Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Καταευχαριστήθηκαν τα παιδιά της Ε’ τάξης του Δημ. Σχ. Κολυμβαρίου απ’ την επίσκεψη που έκαναν τον περασμένο Νοέμβριο, έχοντας συνοδούς τους δασκάλους των, τον Νίκο Λογοθέτη και τη Σταυρούλα Κοσμά, στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Και γιατί εντυπωσιάστηκαν από τις εγκαταστάσεις του, στις οποίες τα ξενάγησε η μουσειοπαιδαγωγός Τζίνα Βασιλάκη, μα και γιατί είχαν την ευκαιρία ύστερα απ’ την παρακολούθηση ενός σχετικού προγράμματος να βρεθούν στο σημείο που πριν από 100 χρόνια έγινε η επίσημη τελετή της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Ε΄Τάξη Δημ. Σχ. Χανίων
Ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Καταευχαριστήθηκαν τα παιδιά της Ε’ τάξης του Δημ. Σχ. Κολυμβαρίου απ’ την επίσκεψη που έκαναν τον περασμένο Νοέμβριο, έχοντας συνοδούς τους δασκάλους των, τον Νίκο Λογοθέτη και τη Σταυρούλα Κοσμά, στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Και γιατί εντυπωσιάστηκαν από τις εγκαταστάσεις του, στις οποίες τα ξενάγησε η μουσειοπαιδαγωγός Τζίνα Βασιλάκη, μα και γιατί είχαν την ευκαιρία ύστερα απ’ την παρακολούθηση ενός σχετικού προγράμματος να βρεθούν στο σημείο που πριν από 100 χρόνια έγινε η επίσημη τελετή της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Φαίνεται καθαρά αυτό απ’ τις υπέροχες εργασίες (δεν χωρούν δυστυχώς όλες στον Παιδότοπο) που μας έστειλαν τα παιδιά με ταχυδρόμο τον διευθυντή τους, τον Δημήτρη Χαμηλάκη. Εξίσου καθαρά φαίνεται, ωστόσο τόσο η δουλειά της συγκεκριμένης μουσειοπαιδαγωγού, όσο και των δασκάλων τους. Μ’ όποιον δάσκαλο καθήσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις… Συγχαρητήρια σε όλους!
Σας χαιρετώ με αγάπη!
Β.Θ.Κ.

Ακούστε είντα γίνηκε στις δύο του Φλεβάρη
ο Βάσος εξεμπάρκαρε πέρα στο Κολυμπάρι.
Οθωνας Χαρίτος, Ε2
Πριν από χρόνια εκατό έγιν’ η Ενωσή μας
και την Ελλάδα ομόρφυνε, η Κρήτη το νησί μας.
Αλιάνα Μουσκουντάκη, Ε2
Η Ενωση σαν έγινε τσ’ Ελλάδας με την Κρήτη
πολλοί χειροκροτήσανε σε όλο τον πλανήτη.
Δήμητρα Κουριδάκη, Ε2
Η Κρήτη πάντα θα γεννά οπλαρχηγούς κι αντάρτες
μαυροποκαμισάρηδες και μερακλήδες άντρες.
Ιωάννα Κουκουνάκη, Ε2
Ενώθηκε η Κρήτη μας με όλη την Ελλάδα,
η μάνα την εδέχτηκε και γίνανε ομάδα.
Ιφιγένεια Καρακατσάνη, Ε2
[...] Εκεί που καθόμασταν χωριστήκαμε αγόρια – κορίτσια και παίξαμε ένα παιχνίδι, νίκησαν τα κορίτσια. Αλλά δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα τις νικήσουμε. Κατεβαίνοντας κάτω μας έδειξαν κάτι τεράστια κοχύλια και άλλα τεράστια οστρακοειδή. Βγαίνοντας έξω πήγαμε εκεί που στα παλαιότερα χρόνια ανέβασαν τη σημαία ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης και ο Αναγνώστης Μάντακας. Οταν τελειώσαμε γυρίσαμε κουρασμένοι στο σχολείο.
Ηταν μια τέλεια εκδρομή και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι μινιατούρες. Επίσης ένιωσα συγκίνηση που στάθηκα στο ίδιο χώμα που ύψωσαν τη σημαία ο Μάντακας και ο Χατζημιχάλης. Ελπίζω να ξαναπάω.
Αντώνης Προβιδάκης

[...] Οταν μπήκαμε μέσα μας ξενάγησε η κυρία Τζίνα. Μου έκανε εντύπωση το άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είχε τρίαινα και μάτια. Κάποτε λένε πως ένα καράβι το μετέφερε και βυθίστηκε. Μετά από μεγάλες και πολλών χρόνων έρευνες στον βυθό, βρέθηκε. Παίξαμε παιχνίδια και κάναμε ασκήσεις, είδαμε μινιατούρες.
Στο Ναυτικό Μουσείο υπήρχε και ένας καινούργιος χώρος και επειδή ήμασταν πολύ καλά παιδιά, η κυρία Τζίνα μας υποσχέθηκε να μας ξεναγήσει στον χώρο αυτό.
Μπαίνοντας μέσα αντικρύσαμε όλα τα πλάσματα της θάλασσας, ένα καρχαρία που έμοιαζε να είναι ολοζώντανος, διάφορα οστρακοειδή και ένα καβούκι χελώνας που ήταν τεράστιο. [...]
Μετά από όλη την ξενάγηση πήγαμε στο κάστρο του Φιρκά όπου υψώσανε τη σημαία ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης και ο Αναγνώστης Μάντακας. Μετά απ’ όλα αυτά ένιωσα ευγνωμοσύνη και σεβασμό για τους προγόνους μου που αγωνίστηκαν. Πέρασα πολύ ωραία!
Ελευθερία Μπουριδάκη, Ε1
[...] Αργότερα πήγαμε σ’ ένα δωμάτιο που το είχανε φτιάξει πρόσφατα και εκεί μέσα είχε κοχύλια, καρχαρίες, όστρακα και άλλα πολλά.
Μετά από λίγα λεπτά πήγαμε σε μια μεγάλη τηλεόραση και είδαμε μια ταινία που έδειχνε τον Χατζημιχάλη Γιάνναρη και τον Αναγνώστη Μάντακα που ύψωναν την σημαία στο κάστρο του Φιρκά.
[...] Νιώθω πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που έπειτα από 100 χρόνια, βρέθηκα κι εγώ εκεί που οι πρόγονοί μου υψώσανε τη σημαία την ελληνική, για να είμαι τώρα κι εγώ ελεύθερη και περήφανη.
Βαγγελιώ Κουριδάκη Ε1

[...] Πήγαμε σ’ ένα χώρο που είχε μια γιγαντιαία τηλεόραση και εκεί μας έδειξαν τα γεγονότα σχετικά με την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Επίσης πήγαμε σ’ αυτόν που φτιάχνει τα καράβια και μας είπε ότι φτιάχνονται με ξύλο, κομμάτι – κομμάτι και μας είπε ότι το ένα καράβι χρειάζεται 3 χρόνια για να φτιαχτεί.
Μακάρι την επόμενη φορά που θα πάω, ελπίζω να έχουν φτιάξει καινούργιους χώρους, για να τους εξερευνήσω.
Χάρης Βρουχάκης, Ε1
[...] Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το χώρο της τηλεόρασης κι είδαμε μια ταινία όπου μιλούσε για όλα τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Μάθαμε για το Βασιλιά Γεώργιο Α’ όπως και για τους Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Αναγνώστη Μάντακα. Στη συνέχεια παίξαμε ένα παιχνίδι με ερωτήσεις. Μετά συνεχίσαμε και πήγαμε κι είδαμε τον τεχνίτη που έφτιαχνε τις μινιατούρες. Ο τεχνίτης εκεί μας είπε ότι για να φτιάξει μια μινιατούρα χρειάζεται 3 χρόνια. Εκεί τελείωσε η ξενάγηση στο Μουσείο.
Στη συνέχεια κάναμε μια βόλτα στο κάστρο του Φιρκά. Εκεί ένιωσα ευγνωμοσύνη, συγκίνηση και σεβασμό για αυτούς που πολέμησαν για να είμαι εγώ ελεύθερος και Ελληνας.
Βαγγέλης Αποστολάκης, Ε1


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/xenagisi-sto-naftiko-mousio-chanion/#ixzz2u8jLaird
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου