Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Οι εργασίες που έκαναν στην τάξη τους και που φιλοξενούνται στον σημερινό «Παιδότοπο» τα Τριτάκια των Κουνουπιδιανών δίνουν την ευκαιρία,  και σ’ άλλα παιδιά, να μάθουν πώς κλίνεται στην πράξη σήμερα η  λέξη αλληλεγγύη!

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Γ1 τάξη Δημ. Σχ. Κουνουπιδιανών
Μάθημα Αλληλεγγύης στο 'Κύτταρο'

Tο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου 'Κύτταρο' της Χαλέπας επισκέφτηκαν παραμονές Χριστουγέννων τα παιδιά της Γ1 τάξης του 2ου Δημ. Σχ. Κουνουπιδιανών με τη δασκάλα τους Βασιλένα Λαγουδάκη. Ηταν ένα μάθημα αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα, ένα ξεχωριστό, βιωματικό μάθημα, έξω απ’ την τάξη.
Μια ευκαιρία γι’ αυτά να προσφέρουν το λίγο ή το πολύ, είχαν, μαζί με την καλή τους καρδιά, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Μα και την ευκαιρία να μάθουν πώς λειτουργεί και πώς λειτουργείται, πώς κλίνεται στην πράξη η λέξη αλληλεγγύη. Οι εργασίες που έκαναν στην τάξη τους και που φιλοξενούνται στον σημερινό «Παιδότοπο» τα Τριτάκια των Κουνουπιδιανών δίνουν την ευκαιρία, ωστόσο, και σ’ άλλα παιδιά, να μάθουν πώς κλίνεται στην πράξη σήμερα η συγκεκριμένη λέξη... αυτό μόνο λίγο δεν είναι! Ενα μεγάλο μπράβο και στα παιδιά και στη δασκάλα τους! Και βέβαια στους ανθρώπους του 'Κυττάρου' που μας λένε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να ευχαριστιόμαστε το φαγητό που τρώμε, όταν υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που πεινούν!
Β.Θ.Κ.

Παντοπωλείο Αλληλεγγύης
Φίλος στα δύσκολα σημαίνει δύναμη,
στοργή, εμπιστοσύνη
που ‘χει δεσμούς πανίσχυρους
αγάπη και γαλήνη!

Αγάπη και συνεργασία
είναι η μόνη λύση,
όπλα ν’ αντιστεκόμαστε
σ’ αυτήν εδώ την κρίση!

Κάλεσμα
Προσφοράς
Τρόφιμα να μαζέψουμε
σε όλους να το πούμε,
μαζί να βοηθήσουμε
ανθρώπους να χαρούνε!

Και στο παντοπωλείο μας
πολλά αγαθά να μπαίνουν
σαν κέρας της Αμάλθειας
ό,τι ποθεί να βγαίνουν!

Σκέψεις και συναισθήματα
1. Ολα τα παιδιά νιώθουμε περήφανα που προσφέραμε ένα μικρό δώρο στους συνανθρώπους μας!

2. Οταν πήγαμε στο Παντοπωλείο συγκινηθήκαμε γιατί καταλάβαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα να πάρουν τρόφιμα στην οικογένειά τους.

3. Νιώσαμε όμορφα που βοηθήσαμε λίγο αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θέλουν πολλή αγάπη, φροντίδα και ζεστασιά!

4. Ειλικρινά θα θέλαμε να βοηθήσετε όλοι εσείς σ’ αυτή την προσπάθεια. Να συνεχίσουμε όλοι μαζί να προσφέρουμε τη βοήθειά μας με την καλή μας την καρδιά!

Κατά την επίσκεψή μας στο Παντοπωλείο Αλληλεγγύης συναντήσαμε και μας ξενάγησε στον χώρο η κα Μαρία Κληματσάκη - μέλος του Κυττάρου. Θελήσαμε να της πάρουμε μία μικρή συνέντευξη για τον τρόπο που λειτουργεί το Παντοπωλείο και βοηθά ανθρώπους που έχουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα.

1. Γιατί φτιάξατε το Παντοπωλείο Αλληλεγγύης στη Χαλέπα;
Γιατί δε θέλαμε να βλέπουμε γύρω μας παιδιά που υποφέρουν από πείνα. Στα σχολεία μας, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας!

2. Πότε ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια;
Στις 19 Δεκεμβρίου του 2011. Αισίως κλείσαμε έναν χρόνο λειτουργίας. Μακάρι παιδιά μου να μην υπήρχαν άνθρωποι που πεινάνε και να μη χρειάζονταν τέτοιες δράσεις. Αλλά δυστυχώς η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς.

3. Πόσους ανθρώπους βοηθά τώρα το Παντοπωλείο;
Αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένες 240 οικογένειες και υπάρχουν ένα σωρό νέες αιτήσεις για αξιολόγηση και νέες εγγραφές.

4. Ποιοι προσφέρουν τα τρόφιμα;
Ξεκινήσαμε από τους μαθητές και τα σχολεία της Χαλέπας. Στη συνέχεια μπήκαν κουτιά στα Σούπερ Μάρκετ της Χαλέπας, κάναμε εκπομπές, δώσαμε συνεντεύξεις και γίναμε γνωστοί στην ευρύτερη κοινωνία. Μας στηρίζουν φορείς, Σύλλογοι, σχολεία, υπηρεσίες, τράπεζες, εταιρείες, απλοί ανώνυμοι πολίτες. Μας στηρίζετε κι εσείς με την παρουσία σας, με τα πράγματα που φέρνετε, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας σας και της διευθύντριάς σας, κας Στέλλας Λειβαδιωτάκη.

5. Ποιοι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τρόφιμα;
Άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι, με χρέη στις τράπεζες, χωρίς δικό τους σπίτι και κάποιοι που δεν έχουν καν φως και νερό.

6. Κάθε πότε έρχονται εδώ και παίρνουν τρόφιμα;
Δύο φορές τον μήνα, όταν υπάρχουν αγαθά στα ράφια. Οταν λιγοστεύουν τα προϊόντα, τους αυξάνουμε το διάστημα.

7. Πόσα προϊόντα έχετε δώσει μέχρι τώρα;
Πάνω από 70.000 είδη. Έχουμε εντάξει και 80 οικογένειες στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α.

8. Ποιοι σας βοηθούν εδώ στο Παντοπωλείο που μοιάζει με μια κυψέλη αγάπης;
Πραγματικά ό,τι γίνεται εδώ κρύβει μέσα του μια μαγική λέξη: "Αγάπη" και γι' αυτό επιβιώνουμε. Υπήρχαν παιδιά που μας έφεραν το χαρτζιλίκι από τα κάλαντα, ζευγάρια που πρόσφεραν (αντί δώρων) από τη βάφτιση του παιδιού τους, χρήματα αντί μνημοσυνών, τα ξενοδοχεία που κλείνουν τον χειμώνα τα προϊόντα από τις αποθήκες τους κ.λπ. Υπάρχουν πολλοί εθελοντές που αφιερώνουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους εδώ. Το παντοπωλείο είναι το δεύτερο σπίτι τους και πραγματικά τους δίνει πολλή ικανοποίηση αυτό που προσφέρουν εδώ.

9. Τι κάνουν οι εθελοντές;
Οι εθελοντές συσκευάζουν τρόφιμα, γεμίζουν ράφια, παίρνουν τα έτοιμα γεύματα από τη λέσχη της Αρχιτεκτονικής, που μας προσφέρουν καθημερινά οι Αφοί Χιωτάκη. Ακόμη συγκεντρώνουν τα πράγματα από τα Σούπερ Μάρκετ και τα σχολεία, στέλνουν επιστολές σε φορείς, διοργανώνουν εκδηλώσεις, ενημερώνουν τον κόσμο για τη λειτουργία του Παντοπωλείου Αλληλεγγύης.

10. Πώς εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε;
Θέλω να είστε καλά παιδιά, να έχετε την υγεία σας, να αγαπάτε και να ακούτε τη δασκάλα σας και τους γονείς σας και αυτό που ζήσατε σήμερα εδώ να το μεταφέρετε στα σπίτια σας, στους φίλους και γείτονές σας. Είμαι σίγουρη ότι κι άλλα παιδιά θα θελήσουν να σας μιμηθούν. Και βέβαια θα χαρούμε να γίνετε κι εσείς εθελοντές μας!

11. Πώς νιώθετε για αυτή την προσπάθεια που κάνετε;  
Θεωρώ ότι γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, γιατί μέσα από αυτή τη δράση έπαψα να σκέφτομαι το "ΕΓΩ" και υποστηρίζω το "ΕΜΕΙΣ". Να σας πω βέβαια ότι όλα αυτά δε θα υπήρχαν αν δεν υπήρχαν άνθρωποι με οράματα όπως ο πρόεδρός μας, ο κ. Μανώλης Σαλεβουράκης και άνθρωποι ευαίσθητοι όπως ο διευθυντής του Τ.Ε.Ι. Χανίων κ. Μιχάλης Ταταράκης που μας παραχώρησε αυτό τον υπέροχο χώρο καθώς και όλο το προσωπικό του Ιδρύματος που από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ!
Εγώ ευχαριστώ εσάς, τους δασκάλους σας και τους γονείς σας και ελπίζω αυτό το διαφορετικό βιωματικό μάθημα να σας κάνει καλύτερους και δυνατότερους αυριανούς πολίτες.

Χανιώτικα νέα (26. 01.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου