Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Ο ΚΑΙΡΟΣ, όπως τον βλέπω απ’ το παράθυρό μου. Χειμώνας, χειμώνας δεν είναι. Εκεί που λες ότι τα σύννεφα θα κάμουν κατοχή στον ουράνιο θόλο έρχεται ο ήλιος να δηλώσει την παρουσία του. Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται, οι αλκυονίδες μέρες πέρασαν. Αν πρόλαβε η αλκυόνα να γεννήσει τ’ αβγά της πρόλαβε, ει δε μη μαύρη είναι η τύχη που τα περιμένει. Πίσω έχει... ο χειμώνας την ουρά.



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΧΑΡΑΣ Ευαγγέλια για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. Υγιής, υγιέστατος, επιστρέφει σήμερα στα Χανιά, ύστερα απ’ τη μεγάλη, τρίμηνη, περιπέτεια της υγείας του ο αγαπητός σε όλους μητροπολίτης μας Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης, έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντά του. Πάντα ταπεινός, ευπροσήγορος, ανθρώπινος. Σιδερένιος!

Ο ΚΑΙΡΟΣ, όπως τον βλέπω απ’ το παράθυρό μου. Χειμώνας, χειμώνας δεν είναι. Εκεί που λες ότι τα σύννεφα θα κάμουν κατοχή στον ουράνιο θόλο έρχεται ο ήλιος να δηλώσει την παρουσία του. Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται, οι αλκυονίδες μέρες πέρασαν. Αν πρόλαβε η αλκυόνα να γεννήσει τ’ αβγά της πρόλαβε, ει δε μη μαύρη είναι η τύχη που τα περιμένει. Πίσω έχει... ο χειμώνας την ουρά.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ της κολοκυθιάς, μέρος πρώτο: Πόσες ψηφοφορίες να γίνουν για τη λίστα Λαγκάρντ; Να γίνει μία. Και γιατί να γίνει μία; Πόσες να γίνουν; Να γίνουν δύο. Και γιατί να γίνουν δύο; Πόσες να γίνουν; Να γίνουν τρεις...

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ της κολοκυθιάς, μέρος δεύτερο: Πόσες κάλπες να στηθούν για την ίδια υπόθεση; Να στηθεί μία. Και γιατί να στηθεί μία; Πόσες να στηθούν; Να στηθούν δύο. Και γιατί να στηθούν δύο; Πόσες να στηθούν; Να στηθούν τρεις. Και γιατί να στηθούν τρεις; Πόσες να στηθούν; Να στηθούν τέσσερις...

ΚΑΛΛΙΑ ’ναι να μονοιάσουνε ολ’ οι πολιτικοί μας/ και να σφιχτούν μια αγκαλιά να σώσουν τη ζωή μας. Απ’ τον συνταξιούχο δάσκαλο Γιάννη Μοσχονά, 'μαθητή' του Ηλία του Σταματάκη, η μαντινάδα. Πολλά ζητάς, κύριε Γιάννη! Τα παιδία παίζει...

ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ! Ωρες είναι να μας ζητήσουν οι κυβερνώντες να βγούμε στους δρόμους και να πανηγυρίσουμε επειδή το ΔουΝουΤου ενέκρινε τη δόση των 3,24 δισ. στη χώρα μας. Την πήραμε, την πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο! Την πήραμε, την πήραμε βαρέλι δίχως πάτο!

ΜΕΓΑΛΟ, λέει, το ενδιαφέρον για το κρητικά προϊόντα από Αραβες επιχειρηματίες. Για τα ποιοτικά πιστοποιημένα κρητικά προϊόντα, διευκρινίζω. Το θέμα βέβαια είναι τι γίνεται πέραν του ενδιαφέροντος. Κι αυτό γιατί πολλές φορές μένουμε με το... ενδιαφέρον στο χέρι.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ Αθανάσιο, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα, είναι αφιερωμένο το παμπάλαιο βυζαντινό εκκλησάκι που είναι στο νεκροταφείο του χωριού μου. Αγαπημένος Αγιος ο Αγιος Αθανάσης, όπως τον λέμε. Είναι βλέπετε, που κρατά συντροφιά στους αγαπημένους μας που έχουν φύγει για το Επουράνιο Νίππος. Χρόνια πολλά και στους Θανάσηδες και στις Αθανασίες, επ’ ευκαιρία!

ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΙ πολιορκούσαν κάποτε την Ιλλυρική πόλη Μεδιώνα και όλα έδειχναν ότι θα την κυρίευαν γρήγορα. Ωστόσο, ο επικεφαλής στρατηγός δεν πρόλαβε να την καταλάβει, γιατί έληξε ο χρόνος της θητείας του. Πικραμένος απαιτούσε να μοιραστεί με τον αντικαταστάτη του τη δόξα της κατάληψης, αφού σ’ αυτόν ουσιαστικά θα οφειλόταν. Επειδή υπήρξαν διαφωνίες, κατέφυγε στη λαϊκή συνέλευση, η οποία αποφάσισε ότι είχε δίκιο. Το αστείο ήταν ότι τις μέρες αυτές αποβιβάστηκαν στην περιοχή 4.000 Ιλλυριοί και με τη βοήθεια των πολιορκουμένων έτρεψαν τους Αιτωλούς σε φυγή. Οι Μεδώνιοι, μετά την επιτυχία τους, αποφάσισαν, για να τους ειρωνευτούν, να μοιραστούν τη δόξα της νίκης τους ο στρατηγός που είχε το πρόσταγμα τότε με αυτόν που θα εκλεγόταν μετά (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Φοβόντουσαν/ δεν τονε θελαν/ αυτό τον ουρανό/ - Μαύρος που είναι -λέγαν-/ σαν καφτό μπαμπάκι/ σκάβανε τα μωρά τους/ βιαστικοί/ άλλοι φωνάζαν:/ Γράμμα!/ άλλοι:/ Τηλεγράφημα!/ κι άλλοι φώναζαν:/ - Αλεξάνδρα/ όμως όλοι κοιτούσαν/ το φεγγάρι/ κι έλεγαν:/ - Ισως κατέβει σήμερα/ ο Αγγελος/ βαθιά/ με τα μακριά, μακριά μαλλιά/ και τα πνιγμένα δόντια'.

Το ποίημα 'Αγγελος' του Μίλτου Σαχτούρη.


ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com).

Χανιώτικα νέα (18.01.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου