Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Για την Πρωτομαγιά των λουλουδιών μα και των εργατών μάς μιλούν στον Παιδότοπο με τις υπέροχες εργασίες τους τα εκτάκια του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Τα συγχαίρω και τα ευχαριστώ από καρδιάς. Πολλές όμες, οι ευχαριστίες μου και στον καλό δάσκαλό τους, τον φίλο Βαγγέλη Παγωνίδη που ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρόταση που του έκανα και έπαιξε ως είναι μαθημένος, τον ρόλο του εμψυχωτή. Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις! Γνωστό αυτό!
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης





Στ’ ΤΑΞΗ 4ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Η Πρωτομαγιά των λουλουδιών και των εργατών
Καλοί μου φίλοι, Καλή Πρωτομαγιά και καλό Σαββατοκύριακο!
Για την Πρωτομαγιά των λουλουδιών μα και των εργατών μάς μιλούν στον σημερινό Παιδότοπο με τις υπέροχες εργασίες τους τα εκτάκια του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Τα συγχαίρω και τα ευχαριστώ από καρδιάς. Πολλές όμες, οι ευχαριστίες μου και στον καλό δάσκαλό τους, τον φίλο Βαγγέλη Παγωνίδη που ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρόταση που του έκανα και έπαιξε ως είναι μαθημένος, τον ρόλο του εμψυχωτή. Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις! Γνωστό αυτό!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Η Πρωτομαγιά στο μάθημα της Γλώσσας

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας, στην 15η ενότητα (Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού, γ΄ τεύχος, Κινηματογράφος-Θέατρο, σελ. 37) και συγκεκριμένα στο μάθημα “Γράμμα στον Τσάρλι Τσάπλιν” του Νικηφόρου Βρεττάκου, είδαμε τη βουβή ταινία “Μοντέρνοι Καιροί” στην οποία πρωταγωνιστεί ο σπουδαίος αυτός πρωτοπόρος του σύγχρονου κινηματογράφου. Στη συζήτηση που ακολούθησε με τα παιδιά, μιλήσαμε για πολλά! Κι όπως λέει και το τραγούδι πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά… τα ξέρουν όλα… Αν και ξεκινήσαμε από τα του κινηματογράφου, καταλήξαμε στο νόημα της ταινίας και την εργατική Πρωτομαγιά που πλησιάζει. Πρωτομαγιά! Τι μας έρχεται άραγε στο νου ακούγοντας αυτή τη λέξη; Aνοιξη, Μάης, α(πε)ργία, λουλούδια! Με αφορμή λοιπόν την ταινία, είδαμε καταπληκτικούς πίνακες ζωγραφικής με θέμα την άνοιξη, τα λουλούδια και τον Μάη (από το διαδίκτυο), χωριστήκαμε σε ομάδες, διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα με σχετικό περιεχόμενο, μαζέψαμε λουλούδια από το προαύλιο του σχολείου μας (είχαμε σύμμαχο και τον καιρό άλλωστε) , φτιάξαμε αφίσες, κατασκευές, πήραμε συνεντεύξεις από μεγαλύτερους για το πώς περνούσαν την Πρωτομαγιά, και κάνοντας και ένα ρεπορτάζ σας προτείνουμε -για όσους δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πού θα περάσουν την Πρωτομαγιά- φανταστικά μέρη για να καλωσορίσετε τον Μάη, εδώ κοντά, στην πόλη μας.
Εξάλλου ζούμε στα Χανιά μας, σε μια από τις ωραιότερες περιοχές αυτού του πλανήτη!
Καλή Πρωτομαγιά!
Τα εκτάκια του 4ου
Δημοτικού Σχολείου Χανίων!


Πρωτομαγιά η μέρα των εργατών
Την πρώτη μέρα του Μάη γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου γι’ αυτό για το εργατικό κίνημα είναι απεργία. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας 8 ώρες. Αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι το γνωστό ως και τα 3 οκτώ (8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ξεκούρασης και 8 ώρες ψυχαγωγίας= 24 ώρες). Ο εορτασμός όμως της Πρωτομαγιάς, έχει τις ρίζες του και στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος (τα γνωστά Αδώνια). Σήμερα εορτάζεται και σαν εορτή των λουλουδιών και της Ανοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία κι όλες οι υπηρεσίες και επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Σαμπρίνα Χότζα,
Κατερίνα Σταμπολάκη


ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
Μες στα Χανιά Πρωτομαγιά
θέλω να τη γιορτάσω
Κλειστά θα είναι τα σχολειά
και τέλεια θα περάσω
Και φέτος την Πρωτομαγιά
η φύση όλη γιορτάζει
κι εύχομαι όλη η ζωή
με άνοιξη να μοιάζει…
Πρωτομαγιά και στην καρδιά
περίφραξη ’χω κάνει,
μην κόψουνε τη βιόλα μου
και κάνουνε στεφάνι.
Γιάννης Καρυωτάκης


Πρωτομαγιά
στον υπόλοιπο κόσμο!
Ως γιορτή αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών και στο σοσιαλιστικό κίνημα, η Πρωτομαγιά αποτελεί μία τεράστιας σημασίας επίσημη γιορτή για χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Κούβα και τα πρώην Σοβιετικά κράτη. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν συνήθως μεγαλειώδεις λαϊκές και στρατιωτικές παρελάσεις.
Η σοβιετική Πρωτομαγιά σημαδευόταν από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Μόσχας, η οποία διέσχιζε και την Κόκκινη Πλατεία, όπου βρίσκονταν ο εκάστοτε γενικός γραμματέας, η κυβέρνηση και όλο το Ανώτατο Σοβιέτ και παρακολουθούσαν μια αληθινή επίδειξη δύναμης.
Στο Νεπάλ, η Πρωτομαγιά αναγνωρίστηκε ως εθνική αργία το 2007, παρότι γιορτάζεται στη χώρα από το 1963.
Η γερμανική Πρωτομαγιά αποτελεί μία σημαντική ημέρα, όπου παραδοσιακά τονίζεται η πολιτική σημασία της ημέρας στις περισσότερες περιοχές της και αναφέρεται συνήθως ως “Ημέρα των Εργατών”. Μαζικές ετήσιες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο, οι μεγαλύτερες από τις οποίες διοργανώνονται από εργατικά συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι οι μοναδικές χώρες στις οποίες ως Ημέρα της Εργασίας δεν εορτάζεται η Πρωτομαγιά, αλλά η πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου. Το 1894, ο εορτασμός της Ημέρας της Εργασίας έγινε νόμος του κράτους των ΗΠΑ, με απόφαση του Κογκρέσου και νόμος του Καναδά με απόφαση του Kοινοβουλίου της χώρας. Στόχος ήταν η αποφυγή της ταύτισης των εργατικών κινημάτων με την αριστερά της χώρας στην οποία είχαν συμβεί τα γεγονότα του Σικάγου.
Ηλίας Τσοντάκης

“Μοντέρνοι Καιροί”, ταινία του Τσάρλυ Τσάπλιν, παραγωγής 1936
Ο Τσάρλι Τσάπλιν, εργάτης σε εργοστάσιο, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στο πλήρως μηχανοποιημένο σύστημα της γραμμής παραγωγής, ενώ το αφεντικό τον παρακολουθεί μέσα από οθόνες, σαν ένας άλλος Μεγάλος Αδελφός. Η πιο πολιτικοποιημένη ταινία του Τσάπλιν και μία από τις συγκλονιστικότερες ταινίες όλων των εποχών. Δείτε την οπωσδήποτε!
Μαρία Χατούπη

Στη Λίμνη
της Αγιάς




Εδώ κάθε χρόνο στο παρκάκι έχει και εκδηλώσεις την ημέρα της Πρωτομαγιάς!
Καλή Πρωτομαγιά!
Αννα Αγγελάκη,
Ματέο Σκούρτα

Χανιώτικα νέα (01.05.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/pedotopos-5/#ixzz3YyiUBNT6 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου