Να το κρατάς στα χέρια σου, έχοντάς το μόλις διαβάσει, και να έχεις την αίσθηση ότι κρατάς όλη την Κρήτη απ’ τη μια της άκρη μέχρι την άλλη. Οτι την έχεις δει ολοζώντανη μπροστά σου σ’ όλη τη μακραίωνη πορεία της, ιδιαίτερα ωστόσο σ’ αυτήν των τελευταίων 100 χρόνων απ’ το 1913, όταν ενώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα, μέχρι σήμερα. Οτι έχεις ακούσει καθαρά τις βαριές πατημασιές της ιστορίας της, τα σιγοψιθυρίσματα των θρύλων της και τα υψηλά φτερουγίσματα των επιτευγμάτων της σε όλους τους τομείς. Οτι την έχεις νιώσει σ’ όλο της το μεγαλείο!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Η Κρήτη σ’ όλο της το μεγαλείο
Να το κρατάς στα χέρια σου, έχοντάς το μόλις διαβάσει, και να έχεις την αίσθηση ότι κρατάς όλη την Κρήτη απ’ τη μια της άκρη μέχρι την άλλη. Οτι την έχεις δει ολοζώντανη μπροστά σου σ’ όλη τη μακραίωνη πορεία της, ιδιαίτερα ωστόσο σ’ αυτήν των τελευταίων 100 χρόνων απ’ το 1913, όταν ενώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα, μέχρι σήμερα. Οτι έχεις ακούσει καθαρά τις βαριές πατημασιές της ιστορίας της, τα σιγοψιθυρίσματα των θρύλων της και τα υψηλά φτερουγίσματα των επιτευγμάτων της σε όλους τους τομείς. Οτι την έχεις νιώσει σ’ όλο της το μεγαλείο! Για το βιβλίο, συλλογικό τόμο “Κρήτη – Ελλάδα 1913 – 2013, 100 χρόνια Ενωση”, το νέο πολύτιμο προϊόν της συνεργασίας των “Χανιώτικων νέων” και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” ο λόγος. Με αφορμή την παρουσίασή του στον ξετρουλιαχτό από κόσμο μαγικό αύλειο χώρο του Ιδρύματος το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 28 Ιουλίου. Σε μια εκδήλωση «μοναδική και ανεπανάληπτη», όπως επεσήμανε κλείνοντάς την, ο από Κυδωνίας και Αποκορώνου αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος Αθανασιάδης. Μετά τους χαιρετισμούς του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Νίκου Παπαδάκη και του ιδρυτή της εφημερίδας μας Γιάννη Γαρεδάκη και τις ομιλίες του συγγραφέα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Aθηνών Γιώργη Γιατρομανωλάκη και του επίσης συγγραφέα, πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη. Σε μια εκδήλωση, «κορωνίδα», κατά τον Νίκο Παπαδάκη, των εκδηλώσεων που έγιναν το 2013 για την επέτειο των 100 χρόνων της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Και με την έννοια γιατί το περί ου ο λόγος βιβλίο, που παρουσιάστηκε, έτσι όπως αγαπητικά απ’ τους δύο κορυφαίους συγγραφείς και πανεπιστημιακούς δασκάλους παρουσιάστηκε, όπως είπε και ο Γιάννης Γαρεδάκης «θα μείνει, θα αξιοποιείται και θα συγκινεί…».
Αποτέλεσμα μιας συνάντησης κορυφής
Το βιβλίο αυτό αποτελεί εκτός των άλλων και μια ηχηρή απόδειξη του ρόλου που πρέπει να παίζει ο τοπικός Τύπος, είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο παρών στην περί ης ο λόγος στις σημερινές εύφημες μνείες εκδήλωση υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, δημοσιογράφος Γιάννης Ανδριανός, αφού συνεχάρη το Ιδρυμα για τις δραστηριότητές του. Χωρίς τα «Χανιώτικα νέα» ήταν αδύνατη αυτή η έκδοση, είχε υπογραμμίσει προηγουμένως ο Νίκος Παπαδάκης που στάθηκε, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα και στη συνεργασία του Ιδρύματος με την εφημερίδα μας, «μια εφημερίδα με γνήσια βενιζελική παράδοση», όπως είπε. «Δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστα λεπτά της ώρας για να με πείσει ο φίλος Νίκος Παπαδάκης για την αναγκαιότητα έκδοσης του σημερινού αφιερώματος» έχει γράψει ο Γιάννης Γαρεδάκης, στον πρόλογο του βιβλίου, που μιλώντας, αφού στάθηκε ιδιαίτερα στις μνημειώδεις εκδόσεις “Κρητική Πολιτεία”, “Μικρά Ασία Χαίρε” και “Επανάσταση του 1897” που βγήκαν στο παρελθόν με συντονιστή τον Νίκο Παπαδάκη, αναφέρθηκε και στις δεκάδες άλλες εκδόσεις της εφημερίδας (ιστορίας, λαογραφίας, πολιτισμού κ.λπ.) τις οποίες κάποια στιγμή «δικαιούται» όπως είπε, να παρουσιάσει. Κλείνοντας τούτη την εύφημη μνεία, ωστόσο, μου ’ρχεται στον νου και η φράση με την οποία ξεκίνησε την εκδήλωση, ο, και σε ρόλο συντονιστή της, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Γιώργος Κουκουράκης. Οτι ο τόμος “Κρήτη – Ελλάδα 1913 – 2013, 100 χρόνια Ενωση” είναι αποτέλεσμα μιας συνάντησης κορυφής της μεγαλύτερης ελληνικής περιφερειακής εφημερίδας και του γνωστού για το έργο του στο πανελλήνιο, αλλά και διεθνώς, Ιδρύματος που έχει το όνομα του Εθνάρχη, είπε. Μιας ακόμα συνάντησης, να προσθέσω…
Ανθός ανιδιοτελούς αγάπης και ανύστακτης έγνοιας για την Κρήτη είναι κοντολογίς ο διανθισμένος με σπάνιες φωτογραφίες 332 σελίδων μεγάλου σχήματος ιδιαίτερα καλαίσθητος τόμος «Κρήτη – Ελλάδα 1913 – 2013, 100 χρόνια Ενωση» που αποτελεί «μετεξέλιξη» του ομότιτλου ένθετου αφιερώματος των «Χανιώτικων νέων», στις 30 Νοεμβρίου 2013, με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου. Ανθός που έγινε καρπός ως πράξη ευθύνης χάρις και στο «εμείς» που κινητοποίησαν οι σε ρόλο πρωτομάστορα εμπνευστές του, ο Νίκος Παπαδάκης και ο Γιάννης Γαρεδάκης. Χάρις και στους 30 συγγραφείς του αφιερώματος και βέβαια τους επιμελητές της έκδοσης, δηλαδή.
Χανιώτικα νέα (04.08.2014)
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/effimes-mnies-2/#ixzz39Q8xEVOF
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου