Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΚΟΥΒΕΝΤΑ με μια ανθισμένη (α)μυγδαλιά. Θέμα έκθεσης που έβαζαν οι παλιοί δάσκαλοι στους μαθητές τους. Οταν τα παιδιά ήξεραν τα ονόματα των δέντρων...



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ εγρηγόρη κι ο Μελέτης εμελέτα/ κι ο Γρηγόρης την επήρε του Μελέτη τη γυναίκα. Με μια από τις όχι τόσο γνωστές παροιμίες αρχίζω σήμερα τη στήλη. Είναι που θέλω να πω και χρόνια πολλά στους Γρηγόρηδες και στις Γρηγορίες που γιορτάζουν σήμερα.

ΚΑΙ... η γιορτή του ενός απ’ τα δύο 'ανθρωπάκια' που κατοικοεδρεύουν στα φανάρια και μας βοηθούν να περνάμε τις διαβάσεις, επίσης, σήμερα. Δεν είναι εθελοντές ούτε ο Γρηγόρης ούτε ο Σταμάτης των φαναριών, απλά τη δουλειά που τους έβαλαν να κάνουν οι άνθρωποι κάνουν. Να τους υπακούμε με θρησκευτική ευλάβεια.

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ κι ο Γρηγόρης. Ο Γρηγόρης Γοργότσης κι ο Σταμάτης Μπάστακας. Οι αξέχαστοι Νίκος Σταυρίδης και Μίμης Φωτόπουλος, αντίστοιχα, στην οθόνη του κινηματογράφου. Αλλο πράγμα το γέλιο που βγάζει αυτή η ταινία, όσες φορές κι αν τη δεις. Οπως όλες οι ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου.

ΣΒΕΛΤΟΣ ο Γρηγόρης/ σ’ όλα διπλωμάτης/ ξάπλα ο Σταμάτης και αρχιραχάτης! Το ένα φέρνει το άλλο. Από τον Γρηγόρη που εγρηγόρη και τον Μελέτη που εμελέτα της παροιμίας, στον 'σβέλτο' Γρηγόρη και στον 'αρχιραχάτη' Σταμάτη του τραγουδιού (μην παρεξηγηθούμε) μέσω του Γρηγόρη Γοργότση και του Σταμάτη Μπάστακα... Ως εδώ!

ΧΑΛΑΕΙ, λένε οι μετεωρολογικές προβλέψεις, ο καιρός. Ούτως ή άλλως άλλωστε ο χειμώνας με τα κρύα, αν λάβουμε υπόψη τις προηγούμενες χρονιές, είναι πίσω. Τι γίνεται, αλήθεια με τις αμυγδαλιές, άνθισαν; Σιγά που λογαριάζουν τον χειμώνα αυτές!

ΚΟΥΒΕΝΤΑ με μια ανθισμένη (α)μυγδαλιά. Θέμα έκθεσης που έβαζαν οι παλιοί δάσκαλοι στους μαθητές τους. Οταν τα παιδιά ήξεραν τα ονόματα των δέντρων...

ΠΗΓΗ έμπνευσης για τη μαντιναδολόγο μας τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη η νίκη του Πλατανιά επί του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο, προχθές. Να η σχετική μαντινάδα: 'Η πρόκριση στο Κύπελλο του Πλατανιά μεγάλη/ χόρεψε τον αντίπαλο συρτό και πεντοζάλη'.

ΤΟ ΘΕΜΑ δεν είναι η 'ζωη-ράδα' των συνεδριάσεων της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά η ανεύρεση της αλήθειας. Εχει άδικο ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος;

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για τα παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και τα παιδιά νηπιακής ηλικίας, με θέμα τη δημιουργία μακέτας του φρουρίου Φιρκά, του χώρου δηλαδή, που έγινε η τελετή της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Ενα μεγάλο μπράβο στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που δίνει την ευκαιρία στα σημερινά παιδιά να ασχοληθούν σε βάθος και σε πλάτος με την πιο λαμπρή σελίδα της τοπικής μας ιστορίας!

ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ πίστευαν ότι ο βασιλιάς Πύρρος γιάτρευε όσους υπέφεραν από παθήσεις της σπλήνας. Για να τους γιατρέψει θυσίαζε έναν άσπρο κόκορα και, αφού ξάπλωνε ανάσκελα τον άρρωστο, του πίεζε ελαφρά τη σπλήνα με το δεξί του πόδι. Κανέναν δεν έδιωχνε, αν ζητούσε να τον γιατρέψει, όσο φτωχός και ταπεινός κι αν ήταν. Ο Πύρρος έπαιρνε και τον κόκορα και ήταν πολύ ευχαριστημένος με την αμοιβή αυτή. Λένε ότι το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού του ποδιού είχε θεία δύναμη, ώστε και μετά τον θάνατό του, όταν το άλλο σώμα του κάηκε, αυτό βρέθηκε ακέραιο, χωρίς να το έχει πειράξει καθόλου η φωτιά' (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Εκούνησε την ανθισμένη μυγδαλιά/ με τα χεράκια της/ κι εγέμισε από άνθη η πλάτη, η αγκαλιά/ και τα μαλλάκια της./ Αχ χιονισμένη σαν την είδα την τρελή/ γλυκά τη φίλησα,/ της τίναξα τα άνθη απ’ την κεφαλή/ κι έτσι της μίλησα·/ - Τρελλή να φέρεις στα μαλλιά σου τη χιονιά/ τι τόσο βιάζεσαι;/ Μόνη της θε να ’ρθει η βαρυχειμωνιά/ δεν το στοχάζεσαι;/ Του κάκου τότε θα θυμάσαι τα παλιά/ τα παιχνιδάκια σου,/ κοντή γριούλα με τα κάτασπρα μαλλιά/ και τα γυαλάκια σου'.
Το ποίημα 'Η μυγδαλιά' του Γεωργίου Δροσίνη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου