“Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ τον Αύγουστο/ σύναζε φεγγαρόφωτο/ για να ζυμώνει μ’ αυτό/ τα παραμύθια του Γενάρη”. Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.Καλό μήνα!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
“Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ τον Αύγουστο/ σύναζε φεγγαρόφωτο/ για να ζυμώνει μ’ αυτό/ τα παραμύθια του Γενάρη”. Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ από σήμερα, καλό μήνα, λοιπόν και καλό χειμώνα να περάσουμε! Επάτησε ο Αύγουστος η άκρα του χειμώνα λέει μια απ’ τις πολλές παροιμίες που έχουμε γι’ αυτόν τον μήνα που τρέφει τους ένδεκα για να το πω… παροιμιακώς. Απ’ τον Μάρτη καλοκαίρι και απ’ τον Αύγουστο χειμώνα, λέει μια άλλη στο… ίδιο μήκος κύματος κινούμενη.
ΑΠΟ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ο Αύγουστος άλλο τίποτα. Να φαν κι οι κότες, που λέει πάλι ο παροιμιακός λόγος. Ας γράψω μερικές: Τον Αύγουστο τον χαίρεται απ’ έχει να τρυγήσει. Οποιος φυλάει τον Αύγουστο, τον Μάη θερίζει μόνος. Ο Αύγουστος πουλά κρασί κι ο Μάης πουλά στάρι. Κάθε πράμα στον καιρό του και τον Αύγουστο ο κολιός… Φτάνει, γιατί έτσι κι αφήσω στην “εντέση του”, που έλεγε η μάνα μου, το μολυβάκι μου, δεν με φτάνει όλη η στήλη.
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Αποκορωνιώτικη λέξη (μόνο;) η λέξη “εντέση”, που προέρχεται, όπως γράφει και ο Αντώνης Ξανθινάκης στο “Λεξικό” του απ’ την τουρκική λέξη endise και σημαίνει σκέψη, φροντίδα, έγνοια, προβληματισμός. Κλείνω την παρένθεση.
ΚΑΙ ΜΗΝΑΣ επιστροφής “των απανταχού” στα χωριά τους ο Αύγουστος. Μήνας επανασύνδεσης με τις ρίζες, σε τελική ανάλυση, ο μήνας της Παναγίας. Κι αν την έχουν ανάγκη αυτοί που λείπουν. Κι αν την έχουν ανάγκη, προπάντων, τα σπίτια που μένουν κλειστά ολοχρονίς του χρόνου και κινδυνεύουν να ρημάξουν! Κι αν την έχουμε ανάγκη όλοι, ακόμα κι εμείς που είμαστε μια πετρέ τόπο, όπως καληώρα εγώ, απ’ τον τόπο που γεννηθήκαμε!
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ, με την ευρύτερη έννοια, συνήθως τα περισσότερα “πεταχτά” στην αρχή του μήνα. Το νιώθω ανάγκη. Πάει, το εξομολογήθηκα κι αυτό…
ΞΕΣΠΑΣΕ σε κλάματα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, περιγράφοντας τον βομβαρδισμό ενός σχολείου, ο εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε. στη Γάζα Κρις Γκίνες. Συγκλονιστικό το σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Και οι πέτρες του πλανήτη, πλην αυτών του Ισραήλ, όχι πάντως όλων, έχουν ξεσηκωθεί για το διαρκές έγκλημα που συντελείται.
ΚΑΙ ΝΕΕΣ περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ! Με το νέο νομοσχέδιο σκούπα που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή. Θα ακολουθήσουν σίγουρα κι άλλες. Η πλήρης κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ ο στόχος τους. Ιδέα μου;
ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Αύγουστος λεγόταν “έκτος” διότι αυτή ήταν η σειρά του στον χρόνο. Το 27 π.Χ. η Ρωμαϊκή Σύγκλητος ανακήρυξε τον Υπατο Γάιο Οκταβιανό αυτοκράτορα, που σήμαινε κυρίαρχο όλου του ρωμαϊκού κράτους, του απένειμε τον υπέρτατο τίτλο “Αύγουστος”, δηλαδή θεϊκός και έδωσε το ίδιο όνομα (τίτλο) στον μέχρι τότε έκτο μήνα του έτους. Οι τιμές αυτές έγιναν στον Οκταβιανό για τρεις σημαντικούς λόγους. Πρώτον διότι τον έκτο μήνα του έτους ο Οκταβιανός είχε γίνει Υπατος. Δεύτερον διότι τον μήνα αυτό είχε τρεις πολεμικούς θριάμβους κι ακόμη κυρίευσε την Αίγυπτο που μέχρι τότε εκυβερνάτο από τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα. Τρίτον και σπουδαιότερο, διότι ο Οκταβιανός ένωσε σε μια τεράστια αυτοκρατορία, το ρωμαϊκό κράτος που μέχρι τότε ήταν χωρισμένο σε ανατολικό και δυτικό (Πηγή: www.hellenicnavy.gr)
“Στην κληματαριά του Αυγούστου,/ το σταφύλι κάθε γούστου./ Φώτα παίρνει ρώγα – ρώγα/ στου μεσημεριού τη φλόγα./ Ασπρα μαύρα τα τσαμπιά/ κρέμονται βαριά – βαριά./ Για της Παναγιάς τη χάρη, μύρτα, σκίνα και θυμάρι./ Σαν ο ήλιος χαμηλώνει την εικόνα της χρυσώνει./ Κι η σελήνη που ανεβαίνει/ φωτοστέφανο θα γένει”. Το ποίημα “Αύγουστος” της Ρένας Καρθαίου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (01.08.2014)
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-146/#ixzz398IKin8K
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου