Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


'ΔΙΑ ΤΙ ΣΥ μεν πλουτείς, εκείνος δε πένεται;Tις έστιν ο πλεονέκτης; Ο μη εμμένων τη αυταρκεία. Τις δε έστιν ο αποστερητής; Ο αφαιρούμενος τα εκάστου...

Μέγας Βασίλειος.



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ, Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΔΙΑ ΤΙ ΣΥ μεν πλουτείς, εκείνος δε πένεται; Συ δε, πάντα τοις απληρώτοις (που δε γεμίζουν) της πλεονεξίας κόλποις (αγκαλιές) περιλαβών, ουδένα οίει αδικείν τοσούτους (τόσους πολλούς) αποστερών; Tις έστιν ο πλεονέκτης; Ο μη εμμένων τη αυταρκεία. Τις δε έστιν ο αποστερητής; Ο αφαιρούμενος τα εκάστου'. Μέγας Βασίλειος.

ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ, 'των τριών' μελιρρύτων ποταμών της σοφίας', Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αύριο. Να μελετούμε τα λόγια τους (κι αν είναι επαναστατικά!) και να μας παραδειγματίζουν τα έργα τους. Χρόνια πολλά, από σήμερα, σε δασκάλους και μαθητές που γιορτάζουν!

ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΠΑΡΕΑ μας και όλοι οι δασκάλοι/ που ο Ηλίας έκρινε πως δεν υπάρχει άλλη. Από τον συνταξιούχο δάσκαλο Γιάννη Μοσχονά η μαντινάδα. Απάντηση σ’ αυτήν του Ηλία του Σταματάκη που μπήκε προ ημερών. Να περνάτε καλά, κύριε Γιάννη!

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ. Πάνε και οι αλκυονίδες μέρες που είναι αλήθεια ότι παρατράβηξαν. Ο Φλεβάρης (που μπαίνει την Παρασκευή) ακόμα κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει, θα μου πείτε. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.

ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΠΤΕΙ λόγος, πίπτει ράβδος. Παλιά, καθαρά αντιπαιδαγωγική, πλην όμως αποτελεσματική, μέθοδος. Αφήστε που σε πολλές περιπτώσεις 'έπιπτε' η ράβδος προληπτικώς, τόσο από τους γονείς, όσο και απ’ τους δασκάλους. Ποια πειθώ και ποια ενσυνείδητη πειθαρχία; Νόμος και τάξη.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους και οι κυβερνώντες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Δεν τους έφτανε η αναταραχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ήρθε κι αυτό... για να δέσει το γλυκό. Αργεί το κακό να γίνει φάντασμα;

'ΠΕΦΤΟΥΜΕ κι έξω!'. Ωραίος και άνετος ο εκπρόσωπος του Δου Νου Του στην τρόικα Πολ Τόμσεν στην προχθεσινή συνέντευξή του στο 'Βήμα'. Κανένα πρόβλημα γι’ αυτόν και τα 'κολλητάρια' του. Μήπως αυτοί είναι που πληρώνουν τη νύφη; Το θέμα είναι να γίνει η δουλειά που τους έχουν παραγγείλει τ’ αφεντικά τους.

'ΔΥΝΑΣΑΙ ΝΑ ΙΔΗΣ πίπτοντα τον κεραυνόν, και να ειπής: Mπα! αυτό είναι όλον; Ουδέποτε όμως εθεώρησες άνευ δέους την απομεμακρυσμένην αστραπήν, ήτις τον προήγγειλεν'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΠΟΙΑ Β’ ΕΘΝΙΚΗ. Φουλ για Ευρώπη πάμε! Αέρα πήρε ο φ(θ)ανατικός Αεκτζής γείτονάς μου ύστερα απ’ τη νίκη της ΑΕΚ επί του ΟΦΗ. Ενα τίποτα είναι οι 8 βαθμοί που μας χωρίζουν απ’ την προνομιούχο 5η θέση που οδηγεί στα πλέι οφ μου είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου, προχθές! Μ’ αυτό το πλευρό να κοιμάσαι, Μήτσο!

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ μπορεί να κατέκτησε τις καρδιές του λαού, σύντομα όμως προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων εκ μέρους εκείνων που θίγονταν από το ελεγκτικό του κήρυγμα. Το αποκορύφωμα ώστε να ανάψει η θρυαλλίδα της αντιπάθειας σε βάρους του, τόσο εκ μέρους των αρχόντων και πολιτικών, όσο και εκκλησιαστικών παραγόντων της εποχής, ήταν ο έλεγχος στην αυτοκράτειρα Ευδοξία, η οποία παρανόμως οικειοποιήθηκε το χωράφι μιας φτωχής χήρας. Τελικά συνήλθε σύνοδος παρωδία στην οποία παραβρέθηκαν οι μισοί επίσκοποι και τον εξόρισαν. Σύντομα όμως επανήλθε λόγω κυρίως των αντιδράσεων του λαού. Μετά από λίγο ήρθε η ώρα της δεύτερης και μόνιμης εξορίας του Αγίου, γιατί δεν έπαψε το φλογερό κήρυγμά του (Πηγή: Βικιπαίδεια).

'Ούτε νιώθω καμιά ανάγκη/ για την πνοή, που ταχύτατα περνάει, για την ανθρώπινη τιμή/ και για τη δόξα, που αφανίζεται./ Ούτε να ’χω λαχτάρησα μεγάλα δώρα/ από το βασιλιά μες στο παλάτι/ ούτε με κυρίευσε η επιθυμία των δικαστικών θρόνων,/ πάνω στους οποίους καθισμένος/ γεμάτος δόξα/ θα σήκωνα υπερήφανα τα φρύδια./ Ούτε επεθύμησα να ’χω μεγάλη δύναμη στην πόλη/ ή στους πολίτες/ και να ευχαριστιέμαι/ με ψεύτικα κι αδύνατα όνειρα,/ που απ ’τον ένα πηγαίνουν στον άλλο/ κι όμοια πετούν και φεύγουν/ σαν το νερό'...
Aπό το ποίημα του Γρηγορίου Ναζιανζηνού 'Περί των καθ’ εαυτόν' (μφρ.: Μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (29.01.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου