρο του πολιτευτή εις τον πνευματικό γονιό/ ήταν μια προσωπογραφία της ελπίδας./ Σαν είν? χιλιάδες οι πολιτευτές,/ σαν είναι εκατομμύρια οι ψήφοι,/ γεννήθηκαν χιλιάδες άχαρα παιδιά./ Κάθε παιδί κι ένας γονιός/ κάθε παιδί και μάνα/ κάθε μυστήριο της βάπτισης/ και μια φωτογραφία της ελπίδας,/ να συντροφεύει τον πνευματικό γονιό/ στην ανερμάτιστη πορεία...'.
Το ποίημα 'Το ρουσφέτι' του Γιάννη Θ. Πολυράκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (19.10.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου