Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...

O αίγαγρος είναι το ζώο σύμβολο της Κρητικής λεβεντιάς και της αγάπης για την ελευθερία. Είναι άφθαστος σε ομορφιά, σβελτάδα, εξυπνάδα και καρτερικός, πιστός και γενναίος όσο λίγα ζώα
Δείτε περισσότερα...ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Από τις ειδήσεις που... περνούν στα "ψιλά" των εφημερίδων και αυτή για την παγίδα που είχαν στήσει άγνωστοι "λεβέντες" μας στα Θοδωρού με σκοπό να πιάσουν κάποιο από τα αγρίμια που βρίσκονται εκεί.
[Στα υπόψη ότι ο κρητικός αίγαγρος είναι προστατευόμενο είδος που αναπτύσσεται τόσο στα Θοδωρού όσο και στο φαράγγι της Σαμαριάς].
Αυτό που συμπεραίνει όποιος δει την παραπάνω είδηση είναι πως τω όντι είναι δύσκολο να προστατευθεί το οποιοδήποτε είδος από την... "παλληκαροσύνη" αυτών των "άσσων του κυνηγιού" που... σαν να τους βλέπω μπροστά μου να κάθονται γύρω-τριγύρω σε τάβλες μες σε ταβέρνες ασημοκουκλωμένες και να επαίρονται πως ο «μεζές είναι καλός γιατί είναι αγριμάκι αυτό που τρώεις σύντεκνε» κι «εβίβα τση παρέας»!
Βέβαια και ο σύντεκνος που... κατέει από καλό μεζέ θα παραδεχθεί την αξιοσύνη του μεγαλοκυνηγού και σε κάποια στιγμή δεν αποκλείεται να πει και το ριζίτικο «τ' αγρίμι στέκει στο τζουγκρί» στεντορεία φωνή και με το μεζέ τσιτωμένο στο πηρούνι.
Το ενδεχόμενο ο τελευταίος, να ρωτήσει από πού είναι τ’ αγριμάκι, αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να τον απασχολήσει και γι’ αυτό δεν πρόκειται να ανοίξει την κουβέντα...
...Δεν πρόκειται να κατηγορήσω απ’ εδώ τον εν λόγω κυνηγό (τον κάθε κυνηγό αγριμιού)· τόσα καταλαβαίνει τόσα κάνει ο άνθρωπος και δεν πρόκειται να αλλάξει την νοοτροπία του από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα ευχόμουν όμως να αλλάξει κάποια στιγμή αυτή η νοοτροπία. Στο βιβλίο του κου Αντώνη Πλυμάκη, "Το φαράγγι της Αγ. Ειρήνης" Εκδ. Δασαρχείου Χανίων, διαβάζουμε ότι «ο αίγαγρος είναι το ζώο σύμβολο της Κρητικής λεβεντιάς και της αγάπης για την ελευθερία. Είναι άφθαστος σε ομορφιά, σβελτάδα, εξυπνάδα και καρτερικός, πιστός και γενναίος όσο λίγα ζώα». Για όλα αυτά εξάλλου αλλά και γι’ ακόμη περισσότερους λόγους, το αγρίμι αυτό έχει τραγουδηθεί από τον κρητικό λαό στα ριζίτικα αλλά και σε μαντινάδες και είναι παγκοσμίως γνωστό ως σύμβολο για την ίδια την Κρήτη και τον Κρητικό (εξαιρείται ο παραπάνω κυνηγός και οι όμοιοί του)...
Τελειώνοντας, απλά να ευχηθώ να έχουμε τον νού μας εκτός από το Φαράγγι της Σαμαριάς και τα Θοδωρού(!) ακόμη και στον Δημοτικό Κήπο γιατί καθώς φαίνεται η... "λεβεντιά" ορισμένων δεν έχει... όρια!

Χανιώτικα νέα (12..06.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου