Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

 “Κάνει να ντυνόμαστε τώρα τις Απόκριες μασκαράδες”; Ρώτησαν με αγωνία μια χρονιά δύο – τρεις κοπελιές του οικοτροφείου θηλέων Καστελίου τον μακαριστό μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη. “Κάνει παιδιά μου, κάνει, αλλά να ντύνεστε μασκαράδες μόνο τις Απόκριες”, η απάντηση του Παππού. 
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΩΡΑ ΚΑΙ δέκα μέρες είμαστε στο Τριώδιο! Τριώδιο κατ’ αρχάς είναι ένα βιβλίο της Εκκλησίας μας που περιλαμβάνει ύμνους οι οποίοι ψάλλονται από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Περίοδος, ωστόσο, του Τριωδίου, θεωρείται στην Ορθόδοξη παράδοση το 20ήμερο διάστημα από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, μέχρι την Κυριακή της Τυρινής, της Μεγάλης Αποκριάς.
ΣΤΑΔΙΟ προετοιμασίας για τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής θεωρεί τις τρεις εβδομάδες του Τριωδίου η εκκλησία μας, όπως φανερώνουν και τα σχετικά τροπάρια. Σαν μέρες χαράς και ξεφαντώματος, σαν μέρες Αποκριάς καθιερώθηκαν, ωστόσο, καθώς οι πατέρες της Εκκλησίας όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να ξεκόψουν τους χριστιανούς από τα ειδωλολατρικά έθιμα υποχώρησαν και τους άφησαν κατά κάποιο τρόπο…. αλιμπερτούς. Σοφοί οι Πατέρες!
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. “Κάνει να ντυνόμαστε τώρα τις Απόκριες μασκαράδες”; Ρώτησαν με αγωνία μια χρονιά δύο – τρεις κοπελιές του οικοτροφείου θηλέων Καστελίου τον μακαριστό μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη. “Κάνει παιδιά μου, κάνει, αλλά να ντύνεστε μασκαράδες μόνο τις Απόκριες”, η απάντηση του Παππού. Κλείνω την παρένθεση.
ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ εν πάση περιπτώσει και εν περιπτώσει πάση, λοιπόν, σήμερα και η τσίκνα – τσίκνα. Γιορτή του οικογενειακού τραπεζιού ήταν και σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει το βράδυ της σημερινής μέρας. Καλώς να σμίγουμε και για να συγχωρούμε τους αποθαμένους μας! Οπως έκαναν οι παλιοί μας… Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι κατά των… ευρύτερων καρναβαλικών μαζώξεων που γίνονται σήμερα, όπως αυτή στην πλατεία της Σούδας, για παράδειγμα.
ΑΛΛΑΖΩ θέμα για να πάω στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου. Να φαν κι οι κότες, που λέει ο λόγος, μασκαράδες! Εδώ είναι που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Τέλος πάντων, τέλος πάντων θα       ’ρθει και των Αγίων Πάντων…
ΧΑΡΑΣ ευαγγέλια! Μόνο στον δρόμο που δεν βγήκα προχθές το μεσημέρι και να φωνάζω “Ηρθε, ήρθεεεε!”. Καθόλου μικρό πράγμα να ξαναέχεις ύστερα από 16 (δεκαέξι) μέρες σταθερό τηλέφωνο και Ιντερνετ. Είδες ο ΟΤΕ χαρά που σου χαρίζει;
MIXΑΛΗ ΑΘ. ΓΑΛΑΝΑΚΗ, θεολόγο – καθηγητή, Χανιά: Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς για τ’ αντίτυπα του βιβλίου “Το τάξιμό μου” (Εκδοση Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, Χανιά 2014) του πολυσέβαστου θείου σου, μακαριστού μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, που είχες την καλοσύνη να μου αφήσεις στου ξαδέλφου σου του Ειρηναίου τις προάλλες. Καταλαβαίνεις τη χαρά των φίλων μου, στους οποίους θα τα δώσω. Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε! Μέσα σ’ όλα τα πάμπολλα άλλα μας το δίδαξε κι αυτό ο Παππούς και με το “Τάξιμό” του!…
ΣΤΗ Σύνοδο τα τελευταία χρόνια, μετά που έγινε πρώτος μετά τον ένα, δεν κάθεται εκ δεξιών. Χαριτολογώντας μας λέει όταν του προτείνουμε τη θέση του “Εγώ είμαι της αριστερής πτέρυγας”. Και όταν στο τέλος της Συνόδου η πλούσια αγάπη του Αρχιεπισκόπου θα παραθέσει το πρόγευμα στην τραπεζαρία της Αρχιεπισκοπής, ο Ειρηναίος παρατηρούμε όλοι μας να τρώει οικολογικά και πολύ λίγο, με κατακλείδα το βραστάρι από τα αρωματικά φυτά της Κρήτης. Πόσο μ’ αρέσει να τον βλέπω να βουτά σ’ ένα ποτήρι με νερό το ψωμί και να το τρώει τόσο απλά ο μεγάλος αυτός άνθρωπος. Μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος Παπαδάκης (Από το βιβλίο “Μητροπολίτης Ειρηναίος”, Κίσαμος 2008).
“Της Μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας, Ζωοδότα/ Ακου ψυχή μου, Ακου σε πως σε καλούν./ Γύρισε πίσω κι άλλαξε γίνου καλή σαν πρώτα./ Ορθρίζει γαρ το πνεύμα μου προς Ναόν τον Άγιόν σου./ Η σκόνη σέρνει το κορμί στη γη μα η ψυχή μου νοιάζεται κι αναζητά τον Ουρανό σου/ Ναόν φέρων του σώματος όλον εσπιλωμένον/ Η Εκκλησία μου είναι κτισμένη με πηλό/ κι είμαι ένα λουλούδι στην κοπριά ξεφυτρωμένο./ Αλλ’ ως οικτίρμων κάθαρον Ευσπλάχνω Σου Ελέει/ Δε φτάνουνε τα δάκρυα κι οι πικροί λυγμοί/ Μονάχα η χάρη Σου Χριστέ μου πλύνει και πρααίνει”.
To ποίημα “Το τροπάρι της μετάνοιας” του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (20.02.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-62/#ixzz2trVTGp3E
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου