Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

'Μας ακούσατε;' το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ. Το χαβά του ο Ερντογάν. Πόσο θα αντέξουν να διαδηλώνουν, σου λέει. Η εξουσία, η όποια εξουσία, έχει πάντα σύμμαχό της τη βία. Κι όπου το βγάλει η βράση.
Δείτε περισσότερα...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ




Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΜΑΡΤΗΣ το παίζει και ο Ιούνης όπως το ?παιξε και ο Μάης. Δεν έβρεξε βέβαια ακόμα, αλλά τίποτα δεν μας εγγυάται ότι και αυτό δεν θα γίνει. Τα σύννεφα που συχνά πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους στα ουράνια δώματα κουβαλούν βροχή. Καλοκαίρι σου λέει ο άλλος!

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ για την κυβέρνηση της χώρας οι εξορύξεις και μη με ρωτήσετε αν μιλώ για... εξορύξεις οδόντων. Τα κοιτάσματα του πετρελαίου μας περιμένουν. Να τροχίζουμε τα χρυσά κουτάλια!

ΩΣΤΟΣΟ στη γειτονική Τουρκία γίνεται ένας χαμός με τις διαδηλώσεις. 'Μας ακούσατε;' το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ. Το χαβά του ο Ερντογάν. Πόσο θα αντέξουν να διαδηλώνουν, σου λέει. Η εξουσία, η όποια εξουσία, έχει πάντα σύμμαχό της τη βία. Κι όπου το βγάλει η βράση.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ μέχρι πριν έναν χρόνο μας περνούσαν γενεές δεκατέσσερις οι δανειστές παύλα ελεγκτές μας, άρχισαν εδώ και λίγους μήνες να λένε τα καλύτερα για μας. Διορθωθήκαμε, είμαστε σε καλό δρόμο, λέει. Λίγο ακόμα και θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ. Υπομονή στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του;

'ΜΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ εις όλα τα τελείως δικαιολογημένα πράγματα· συμβαίνει και το δίκαιον να μην είναι πάντοτε τελείως δικαιολογημένον, και το δικαιολογημένον να μην είναι τελείως δίκαιον'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΟ και θεμιτό να μη συμφωνεί κανείς με διατάξεις του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί από πολλές πλευρές. «Ομως την πατρίδα μας έχουν βρει πολύ χειρότερα που να αξίζουν πένθιμες κωδωνοκρουσίες». Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 23 Μαΐου 2013) το σχόλιο.

ΙΩΑΝΝΗ Ν. Σκουλούδη, λαογράφο, Αθήνα: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν τη ρίζα και τους συμβολισμούς των ελληνορθόδοξων εθίμων μας, που αποτελούν τη μεγάλη μας κληρονομιά. Με την έννοια αυτή χάρηκα ιδιαίτερα που προχώρησες στην έκδοση του βιβλίου με τον τίτλο 'Ελληνορθόδοξα ήθη και έθιμα (Από Νοέμβριο έως Ιούνιο)' και το οποίο είχες την καλοσύνη να μου στείλεις. Να συνεχίσεις να κάνεις εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και να γράφεις βιβλία, Γιάννη!

ΜΕΤΑ ΤΗ μάχη στις Θερμοπύλες ένα μέρος του περσικού στρατού κινήθηκε προς τους Δελφούς για να αρπάξει τους θησαυρούς του μαντείου. Μόλις το έμαθαν οι κάτοικοι, ζήτησαν χρησμό αν έπρεπε να μετακινήσουν ή να κρύψουν στη γη τα πολύτιμα αφιερώματα. Στην ερώτησή τους ο Θεός απάντησε να μην κάνουν τίποτα από αυτά, γιατί θα προστάτευε ο ίδιος τους ιερούς θησαυρούς. Οταν, λοιπόν, οι Πέρσες πλησίασαν και έφτασαν στο ιερό της Προναίας Αθηνάς, συνέβησαν παράξενα και υπερφυσικά γεγονότα. Τα ιερά όπλα βρέθηκαν έξω από τον ναό, χωρίς να τα έχει μετακινήσει κανείς, ενώ κεραυνοί έπεφταν πάνω στους εισβολείς. Ταυτόχρονα, δύο βράχοι ξεκόλλησαν από τον Παρνασσό, με φοβερό πάταγο και καταπλάκωσαν πολλούς Πέρσες. Κοντά σ? όλα αυτά, μεγάλη βοή και αλαλαγμοί έβγαιναν από το εσωτερικό του ναού. Πανικόβλητοι οι Πέρσες από τα απίστευτα αυτά γεγονότα, τράπηκαν σε φυγή, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής τους κυνήγησαν και σκότωσαν πολλούς από αυτούς. Μάλιστα οι βάρβαροι που έζησαν τα γεγονότα και επέζησαν έλεγαν ότι είχαν δει δύο υπερφυσικούς στο ανάστημα άνδρες να τους κυνηγούν. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Μια φορά στους δώδεκα καιρούς,/ σε κάποιο σταυροδρόμι/ του καθαρού συνειδότος και του ορθού λόγου/ ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ/ αντάμωνε τον Ιησού των Συνόδων./ Πάντα διαφωνούσαν σκληρά,/ κι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ έφευγε θυμωμένος./ Την τελευταία φορά (πριν λίγα χρόνια)/ κουβέντα δεν έγινε./ Ο Ιησούς των Συνόδων/ κουβαλούσε φορτίο βαρύ/ από χρυσάφι κι ασήμι/ (το μερικό του/ που του άφησαν οι Ιερείς του/ απ? τις προσφορές των πιστών/ των τελευταίων ημερών)./ Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, οργισμένος/ ματαίωσε την αντάμωση αυτή/ κι όλες τις άλλες,/ κι από τότε οι δρόμοι τους/ χώρισαν για πάντα'.
Το ποίημα του Αυγερινού Ανδρέου 'Οι δύο Χριστοί'.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
 Χανιωτικα νέα (06.06.2013)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου