Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Η ΜΕΓΑΛΗ γιορτή της Μεταμόρφωσης του Χριστού, του Σωτήρος όπως λέει ο λαός μας σήμερα (χρόνια πολλά στους Σωτήρηδες και στις Σωτηρίες) και “εις όρον υψηλόν”, το Θαβώρ, ταξιδεύει ο νους μου. Εκεί όπου ενώπιον των μαθητών του, του Πέτρου, του Ιακώβου και του Ιωάννη, μεταμορφώθηκε ο Χριστός, έχοντας δίπλα του τον Ηλία και τον Μωϋσή, τους δύο μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Εκεί, απ’ όπου σήμερα βλέπει τους νεκρούς να πληθαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας… Βλέπει τις “εγκληματικές ενέργειες” που αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου"...
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
Η ΜΕΓΑΛΗ γιορτή της Μεταμόρφωσης του Χριστού, του Σωτήρος όπως λέει ο λαός μας σήμερα (χρόνια πολλά στους Σωτήρηδες και στις Σωτηρίες) και “εις όρον υψηλόν”, το Θαβώρ, ταξιδεύει ο νους μου. Εκεί όπου ενώπιον των μαθητών του, του Πέτρου, του Ιακώβου και του Ιωάννη, μεταμορφώθηκε ο Χριστός, έχοντας δίπλα του τον Ηλία και τον Μωϋσή, τους δύο μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Εκεί, απ’ όπου σήμερα βλέπει τους νεκρούς να πληθαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας… Βλέπει τις “εγκληματικές ενέργειες” που αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου…
Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Χριστού. Η Μεταμόρφωση του ανθρώπου. Του ανθρώπου ανά τους αιώνες, που συνεχώς διαμορφώνεται, αναμορφώνεται και παραμορφώνεται… Του ανθρώπου που, αν και κουμαντάρεται από υπανθρώπους και υπερανθρώπους, επιμένει να ονειρεύεται τη Μεταμόρφωσή του σε Ανθρωπο.
ΤΗ ΝΥΧΤΑ της παραμονής του Χριστού, όπως και την παραμονή των Φώτων, ανοίγουν, λέει ο λαός μας, οι ουρανοί και πολλοί είναι αυτοί που αγρυπνούν (αγρυπνούσαν) για να δουν το άγιο φως. Το “βασικό” έθιμο, πάντως αυτής της ημέρας που καλά κρατεί και στις μέρες μας είναι η ευλογία των καρπών της γης, των πρώτων σύκων και των πρώτων σταφυλιών, που φέρνουν πάνω σε δίσκους οι άνθρωποι στην εκκλησιά.
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ τα λελέκια, του Σταυρού τα χελιδόνια! Να και μια παροιμία για την ημέρα. Τη λένε στην Ηπειρο όπου φιλοξενούνται πολλοί πελαργοί και κατά που φαίνεται την ημέρα αυτή αρχίζουν… να την κάνουν για να βρουν πιο ζεστά κλίματα.
ΣΧΕΤΙΚΗ με την ημέρα και η σημερινή μαντινάδα που μου έστειλε ο φίλος ιερωμένος και απευθύνεται στον Αφέντη Χριστό. Γράφει: “Αφέντης είσαι λυτρωτής και φωτιστής του κόσμου/ Χριστέ μου σε παρακαλώ τ’ άκτιστο φως σου δος μου!”.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 6 Αυγούστου 1945, η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Ηταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της ιστορίας. Θα ακολουθήσει τρεις μέρες αργότερα η δεύτερη στο Ναγκασάκι. Με προσωπική απόφαση του τότε προέδρου των Η.Π.Α. Χάρι Τρούμαν οι ρίψεις, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τρούμαν, τρόμος, τρομερά, τρέμε κόσμε…
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ της προχθεσινής όμορφης, με όλη τη σημασία της λέξης, παρουσίασης των ποιητικών μου συλλογών στον υπέροχο χώρο “Ενόρασις” της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, στην Κίσαμο, πολλά κατάπολλα τα εκ βαθέων ευχαριστώ μου. Τόσο στους διοργανωτές και στους συντελεστές της εκδήλωσης, όσο στους πάμπολλους που με τίμησαν με την παρουσία τους…
“ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ σου θερίζεις;/ Δώσε χήρας κι ορφανού/ κι όντεν απολιχνίζεις του φτωχού και τ’ ουρανού”. Και στα σταφύλια το ίδιο. Ο Θεός έχει το μερίδιό του στις 6 Αυγούστου. Τα πουλιά το δικό τους μερίδιο. Κι όποιος περάσει από τ’ αμπέλι πρέπει να δοκιμάσει τα σταφύλια του. Η ευχή που διαβάζεται εκείνη τη μέρα εκφράζει το χριστιανικό νόημα της προσφοράς προς το θείον: “Ευλόγησον Κύριε, τον καρπόν τούτον της αμπέλου τον νέον, ον διά της του αέρος ευκρασίας και των σταγόνων της βροχής, και της των καιρών γαλήνης εις ταύτην την ωριμωτάτην στάσιν ελθείν ευδόκησας, ίνα η εν ημίν τοις εξ αυτού του γεννήματος της αμπέλου μεταλαμβάνουσιν, εις ευφροσύνην, και τοις προσενέγκασι δώρον εις εξιλασμόν αμαρτιών, διά του ιερού και του αγίου Σώματος και Αίματος του Χριστού σου μεθ’ ου ευλογητός ει συν τω Παναγίω και αγαθώ και ζωοποιώ σου Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν”. (Από το βιβλίο του Νίκου Ψιλάκη “Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη” εκδ. “Καρμάνωρ”).
“Μια μέρα θα ξυπνήσω/ άστρο/ όπως το ’λεγες/ θα πλύνω από τα χέρια μου/ το αίμα/ και θα πετάξω τα καρφιά/ από το στήθος μου/ δε θα φοβάμαι πια τον κεραυνό/ δε θα φοβάμαι το σφαγμένο/ πετεινό/ μια μέρα θα ξυπνήσω/ άστρο/ όπως το ’λεγες/ τότε/ θα είσαι ένα πουλί/ ίσως να είσαι ένα παγόνι”.
Το ποίημα “Η μεταμόρφωση” του Μίλτου Σαχτούρη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (06.08.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-149/#ixzz39blmYjCp
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου