Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Τ’ ΑΣΤΡΑ ’ναι μάτια του Θεού που πάντα ξαγρυπνούνε
 γι’ αυτό θωρεί όσα στη γη καλά κακά γενούνε
Δείτε περισσότερα...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'Τ’ ΑΣΤΡΑ ’ναι μάτια του Θεού που πάντα ξαγρυπνούνε/ γι’ αυτό θωρεί όσα στη γη καλά κακά γενούνε'. Φιλοσοφικού περιεχομένου η σημερινή μαντινάδα του πρώτου κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγου μας, του Ηλία του Σταματάκη. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, μα και ουδέν κρυπτόν την νύχτα. Ολα τα βλέπει ο Θεός, άλλο ότι δεν παρεμβαίνει κι έτσι η πάλη του καλού και του κακού συνεχίζεται στο διηνεκές. 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ της έκθεσης του ΔουΝουΤου, με την οποία ζητείται νέο 'κούρεμα', θέτοντάς το ως προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, έφτασε στην Αθήνα η τρόικα. Σιγά που θα διορθώσει τα λάθη που έγιναν κατά την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου. Για να προσθέσει λάθη στα λάθη ήρθε. 

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ βομβαρδισμός συνεχίζεται αμείωτος. Μένουν ακόμα κάποια πράγματα όρθια. Οταν κατεδαφιστούν τα πάντα όλα, τότε και μόνο τότε θα πιάσουν δουλειά οι 'ευαγγελιστές' της ανάπτυξης. Επί των ερειπίων... Ωμός, αλλά και γλαφυρός ταυτόχρονα, ο φίλος μου ο Γρηγόρης. 

ΣΕ ΠΛΗΡΗ εξέλιξη, λέει, το σκληρό πόκερ μεταξύ Γερμανίας και ΔουΝουΤου στην πλάτη της Ελλάδας. Γνωστή η κατάληξη. Οταν μαλώνουν ή κάνουν πως μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν πάντα τα καημένα τα βατράχια.

'Η ΑΤΟΜΙΚΗ του ανθρώπου ανατροφή, δεν είναι αποτέλεσμα διδασκαλίας, αλλ’ αυτόχρημα λογικής· οι δε επιβαλλόμενοι τύποι, οι αποτελούντες τους λεγομένους «καλούς τρόπους», είναι συνηθέστατα απόρροια ανοησίας, ασυγγνώστου διά σωφρονούντας ανθρώπους, και μάλιστα όταν επιβάλλωνται ως κοινωνικώς αναγκαίαι'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΠΛΟΥΣΙΑ τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Διά χειλέων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η διαβεβαίωση. Ζήστε, μαύροι μου, για να φάτε τον... κόκκινο Μάη τριφύλλι...

'ΕΚΕΙ, εκεί, εκεί, στη Γ’ Εθνική/ μαζί με τον Κισσαμικό και την Προοδευτική'. Εκεί βρέθηκε η πάλαι ποτέ ΑΕΚΑΡΑ, ωστόσο, μέσα στην καλή χαρά βρήκα προχθές στο σπίτι του τον γνωστό και μη εξαιρετέο φ(θ)ανατικό Αεκτζή γείτονά μου. Σε τρία χρόνια βγαίνουμε Ευρώπη, μου είπε με το που με είδε ανεμίζοντας τη σημαία με τον Δικέφαλο. Ονειρο θερινής νυκτός; 

ΓΙΩΡΓΟ Π. Καμβυσέλλη, συγγραφέα, Σφηνάρι Κισάμου: Ανασαμιά! Τι λέξη! 'Ανασαμιές'! Τι απόλαυση να τις διαβάζεις! Κατάπολλα σ’ ευχαριστώ, φίλε απ’ την Αντισσα της Λέσβου και μόνιμε, τα τελευταία χρόνια κάτοικε του Σφηναριού, για την αγαπητική αποστολή σ’ εμένα του βιβλίου σου 'Ανασαμιές' που κυκλοφορήθηκε πριν από τρεις μόλις μήνες απ’ τις εκδόσεις 'Μύστις'. Σφήνες ευθύνης για τον καθένα μας οι ιστορίες σου. Μα και μια δέσμη από ηλιαχτίδες αγάπης ταυτόχρονα. Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να κρατούν τις αισθήσεις τους αγνές; 

'ΟΤΑΝ Ο ΑΝΝΙΒΑΣ είχε αποκλειστεί στα στενά του Φαλέρνου από τους Ρωμαίους και κινδύνευε ν’ αφανιστεί, σκέφτηκε το εξής τέχνασμα. Μάζεψε 2.000 βόδια και διέταξε να δέσουν στα κεφάλια τους πυρσούς. Μέσα στη νύχτα διέταξε να ανάψουν τους πυρσούς και να τα οδηγήσουν προς τις πλαγιές της χαράδρας. Ταυτόχρονα έστειλε και λογχοφόρους να τα ακολουθήσουν μέχρις ενός σημείου και να χτυπούν με τα δόρατά τους τις ασπίδες τους, ώστε να προκαλούν θόρυβο. Ο ίδιος ο Αννίβας καθώς τα βόδια άρχισαν να τρέχουν σαν τρελά, πλησίασε με τα στρατεύματά του τα στενά. Οι Ρωμαίοι, βλέποντας τα φώτα, νόμισαν ότι ήταν τα καρχηδονιακά στρατεύματα που επιχειρούσαν να διαφύγουν από τις πλαγιές κι έτρεξαν εναντιόν τους. Τότε βρήκε την ευκαιρία ο Καρχηδόνιος στρατηγός και πέρασε χωρίς απώλειες τα στενά'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Σαν ήμουνα παιδί/ -κακό κι ατίθασο έλεγαν οι μεγάλοι-/ τα παραμύθια μου ’φερναν/ βαρειά μελαγχολία./ Το ’σκαγα για τον ήλιο, τη βροχή./ Είχα να τρέξω στον αέρα./ Να  πιάσω το φεγγάρι.../ Σήμερα σ’ ήθελα, γριά παραμυθού./ Σήμερα να μου ’λεγες/ σαν τότε παραμύθια...'.
To ποίημα 'Σήμερα σ’ ήθελα' της Πόπης Γαβριλάκη - Λαμπρινέα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (11.06.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου