Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΙΟΥΝΗ σήμερα, καλό μήνα, λοιπόν, και καλό καλοκαίρι, έστω και ανεπισήμως. Το καλοκαίρι έχει τρεις μήνες, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μαθαίναμε μια φορά, όταν ήμασταν παιδιά, στο σχολείο. Ασχετα αν το καλοκαίρι, μπαίνει ως γνωστό, και αυτό ισχύει για το βόρειο ημισφαίριο της γης, στις 22 Ιουνίου, που ο ήλιος βρίσκεται στο θερινό ηλιοστάσιο.






ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΠΡΩΤΗ ΙΟΥΝΗ σήμερα, καλό μήνα, λοιπόν, και καλό καλοκαίρι, έστω και ανεπισήμως. Το καλοκαίρι έχει τρεις μήνες, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μαθαίναμε μια φορά, όταν ήμασταν παιδιά, στο σχολείο. Ασχετα αν το καλοκαίρι, μπαίνει ως γνωστό, και αυτό ισχύει για το βόρειο ημισφαίριο της γης, στις 22 Ιουνίου, που ο ήλιος βρίσκεται στο θερινό ηλιοστάσιο.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία για το κλείσιμο των σχολείων από σήμερα. Οπως τους φαντάρους που μετρούν μια - μια τις μέρες στο τέλος της θητείας τους, έτσι τις μετρούν και οι μαθητές, αλλά και οι δάσκαλοι, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε! Υπομονή παιδιά, μόλις 12 και μία μέρες έμειναν. Διάχυτο παντού το άρωμα των θερινών διακοπών.

'ΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΗΣ φύτευσαν μες στην ψυχή μας βιόλες/ με μουσική τις πότισαν κι εδά μυρίζουν όλες!'. Στους δύο κορυφαίους μουσουργούς μας αναφέρεται ο Ηλίας ο Σταματάκης στη σημερινή του μαντινάδα. Για να μας φτιάξει τη διάθεση, λέει.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ από αντιρατσιστικά νομοσχέδια στη Βουλή. Κάθε κόμμα, εκτός από τη Χρυσή Αυγή βεβαίως, και το δικό του αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Λες και το κάνουν επίτηδες για να μην ψηφιστεί τελικά κανένα και να μας μείνει ο... ρατσισμός.

'ΟΧΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τον κίνδυνο των νεοναζί να διχαστούμε μεταξύ μας'. Απ’ τα που έγραψε μεταξύ των άλλων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική επιστολή του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη. Συμφωνία όλων επί της ουσίας διαφωνία επί της διαδικασίας...

'Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ αλήθεια και στάση ζωής απέναντι στους ανθρώπους που φέραμε στον κόσμο, δεν έχει καμιά σχέση με τις απόψεις της κυρίας Ρεπούση, αλλά ούτε και με το σκοταδισμό αυτών που κατηγορούν εκπαιδευτικούς επειδή δίδαξαν το καταπληκτικό ποίημα του Γκάτσου, σε μουσική Χατζηδάκη τον «Κεμάλ»'. Τα που έγραψε προχθές στη σελίδα της στο Βιβλίο των Προσώπων (φέισμπουκ) η, και φίλη μου, γνωστή Χανιώτισσα Χαρίκλεια Ντερμανάκη. Συμφωνώ απόλυτα!

ΜΕΤΡΟΥΝ τις ζημιές από τους τελευταίους νοτιάδες οι αμπελοκαλλιεργητές του Νομού μας. Την ίδια ώρα οι ελαιοκαλλιεργητές που σε πολλές περιπτώσεις είναι οι ίδιοι, φοβούνται να μην αρχίσουν να μετρούν κι αυτοί τις ζημιές απ’ τον δάκο.

'ΥΠΑΡΧΕΙ και φιλότιμο'. Ο τίτλος του θεατρικού έργου, με βασικό ήρωα τον... θρυλικό Μαυρογιαλούρο, που θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων 'Πολιτιστικό Καλοκαίρι - Χανιά 2013'. Ο,τι καλύτερο για τις μέρες που διανύουμε. Το τερπνό με το ωφέλιμο. Γέλιο και προβληματισμός ταυτόχρονα. Ευτυχώς υπάρχει και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.!

'ΟΤΑΝ Η ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ συνάντησε για πρώτη φορά τον Αντώνιο, πέτυχε να τον συναρπάσει όχι τόσο με την ομορφιά της όσο με τα άλλα της χαρίσματα. Η ομορφιά της, καθώς λένε, δεν ήταν μοναδική, ούτε τέτοια που να καταπλήξει όσους την έβλεπαν. Η συναναστροφή της, όμως, είχε θέλγητρα άφθαστα και η μορφή της σε συνδυασμό με τον τρόπο που συζητούσε, ήταν κάτι που μαγνήτιζε. Οταν μιλούσε, ο ήχος της φωνής της ήταν ηδονικός και χρησιμοποιούσε με μεγάλη ευκολία τη γλώσσα, σε οποιαδήποτε διάλεκτο, σαν ένα πολύχορδο όργανο. Μόνο με λίγους βαρβάρους συνεννοείτο με διερμηνέα, ενώ στους περισσότερους απαντούσε μόνη της, στη γλώσσα τους, π.χ. στους Αιθίοπες, τους Εβραίους, τους Αραβες, τους Σύρους, τους Μήδους, τους Πάρθους. Λένε ότι γνώριζε τη γλώσσα και πολλών άλλων λαών, ενώ οι προηγούμενοι βασιλιάδες ούτε τη γλώσσα των Αιγυπτίων δεν κατόρθωσαν να μάθουν, μερικοί μάλιστα είχαν ξεχάσει και την Ελληνική'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Η εξοχή βρισκόταν στην ήβη/ και το πράσινο ασελγούσε/ κραυγές τροπαιοφόροι θηριωδίας/ έσερνε ο Ιούνιος της υπαίθρου/ Πιανόταν και πηδούσε/ από κλαδί δέντρων και αισθήσεων./ Ταρζάν ταινίας μικρού μήκους/ που κυνηγάει αθέατα θηρία/ στη μικρή ζούγκλα μιας ιστορίας./ Το δάσος υποσχόταν πουλιά και φίδια/ Δηλητηριώδης αφθονία αντιθέτων/ το φως έπεφτε καταπέλτης, σε ό,τι δεν ήταν φως,/ κι η ερωτομανής λαμπρότης/ παράφορα φιλούσε κι ό,τι δεν ήταν έρωτας, μέχρι και τη δική σου συνοφρύωση'.
Από το ποίημα της Κικής Δημουλά 'Ζούγκλα'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (01.06.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου