Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Ενα ψυχωφελές βάδισμα στα μεγαλοβδομαδιάτικα μονοπάτια, όποιος κι αν είσαι, γιατί ζωή δεν είναι η πορεία από την ανυπαρξία 'εκ του μη όντος', αλλά στη μακαρία ύπαρξη στην ουράνια δόξα, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να περάσει μέσα από την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. π.Ιγνάτιος Χατζηνικολάου
Δείτε περισσότερα ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ





Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ*
Παιδιόθεν μέσα στην εκκλησία με πρώτους οδηγούς του τους μακαριστούς γονείς του, ανθρώπους με βαθιά πίστη από το Νίππος Αποκορώνου ο κ. Ευάγγελος Κακατσάκης εβίωνε τη λειτουργική ζωή της εκκλησίας μας.
Συμμετείχε στο ιερό, στο ψαλτήρι, στην εποχική υμνωδία και πάνω από όλα τα εβίωνε.
Τον συνήρπαζε η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και ξεχωριστά η Mater dolorosa, η πονεμένη Παναγία, που ζούσε όλο το Μεγαλοβδομαδιάτικο Πάθος του παιδιού της. Ζούσε την τραγική για τη μητρική καρδιάς της επαλήθευση των προφητικών λόγων του Γέροντα Συμεών «σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία» (Λουκ. 2, 35).
Ενα δράμα που κάθε μέρα της Μ. Εβδομάδος τιτρώσκει την καρδιά της Μεγάλης Μάνας. Ζει, μονολογεί, θρηνεί, σφαγιάζεται η μητρική καρδιά. Ψυχοπλακώνεται με όσα βλέπει να διαδραματίζονται από έναν λαό 'δυσεβή και παράνομο'. Αχάριστο και σκληροτράχηλο.
Κάθε βδομαδιάτικη ημέρα και ένα αγκάθι στην καρδιά της. Από την υποκρισία, στην ειρωνεία, στους εμπτυσμούς, στα ραπίσματα, στα καρφιά, στο όξος, στη λόγχη, στο σκοτεινό μνήμα.
Με εγκατάλειψη από τους πάντες?
Οι πιστοί συμπάσχουν, την παρηγορούν «μη εποδύρου μου, μήτερ καθορώσα εν τάφω ον εν γαστρί συνέλαβες υιόν». Τον βλέπει στον Σταυρό και θρηνολογεί: «Μόνη γυναικών χωρίς πόνων ετέκουσε, τέκνον, πόνους δε νυν φέρω πάθει τω σω αφορήτους».
Τα σπλάχνα της τα μητρικά πληγώνονται. «Τέτρωμαι δεινώς και σπαράττομαι τα σπλάχνα, Λόγε βλέπουσα την άδικόν σου σφαγήν». Και μέσα στην Ανοιξη της φύσης έδυε η δική της Ανοιξη. «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον, που έδυ σου το κάλλος;».
Ομως, αναμένει την Ανάστασή του, γιατί πάντα μια σταύρωση διαδέχεται η Ανάσταση, το μεγάλο μήνυμα των παθών κάθε αγωνιζομένου χριστιανού. «Ανάστα, ζωοδότα, η σε τεκούσα μήτηρ δακρυρροούσα λέγει».
Αυτά και πολλά άλλα εκφράζει η Παναγία διά του υμνωδού, έτσι όπως ακριβώς τη ζούμε ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα και που με τόσο αφηγηματικό λυρισμό την αποτύπωσε ο εκλεκτός μίστης του πνεύματος αξιαγάπητος κ. Ευάγγελος Κακατσάκης με το καλαίσθητο και εύχρηστο βιβλίο του 'Τα γράμματα της Παναγίας'.
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, βλέπεις πολλές φορές τον ίδιο τον εαυτό σου συμπορευόμενο και συσταυρούμενο, συνθάπτοντα και συναναστούμενο.
Ενα ψυχωφελές βάδισμα στα μεγαλοβδομαδιάτικα μονοπάτια, όποιος κι αν είσαι, γιατί ζωή δεν είναι η πορεία από την ανυπαρξία 'εκ του μη όντος', αλλά στη μακαρία ύπαρξη στην ουράνια δόξα, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να περάσει μέσα από την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
Και αυτήν την οδό και τη βακτηρία μας την έδωσε όμορφα και χαριτωμένα ο κ. Ευάγγελος Κακατσάκης, ο ακούραστος πνευματοτρόφος.
Αξία επαίνου είναι η πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου να αναλάβει την έκδοση του βιβλίου και τα έσοδα να διατεθούν υπέρ του θεαρέστου και ανθρωποκεντρικού Αννουσακείου Ιδρύματος της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως. Αξίζει και γι? αυτό κάθε έπαινος στον κ. Κακατσάκη. Είναι δε πολύ συγκινητικός, φιλάνθρωπος και ευγενικός ο πρόλογος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος έχει επωμισθεί μια βαριά κληρονομιά, την οποία συνεχίζει με απαράμιλλη εργατικότητα, μεθοδικότητα και νυχθημερινή μέριμνα.
Από καρδιάς συγχαίρουμε τον πολύαθλο εν γράμμασι και εκπαιδευτική προσφορά κ. Κακατσάκη με τις καλύτερες ευχές μας για υγεία και πολύχρονη, εύκαρπη και πολύκαρπη πνευματική σπορά.

*θεολόγος- τ.λυκειάρχης
Χανιώτικα νέα (13.06.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου