Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΜΟΝΟ ΑΝ ΧΙΟΝΙΣΕΙ, θα δούμε άσπρη μέρα. Προσώρας πάντως χιονίζει μόνο στα βουνά. Αυτό σημαίνει ότι την άσπρη μέρα τη βλέπουμε από μακριά. Σουρεαλιστικό 'πεταχτό'.



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ οι δάσκαλοι και στα θρανία τους οι μαθητές. Στους πάγκους των, λοιπόν, από σήμερα και οι τελευταίοι κατεργάρηδες.

ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ πως φεύγουνε τα Φώτα,/ μα στη Βουλή ζουν μερικοί ακόμα σαν και πρώτα! Ηταν δυνατόν να μην μπει στη μάχη της... καλικαντζαρομαντιναδολογίας ο Ηλίας ο Σταματάκης και να μην εκφράσει την άποψή του; Οχι βέβαια. Πάντως, Ηλία, δεν κυκλοφορούν μόνο στη Βουλή καλικάντζαροι...

ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΣΙ, την άλλη αλλιώς ο καιρός. Για να μην πω τη μια ώρα. Εκεί που φαίνεται ότι θα βρέχει σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες, εκεί προβάλλει ξαφνικά ο ήλιος. Κι εκεί που φαίνεται ότι η παντοκρατορία του ήλιου είναι αδιαμφισβήτητη, εκεί έρχονται τα σύννεφα απ? το πουθενά και κάνουν κατοχή στον ουρανό.

ΜΟΝΟ ΑΝ ΧΙΟΝΙΣΕΙ, θα δούμε άσπρη μέρα. Προσώρας πάντως χιονίζει μόνο στα βουνά. Αυτό σημαίνει ότι την άσπρη μέρα τη βλέπουμε από μακριά. Σουρεαλιστικό 'πεταχτό'.

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που θα ρίξουν άπλετο φως στα σκοτεινά σημεία. Να φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο. Μακρά η κουβέντα που είχαμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Για να δούμε τι θα βγάλει το καζάνι που βράζει.

'ΤΟ Β? ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΔΡΑΜΑ με την εμπλοκή ή μη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, αποσπά την προσοχή από ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει αξιοθρήνητη έλλειψη προόδου στην πάταξη της φοροδιαφυγής'. Από δημοσίευμα της εφημερίας 'New York Times' (www.nooz.gr)

ΚΑΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ, μπορείς! Με την προϋπόθεση ότι δηλώνεις πως ανήκεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ιδού πεδίον διά τα παιδία που έχασαν τ? αβγά και τα πασχάλια λαμπρόν!

'ΑΠΟΦΕΥΓΕ ΤΑΣ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΟΥΣ πεποιθήσεις· όταν μία τοιαύτη ριζωθή εις την ψυχήν σου δεν θ? αποσπασθή, ειμή μετ? αυτής'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΑΘΗΝΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ, συγγραφέα, Χανιά: Το άξιζαν και το παράξιζαν να γίνουν βιβλίο, ένα βιβλίο 176 σελίδων, ιδιαίτερα επιμελημένο, όπως και τα προηγούμενα εννιά (9) που έχεις κυκλοφορήσει, 'Οι εύθυμες προσεγγίσεις' σου, κυρία Αθηνά. Είδος εν ανεπαρκεία το γέλιο τη σήμερον ημέρα κι εσύ έχεις όλα τα εφόδια να μας το προσφέρεις μέσα απ? τα χιουμοριστικά κείμενά σου, προβληματίζοντάς μας ταυτόχρονα. Σ? ευχαριστώ που με συμπεριέλαβες στους αποδέκτες κι αυτού σου του βιβλίου. Ωραίο πρωτοχρονιάτικο δώρο!

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ο Αιτωλός Οξυλος, που ηγήθηκε της εκστρατείας των Ηρακλειδών στην Πελοπόννησο, προσπάθησε να καταλάβει την Ηλεία, που ανήκε στους προγόνους του, αλλά την κατείχαν οι Επεοί. Ο Οξυλος, λοιπόν, οδήγησε τους Αιτωλούς εναντίον των Επειών, διαπιστώθηκε όμως ότι τα στρατεύματά του ήταν ισοδύναμα με αυτά των αντιπάλων του. Τότε, σύμφωνα με παλιά ελληνική συνήθεια, η έκβαση της μάχης μπορούσε να κριθεί από τη μονομαχία δύο ανδρών, των πιο σπουδαίων από κάθε παράταξη. Ετσι μονομάχησαν εκ μέρους των Επειών ο Δέγμενος και εκ μέρους των Αιτωλών ο Πυραίχμης. Ο Δέγμενος ήταν οπλισμένος μόνο με τόξο και νόμιζε ότι εύκολα θα νικούσε τον αντίπαλό του, τοξεύοντάς τον από μακριά. Ομως, ο Πυραίχμης κατάλαβε τον δόλο του αντιπάλου του και είχε προμηθευτεί μια σφεντόνα και έναν σάκο με πολλές πέτρες. Λένε μάλιστα ότι η σφεντόνα ήταν εφεύρεση των Αιτωλών και με αυτή μπορούσε κανείς να χτυπήσει τον αντίπαλό του από πολύ μακριά, μακρύτερα ακόμη και από τα βέλη. Ετσι ο Δέγμενος σκοτώθηκε και οι Αιτωλοί έγιναν κύριοι της Ηλίας καθώς και του ιερού της Ολυμπίας (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Ασπρα χέρια, μαύρα χέρια,/ κίτρινα κι αθώα χεράκια,/ όλα παίζουν με τα ίδια/ παιχνιδάκια./ Ασπρα πόδια, μαύρα πόδια,/ κίτρινα τα ποδαράκια,/ μες στα πάρκα κυνηγιούνται/ σαν πουλάκια./ Ασπρα, μαύρα, κιτρινούλια,/ τρέξτε να έρθετε κοντά μου,/ σεις παιδάκια όλου του κόσμου/ και δικά μου'.
Το ποίημα 'Ασπρα χέρια, μαύρα, κίτρινα' της Ρένας Καρθαίου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com).

Χανιώτικα νέα (08.01.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου