Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Πολλή η συζήτηση και το ενδιαφέρον για την ανασκαφή στην Αμφίπολη και όχι άδικα! Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί κυρίως στους μη επαΐοντες η αποστολή του βρετανικού BBC που έχει κατασκηνώσει εκεί στην περιοχή και καταγράφει… οτιδήποτε “κινείται”, όλα όσα συμβαίνουν τριγύρω, δίνοντας λεπτομερή αναφορά στους ανά τον κόσμο τηλεθεατές του περί της όλης επιχείρησης και όχι μόνο… 
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ.  Κακατσάκης
Οι Άγγλοι στην Amfipolis

Πολλή η συζήτηση και το ενδιαφέρον για την ανασκαφή στην Αμφίπολη και όχι άδικα! Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί κυρίως στους μη επαΐοντες η αποστολή του βρετανικού BBC που έχει κατασκηνώσει εκεί στην περιοχή και καταγράφει… οτιδήποτε “κινείται”, όλα όσα συμβαίνουν τριγύρω, δίνοντας λεπτομερή αναφορά στους ανά τον κόσμο τηλεθεατές του περί της όλης επιχείρησης και όχι μόνο… Οι Αγγλοι που είναι… “μανούλες” σε κάτι τέτοια και κυρίως στο marketing, πέρα από την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ανακάλυψης ενδιαφέρονται και για το… μετά έχοντας συλλέξει υλικό, πληροφορίες κ.λπ.. Μιλώντας… κυνικά, το όλο υλικό που πρόκειται να αντλήσουν από την κάθοδό τους εδώ, είναι σίγουροι ότι στο μέλλον θα αποφέρει χρήμα στα ταμεία τους, πουλώντας το με όποιον τρόπο γνωρίζουν καλά να το πουλήσουν (ένα πιθανό ντοκιμαντέρ ή οτιδήποτε άλλο σκεφτεί ο νους τους κ.λπ.). Το δε παράδοξο είναι ότι κι εμείς κάποια στιγμή έμμεσα ή άμεσα θα το αγοράσουμε για να το δούμε και να αποθαμάσουμε την ελληνική κληρονομιά μας, να νιώσουμε υπερήφανοι για το σπουδαίο παρελθόν μας, το οποίο θα μας παρουσιαστεί… αγγλιστί με υποτίτλους! Ομως πέρα απ’ όλα αυτά, σίγουρο είναι ότι εκείνοι ενδιαφέρονται και για την ιστορία τούτου του τόπου, όλες τις πιθανές ανακαλύψεις, αποκαλύψεις για τον αρχαίο κόσμο, για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, κάτι που διδάσκεται με απόλυτο σεβασμό στα πανεπιστήμιά τους και όχι μόνο! Εμείς από την άλλη, είμαστε μόνον για το σήμερα, ζούμε το τώρα, τον ντόρο που προκαλεί η στιγμή, μια έκρηξη, ένα πυροτέχνημα από το γεγονός και για το “μετά” απλά αδιαφορούμε ή δεν είμαστε προετοιμασμένοι να το προσεγγίσουμε, να το προγραμματίσουμε (ένα μόνο παράδειγμα είναι τα Ολυμπιακά έργα που μόλις 10 χρόνια μετά ρημάζουν)… …
Η Μελίνα Μερκούρη το φώναζε όπου κι αν βρισκόταν, ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος είναι ο πολιτισμός της. Τόσα χρόνια μετά και ακόμη δεν είμαστε σε θέση να πιστέψουμε πως οφείλουμε να στραφούμε και προς αυτήν την κατεύθυνση, αδυνατούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Κι είναι τουλάχιστον αστείο π.χ. να επισκεπτόμαστε κεντρικές πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο, όπου εκτός ολίγων εξαιρέσεων ακούμε ή πληροφορούμαστε “ελαφροϊστοριούλες” για βασιλιάδες που έζησαν πριν από 2-3 αιώνες κι εμείς να μην μπορούμε να… εντάξουμε στη λίστα με τα “must see” ενός επισκέπτη του τόπου μας μια πληθώρα ενδιαφερόντων στοιχείων, τόπων, γεγονότων που λάμπρυναν και έπαιξαν βαρύνοντα ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του ανθρώπινου πολιτισμού! Και μιας και ο λόγος για την επίσκεψη του ΒΒC στην περιοχή της Αμφίπολης, σε ένα άλλο μεγάλο μέσο επικοινωνίας στην Αγγλία, την εφημερίδα “The Gurdian”, μόλις τη Δευτέρα ο αρθρογράφος περί Τέχνης, Jonathan Jones, τάχθηκε σαφώς υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα πίσω «εκεί όπου ανήκουν» κάνοντας λόγο για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης που είναι ο ιδανικός τόπος για να τοποθετηθούν, σε αντίθεση με τη μουντή και σκοτεινή αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου τώρα βρίσκονται! Με μια καταπληκτική επιχειρηματολογία, εξάλλου, ο Jonathan Jones πείθει ακόμη και τον ίδιο… τον Ελγιν για τον επαναπατρισμό των γλυπτών. Ας σημειωθεί δε ότι ο συγκεκριμένος Βρατανός δεν είναι ο μόνος που έχει αρθρογραφήσει κατ’ επανάληψη για τη δίκαιη επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο που ανήκουν· εκεί όπου «ο επισκέπτης μαγεύεται από τη μοναδική φωτεινότητα και την τελειότητα», όπως σημειώνει ο ίδιος στο τελευταίο του άρθρο. Υπάρχει μια πλειάδα γνωστών τε και αγνώστων που τάσσονται και συνεχίζουν να επιχειρηματολογούν εντός του Ηνωμένου Βασιλείου για τον σκοπό της επιστροφής των Γλυπτών στη χώρα μας. Ωστόσο καιρός -όπως είπαμε και πιο πριν- είναι να δούμε τι κάνουμε εμείς για μάς!
Χανιώτικα νέα (20.08.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/angli-stin-amphipolis/#ixzz3AvxliVM6
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου