Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Έχουμε και πλεόνασμα. Το λέμε και γεμίζει το στόμα μας! Οπως γέμιζε και το στόμα του Κώστα Βουτσά, για παράδειγμα, όταν έλεγε στην ταινία “Κορίτσια για φίλημα” εκείνο το αμίμητο “Εχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;”.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΥΤΕ λίγο ούτε πολύ στο 28% εκτινάχτηκε η ανεργία τον περασμένο Νοέμβριο, έναντι 26,3% τον Νοέμβριο του 2012 και 27,7% τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ακόμα χειρότερα τα σχετικά ποσοστά στην Κρήτη. Κατά τα άλλα όμως κανένα πρόβλημα! Ισα – ίσα έχουμε και πλεόνασμα. Το λέμε και γεμίζει το στόμα μας! Οπως γέμιζε και το στόμα του Κώστα Βουτσά, για παράδειγμα, όταν έλεγε στην ταινία “Κορίτσια για φίλημα” εκείνο το αμίμητο “Εχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;”.
O ΞΕΝΟΣ πόνος χάχαρα, έλεγε συχνά πυκνά η μάνα μου! Το θυμούμαι σχεδόν κάθε μέρα όταν βλέπω έναν γείτονά μου να βγάζει και να βάζει μπρόκες στις σανίδες της ξυλείας που του απόμεινε, όταν ήταν οικοδόμος, για να νομίζει ότι δουλεύει και να μην τρελαθεί. Ακόμα κι αν μειωνόταν η ανεργία, ένας άνεργος είναι 100% άνεργος.
“ΝΑ είχαμε τον έρωτα πρωθυπουργό στη χώρα/ θα ζούσαμε καλύτερα με του σεβντά τα δώρα”. Για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, για χθες δηλαδή, την έγραψε την παραπάνω μαντινάδα η Νεκταρία η Θεοδωρογλάκη. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι έχασε την επικαιρότητά της. Ακου τον έρωτα πρωθυπουργό! Ολα τα ’χα ακούσει εκτός από αυτό…
ΚΙ ΟΜΩΣ… είχαμε πρωθυπουργό αρκετές φορές τον… έρωτα ή κι αν όχι τον ίδιο τον έρωτα τον… απεσταλμένο του πρωθυπουργό από έρωτα τέλος πάντων. Για σκεφτείτε λιγάκι για σκεφθείτε… Μόνο που, όπως έλεγε συχνά πυκνά η μάνα μου, η αγάπη φούρια δούδει, μα ύστερα κακαποδούδει…
ΕΧΟΥΝ ζεσταθεί για τα καλά τα αίματα στα ανά τον Νομό καφενεία (μένουμε μόνο στα καθ’ ημάς) για τις δημοτικές εκλογές βασικά, αλλά και για τις περιφερειακές και κατ’ επέκταση τις ευρωεκλογές. Δίνουν και παίρνουν τα ονόματα που πέφτουν στα τραπέζια. Ο,τι θέλεις λέεις και ό,τι θέλεις ακούεις.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ σπίτι το κάνεις για τον εαυτό σου, το δεύτερο για τα παιδιά σου και το τρίτο για να το πουλήσεις. Αυτό βέβαια την εποχή που έδεναν τους σκύλους με τα λουκάνικα, αν υποθέσουμε ότι ήταν τέτοια η προ κρίσης εποχή. Τώρα κλάψ’ τα Χαράλαμπε ή όπως αλλιώς σε λένε.
ΚΑΚΟΣ θεωρήθηκε όταν ψηφίστηκε ο περίφημος νόμος Κατσέλη. Τώρα, ωστόσο, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ζητούν καταφύγιο σ’ αυτόν για να «κουρέψουν» τα δάνειά τους και να γλυτώσουν τα σπίτια τους με τη λογική απού ζει μεταζώνεται. Από ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα…
ΚΑΛΥΤΕΡΑ χωρίς σταθερό τηλέφωνο, παρά χωρίς ηλεκτρικό. Το λέω για να παρηγοριέμαι καθώς μετρώ δώδεκα μέρες, ενώ γράφω τα “πεταχτά” περιμένοντας την αποκατάσταση της καλωδιακής βλάβης στην ευρύτερη περιοχή. Είδες ο ΟΤΕ; Τα συνεργεία του κάνουν, όπως με διαβεβαιώνουν, το καλύτερο δυνατό, πάντως…
Ο ΜΕΝΕΚΛΙΔΗΣ ήταν πολιτικός αντίπαλος του στρατηγού Επαμεινώνδα. Επειδή, λοιπόν, έβλεπε ότι ο στρατηγός ήταν πολύ καλός στα στρατιωτικά, συμβούλεψε κάποτε τους Θηβαίους να επιδιώξουν με κάθε τρόπο την ειρήνη. Πήρε τότε τον λόγο ο Επαμεινώνδας και του είπε: “Εξαπατάς με τα λόγια σου τους συμπολίτες σου, αφού τους αποτρέπεις από τον πόλεμο και τους συστήνεις την ησυχία, που ισοδυναμεί με δουλεία. Η ειρήνη γεννιέται μέσα από τον πόλεμο. Επομένως, εκείνοι που τη θέλουν για πολλά χρόνια οφείλουν να είναι έτοιμοι για πόλεμο. Αν θέλετε να είστε ηγεμόνες της Ελλάδας, πρέπει να χρησιμοποιείτε το στρατόπεδο και όχι την παλαίστρα”. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Γουλιά – γουλιά νωχελικά ο καφές/ πετρώνει σταλακτίτης δηλητήριο/ στα σωθικά του./ Στο κατακάθι ύστερα/ αργά βουλιάζουν/ συσσωρευμένα όνειρα/ ματαιωμένα./ Μέσ’ από την ντουλάπα/ μοιάζει να τον περιγελά/ το γκρι κοστούμι, σκιάχτρο/ στην κρεμάστρα,/ με τη ριγέ γραβάτα/ κόμπο να του δένει τον λαιμό/ και τα παπούτσια του/ δυο τρύπες μαύρες/ χάσκουν μνήμες/ από δρομολόγια/ ακυρωμένα πια/ οριστικά./ Αδειοι τοίχοι./ Αδεια η μέρα./ Η εφημερίδα άδειο χαρτί/ λες πως πηδήσανε τα γράμματα απ’ το μπαλκόνι./ Βγαίνει κι αυτός αναμετρά/ αφηρημένα το κενό…”.
Από το ποίημα “Ανεργος” της Αγγελικής Σιδηρά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (15.02.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-60/#ixzz2tO21RnTc
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου