Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Ιούδα σήμερα. Οχι όμως του Ισκαριώτη “με την εσχάτη προδοσία/ που τον έκαμε διάσημο”, αλλά του Θαδδαίου ή Λεβαίου. Του “αγνοημένου”, του “κρυμμένου σε λίγες μόνο/ αράδες του Ευαγγελίου”, που ωστόσο προστρέχει, όπως μας λέει η ποιήτρια Αγγελική Σιδηρά, “σε κάθε ικεσία μας”. Μην υποκύπτοντας στο βάρος του “βδελυρού ονόματος”. 
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
ΟΥ ΑΓΙΟΥ Ιούδα σήμερα. Οχι όμως του Ισκαριώτη “με την εσχάτη προδοσία/ που τον έκαμε διάσημο”, αλλά του Θαδδαίου ή Λεβαίου. Του “αγνοημένου”, του “κρυμμένου σε λίγες μόνο/ αράδες του Ευαγγελίου”, που ωστόσο προστρέχει, όπως μας λέει η ποιήτρια Αγγελική Σιδηρά, “σε κάθε ικεσία μας”. Μην υποκύπτοντας στο βάρος του “βδελυρού ονόματος”. 
ΤΟ ΒΑΡΟΣ του ονόματος. Το βάρος του όποιου ονόματος. Το βάρος του καλού ονόματος, μα και το βάρος του κακού ονόματος. Πώς το διαχειριζόμαστε… Πήρε μάκρος η κουβέντα που κάναμε γι’ αυτό το θέμα τις προάλλες με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο. Κάνουμε και τέτοιου είδους συζητήσεις ενίοτε. Προχωράμε παρακάτω…
ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ τώρα και 5 μήνες στα Χανιά οι 56 εναπομείναντες Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 31 παιδιά. Συσκέψεις επί συσκέψεων για την εύρεση λύσης που δεν φαίνεται πουθενά καθώς οι αρμόδιοι το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι. «Επρεπε να τους είχατε πετάξει στον δρόμο» η επίσημη απάντηση της Γενικής Διοίκησης Πρόνοιας του Υπουργείου. Σε ρόλο Καϊάφα οι άνθρωποί της… Ζητείται ανθρωπιά!
ΕΝΑ κεραμίδι, κι ας είναι ξένο, πάνω απ’ το κεφάλι του… Το όνειρο του όπου γης άστεγου. Ενα κομμάτι ψωμί, κι ας είναι προϊόν “φιλανθρωπίας”, για να χορτάσει την πείνα του. Το όνειρο του όπου γης πεινασμένου. Τι όνειρα, κι αυτά, Θεέ μου!
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ για τον άνθρωπο λύκος! Homo homini lupus, για να το θυμηθούμε και στα λατινικά. Οσο ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος, αλλά υπάνθρωπος ή υπεράνθρωπος. «ΤΟΥΤΟΣ ο ανήθικος κι εγωιστής, είναι άρρωστος./ Εχει σοβαρή καρδιοπάθεια./ Η καρδιά του χτυπάει λάθος./ Δε συγχρονίζεται με το ρολόι του κόσμου./ Χρειάζεται ηθικό βηματοδότη». Από το “Ψηφιδωτό” (Γ’ ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΣΙΓΑ που δεν θα παρακολουθούσε απ’ την τηλεόραση τον φιλικό αγώνα που έδωσε η ομάδα μας τις προάλλες εναντίον της Νίκης Βόλου, ο φ(θ)ανατικός αεκτζής γείτονάς μου. Εδώ και τις προπονήσεις της ομάδας θα παρακολουθούσε, κατά δήλωσή του ο Μήτσος, αν τους έδειχνε το κουτί….
ΝΙΚΟ ΝΤΑΜΠΑΚΑΚΗ, συντ. τραπεζικό, Ηράκλειο: Συγκινεί ιδιαίτερα ο αγώνας ζωής που κάνετε για την προβολή της προσωπικότητας του πάνω απ’ όλα “ωραίου Ελληνα”, μεγάλου ευεργέτη των Σφακίων Γεωργίου Ξενουδάκη. Οντως αν δεν ήσασταν εσείς, ο Ξενουδάκης, όπως εγράφη «θα ήταν στα αζήτητα της Ιστορίας». Μου φέρνετε στον νου τον Γιάννη Βλαχογιάννη, που αν δεν ήταν αυτός, δεν θα ξέραμε τον Μακρυγιάννη. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το πλούσιο υλικό που μου στείλατε για τον Γιώργο Ξενουδάκη. Για το ντοκιμαντέρ “Γ. Ξενουδάκης (1816 – 1888) ευεργέτης Σφακίων”, τα βιβλία “Λόγοι Γεωργίου Ξενουδάκη, βουλευτού των εν των δήμω Αδάμαντος Κρητών” (εκδ. Κληροδότημα Γεωργίου Ξενουδάκη), “Περιήγησις εις Κρήτην” υπό Ιωσήφ Χατζιδάκη κ.λπ. Καλή συνέχεια!
ΣΥΜΦΩΝΑ με την παράδοση, ο Ηρακλής είχε συμμετάσχει στην Αργοναυτική εκστρατεία με άλλους ήρωες. Οταν αυτή τελείωσε, οι Αργοναύτες ετοιμάστηκαν να επιστρέψουν καθένας στην πατρίδα του. Τότε ο Ηρακλής τους προέτρεψε να ορκιστούν ότι θα αγωνίζονταν για οποιονδήποτε σύντροφό τους, αν αυτός βρισκόταν σε δύσκολη θέση και ζητούσε τη βοήθειά τους. Πρότεινε ακόμα να διαλέξουν το καλύτερο μέρος της Ελλάδας, για να οργανώσουν αγώνες, πανελλήνιους προς τιμήν του Ολύμπιου Δία. Οι Αργοναύτες δέχτηκαν τις προτάσεις του Ηρακλή και για την τέλεση των αγώνων, διάλεξαν την Ολυμπία, κοντά στις όχθες του Αλφειού Ποταμού, στην Ηλεία. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”). «Με τα τριάκοντα αργύρια/ και τον αγρό του Κεραμέως./ Με την εσχάτη προδοσία/ που τον έκανε ‘διάσημο’./ Και ο Θαδδαίος./ Ο αγνοημένος/ Κρυμμένος σε λίγες μόνο/ αράδες του Ευαγγελίου/ σε κάθε ικεσία μας προστρέχων/ και καταδικασμένος/ ως άλλος Ατλας/ να σηκώνει αιωνίως/ όχι το συμβατικό βάρος/ ενός μικρού ασήμαντου πλανήτη/ αλλά το ανυπολόγιστο άχθος/ του ίδιου του/ του βδελυρού ονόματος». Το ποίημα “Ουχ ο Ισκαριώτης” της Αγγελικής Σιδηρά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! (petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (21.08.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-157/#ixzz3B1npEcUY
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου