Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ έχει το μεγαλείο της, ζήσε την!

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



ίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΑΜΡΙ Α ΜΟΥΓΚΟΥ'. 'Στο χέρι του Θεού' πάει να πει στα σουαχίλι. Ο τίτλος ενός από τα λιγότερο γνωστά μυθιστορήματα του Μιχάλη Καραγάτση. Το θυμήθηκα τις προάλλες με αφορμή τη δήλωση που έκανε ο μητροπολίτης μας ο Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης, με το που επέστρεψε στα Χανιά, μετά απ? τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας του.

'Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΑΝΕΣΤΗΣΕ κυριολεκτικά. Γι? αυτόν τον λόγο, λοιπόν, έχω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θεό, ο οποίος πραγματικά είδε τις αμαρτίες μου και μου άφησε χρόνο μετάνοιας'. Τα που είπε, μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος.

'ΚΥΡΙΕ, Σ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που με άφησες να ζήσω σήμερα. Αν σου είμαι χρήσιμος άφησέ με να ζήσω και αύριο'. Και αυτή η προσευχή που τη διάβασα σε μια συνέντευξη που έδωσε προ ετών ένας Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, μου ήρθε στον νου, διαβάζοντας τη δήλωση του κ. Δαμασκηνού. Στο χέρι του Θεού είμαστε. Κανένας μας δεν ξέρει τι μας περιμένει όχι μόνο την επόμενη μέρα, όχι την επόμενη ώρα, αλλά την επόμενη στιγμή!

ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ έχει το μεγαλείο της, ζήσε την! Αρέσκεται να επαναλαμβάνει συχνά τη φράση αυτή ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Μπορούμε να την κάνουμε τρόπο ζωής. Πράγματι κάθε στιγμή έχει το μεγαλείο της.

ΞΕΣΤΡΑΤΙΣΑ ΤΟ ΞΕΡΩ. Ετσι γίνεται συνήθως, αν δεν βάλω φρένο. Ξεκινώ από κάπου και φέρνει το ένα 'πεταχτό' το άλλο δίχως να το καταλάβω. Τις περισσότερες φορές, για να πω την αλήθεια, το απολαμβάνω και το πάω όπου πάει. Ας πάει και το... παλιάμπελο, σκέφτομαι. Τα όποια 'πεταχτά' περιμένουν να βρουν τη θέση τους, δηλαδή. Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του!

ΔΑΣΚΑΛΟΙ Η ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ κι έχω χαρά μεγάλη/ τέτοια παρέα όμορφη θαρρώ δεν έχω άλλη. Σιγά που δε θα έβγαζε μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης για το ό,τι έγραψα την περασμένη Παρασκευή, πως ο συνταξ. δάσκαλος Γιάννης Μοσχονάς είναι μαθητής του. Βούτυρο στο ψωμί του το παραμικρό.

ΑΠ? ΤΑ ΣΤΙΚΑΚΙΑ στα γκαζάκια και ο Θεός βοηθός. Ολο και πλησιαίνουν τελευταία τα βομβιστικά χτυπήματα στην Αθήνα. Γεννήματα της κρίσης και αυτά. Είναι να μην ανησυχούν οι κυβερνώντες και όχι μόνο οι κυβερνώντες; Ολα τα ?χε η Μαριωρή ο φερετζές της έλειπε.

ΣΤΑΧΤΗ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ μέρος απ? το πολύτιμο λαογραφικό υλικό που μάζευε σ? όλη του τη ζωή ο γνωστός τοις πάσι, πανταχού παρών συμπολίτης μας Βασίλης Καλαϊτζής - Μουντάκης. Ακέραιο, ωστόσο, το όνειρό του για δημιουργία λαογραφικού μουσείου στα Χανιά. Ακούει κανείς;

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ στη Σαλαμίνα ο Λακεδαιμόνιος Δημάρατος και ο Αθηναίος Δίκαιος, που είχαν καταφύγει στον βασιλιά των Περσών και τον συνόδευαν στην εκστρατεία του στην Ελλάδα, έτυχε να βρεθούν στην περιοχή του Θριάσιου πεδίου. Ξαφνικά μέσα στην ερημιά είδαν να προχωρεί προς την Ελευσίνα ένα σύννεφο σκόνης τόσο μεγάλο, σαν και βάδιζαν τριάντα χιλιάδες άντρες. Ταυτόχρονα άκουγαν φωνές να ψάλλουν ύμνους στον Διόνυσο. Εκπληκτος, ο Δημάρατος ρώτησε τον Δίκαιο, που ως Αθηναίος γνώριζε τα σχετικά με τα Ελευσίνια μυστήρια, τι σήμαιναν όσα είχαν δει. Εκείνος τότε του εξήγησε ότι ο θεός παρουσιάστηκε με τον τρόπο που είδαν και αυτό σήμαινε πως θα βοηθούσε τους Αθηναίους. Συνεπώς η καταστροφή των Περσών ήταν βέβαιη (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Κύριε,/ προσευχήσου/ για να σε αναγνωρίσουμε/ όταν φανερωθείς/ κατάργησε τους ενδιάμεσους θεούς/ με τις παραξενιές τους και τις καθημερινές τους επιθυμίες/ σφράγισε τους οίκους σου και μη φοβάσαι τη γύμνια μας/ ας είναι τα κυπαρίσσια οι απεσταλμένοι σου/ γιατί όρθια στέκουν και ψιθυρίζουν/ και δεν προσπαθούν να προσηλυτίσουν τον άνεμο'.
Από τους 'Ψαλμούς' του Said (μετάφραση Νταντή - Σιδέρη - Speck).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Xani;vtika n;ea (22.01,2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου