Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Στόχο είχα βάλει να γίνει ένα αφιέρωμα με τις εντυπώσεις παιδιών της Ε’ Δημοτικού που διδάσκονται τη σχετική ενότητα για την Αλωση της Πόλης, το τελευταίο Σάββατο του Μάη…  Ηταν να μην έρθουν στο κεκλιμένο επίπεδο της μνήμης αυτά που μου είπε κάποτε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος: Οταν έκανε μάθημα την Αλωση, λέει, έτρεχε κουτσουνάρι το δάκρυ και απ’ τα μάτια τα δικά του και απ’ τα μάτια των μαθητών του…
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




Καλοί μου φίλοι,
καλό Σαββατοκύριακο!
Στην κεντρική θέση του σημερινού Παιδότοπου, το πολύ γνωστό και αγαπημένο δημοτικό τραγούδι για την Αγιά Σοφιά κι ένας πίνακας της Αλωσης της Πόλης απ’ τους Τούρκους. Στις γωνιές του κάποιες απ’ τις καλές, σχετικές με την Αλωση της Πόλης, εργασίες των παιδιών της Ε1 τάξης του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων. Πολύ τα ευχαριστώ, κατάπολλα, ωστόσο τον καλό δάσκαλό τους τον φίλο και συνεργάτη μου, πριν από 10 χρόνια, στο 5ο Δημ. Σχ. Χανίων, Γιώργο Κανδαράκη που υιοθέτησε με ενθουσιασμό την πρότασή μου. Στόχο είχα βάλει να γίνει ένα αφιέρωμα με τις εντυπώσεις παιδιών της Ε’ Δημοτικού που διδάσκονται τη σχετική ενότητα για την Αλωση της Πόλης, το τελευταίο Σάββατο του Μάη…  Ηταν να μην έρθουν στο κεκλιμένο επίπεδο της μνήμης αυτά που μου είπε κάποτε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος: Οταν έκανε μάθημα την Αλωση, λέει, έτρεχε κουτσουνάρι το δάκρυ και απ’ τα μάτια τα δικά του και απ’ τα μάτια των μαθητών του…
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος

Της Αγια-Σοφιάς
Σημαίνει ο Θιός σημαίνει η γη, σημαίνουν τα επουράνια
σημαίνει κι η αγιά Σοφιά, το μέγα Mοναστήρι
με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,
κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και Διάκος.
Ψάλλει ζερβά ο Bασιλιάς, δεξιά ο Πατριάρχης
κι απ’ την πολλή την ψαλμουδιά εσειώνταν οι κολώνες
Nα μπούνε στο Xερουβικό και νάβγει ο Bασιλέας
φωνή τους ήρθε εξ ουρανού κι απ’ Aρχαγγέλου στόμα.
Πάψετε το Xερουβικό κι ας χαμηλώσουν τ’ άγια
παπάδες πάρτε τα ιερά κι εσείς κεριά σβηστείτε
γιατί είναι θέλημα Θεού, η Πόλη να τουρκέψει.
Mόν’ στείλτε λόγο στη Φραγκιά να ’ρθούν τρία καράβια
τό ’να να πάρει το σταυρό και τ’ άλλο το Bαγγέλιο
το τρίτο το καλύτερο την άγια Tράπεζά μας
μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας την μαγαρίσουν…
Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες
Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις,
γιατί πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι.

O Μωάμεθ Β’, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του. Σε μια νύχτα 70 καράβια πέρασαν, από τον Βόσπορο στον Κεράτιο σέρνοντάς τα 9 χιλιόμετρα στην στεριά, σε δρόμο στρωμένο με κορμούς. Τότε στέλνει πρόταση στον Κωνσταντίνο να παραδώσει την πόλη, αλλά αρνείται. Ξημερώματα της 29ης Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη άρχισε η μεγάλη επίθεση. Οι πολιορκημένοι πολεμούν αδιάκοπα. Η επίθεση κρατά όλη μέρα. Η πόλη φαίνεται πως θα σωθεί. Τότε στον μεγάλο πύργο πληγώνεται ο Ιουστινιάνης. Η είδηση αυτή παγώνει τους υπερασπιστές. Και τότε έρχεται μια είδηση. Μια ομάδα γεννίτσαρων μπήκε στην Πόλη από την Κερκόπορτα κι άνοιξαν τις πύλες. Ετσι οι πολιορκητές όρμησαν μέσα. Ακολούθησαν σκληρές μάχες όπου έχασε τη ζωή του ο αυτοκράτορας. Μετά από αυτό η πόλη έπεσε. Ηταν 29 Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη. Ο ήλιος είχε βασιλέψει και η Πόλη δεν ήταν Βασιλεύουσα.
Μιχαέλα Νταγκουνάκη


Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, ήταν ο τελευταίος βασιλεύων Βυζαντινός αυτοκράτορας, ως μέλος της δυναστείας των Παλαιολόγων από το 1449 έως τον θάνατό του κατά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης. Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1405 στην Κωνσταντινούπολη και απεβίωσε στις 29 Μαΐου 1453. Τα αφέλφια του ήταν ο Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος, ο Θωμάς Παλαιολόγος, ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος, ο Δημήτριος Παλαιολόγος και ο Θεόδωρος Β’ Παλαιολόγος. Είχε παντρευτεί δυο φορές: Μία το 1441 έως το 1442 με την Κατερίνα Γκατιλούσια και παλαιότερα το 1428 έως το 1429 με την Θεοδώρα Τόκκο. Οι γονείς τους ονομάζονταν Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος και Ελένη Δραγάση.
(Πηγή: Διαδίκτυο).
Μαριλίτα Ροζάκη
Ο Ιουστινιάνης πολεμούσε σκληρά
μα ήρθε ένα βέλος απ’ το πουθενά
και τον χτύπησε έτσι στα ξαφνικά
κι έφυγε απ’ τη μάχη με λύπη βαριά.
Μαριτήμη Μωραϊτάκη

Η τρίτη και η μεγαλύτερη επίθεση των Τούρκων θα αρχίσει. Πριν όμως ο Μωάμεθ έστειλε ένα μήνυμα στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο τον αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης. Το μήνυμα αυτό έλεγε “Δώσε μας την Πόλη και κανείς δεν θα πάθει κακό”. Ο Κωνσταντίνος γνωρίζοντας την πονηράδα του Μωάμεθ απάντησε ότι θα παλέψει μέχρι τέλους. Οταν το άκουσε αυτό ο Μωάμεθ διέταξε κατευθείαν την επίθεση. Οι Βυζαντινοί σχεδόν όλη τη διάρκεια της επίθεσης είχαν το πάνω χέρι. Ολοι πίστευαν πως η Πόλη θα σωθεί. Ξαφνικά από το πουθενά εμφανίστηκαν τα καράβια τα οποία ο Μωάμεθ τα είχε σύρει σε κορμούς δέντρων την προηγούμενη νύχτα και χιλιάδες άνδρες κατέβηκαν. Και πάλι οι Βυζαντινοί αντιστάθηκαν στους κατά 100.000 σχεδόν περισσότερους Οθωμανούς. Οι Τούρκοι δεν πίστευαν στα μάτια τους για τον ηρωισμό των Βυζαντινών.
Η μάχη συνεχιζόταν μέχρι που οι Τούρκοι είδαν μια μικρή πόρτα ανοικτή την λεγόμενη “Κερκόπορτα” μπήκαν μέσα κι έτσι… “Η Πόλις εάλω”.
Γιώργος Τριλυράκης


Ο αυτοκράτορας απαντά στον Σουλτάνο
Ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος είπε στον Μωάμεθ Β’ «Το να σου παραδώσω την πόλη δεν είναι έργο δικό μου, ούτε κανενός άλλου από όσους κατοικούμε σ’ αυτή. Κοινή απόφασή μας είναι να πεθάνουμε και να μη λυπηθούμε τη ζωή μας.
Αν όμως λύσεις την πολιορκία και αποχωρήσεις, δεχόμαστε να σου καταβάλουμε ετήσιο φόρο, και πάνω από τις δυνάμεις μας.
Και άλλα θέματα να συζητήσουμε εάν αποδεχθείς ειρήνη», μας λέει ο ιστορικός της Αλωσης.
Ο Κωνσταντίνος έκανε πολύ καλά που είπε στον Μωάμεθ αυτά που είπε. Ηταν υπερασπιστής της ελευθερίας της πατρίδας του.
Μαρία Μπίστιχα




Μπήκαν οι Οθωμανοί
και πήρανε την πόλη
και οι Βυζαντινοί
ένιωσαν βαριά θλίψη όλοι!
Μιχάλης Μακράκης
Ο Κωνσταντίνος πολεμά
και υψώνει το σπαθί του
απέναντι στσ’ Οθωμανούς
σηκώνει το κορμί του!
Με τη φωνή τη βροντερή
τους σύντροφους προστάζει
να πολεμούνε δυνατά.
Κώστας Μαρτσάκης

Χανιώτικα νέα (30.05.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/i-alosi-tis-konstantinoupolis-apo-tous-tourkous/#ixzz3bc3H8ub2 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου