Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ Κρήτη μου επάξια καυχήσου/ που στο καθήκον έπεσε ένα λαμπρό παιδί σου. Και μήνας μνήμης για τον “χρυσό αετό των αιθέρων”, τον Κώστα Ηλιάκη, ο κρητικός Μάης. Γι’ αυτόν η σημερινή μαντινάδα του φίλου ιερωμένου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«H EΛΛΑΔΑ θυσιάστηκε για να σωθεί η Ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι’ αυτό που είστε. Έχουν ήδη διαγνώσει ότι είστε άρρωστοι, ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος. Και τώρα σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι’ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου» (Ναόμι Κλάιν “Το δόγμα του σοκ”).
ΕΠΙΜΕΝΕΙ για μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση. Το πόσο “έντιμη” ωστόσο θα είναι, αν υπάρξει, μένει να αποδειχθεί. Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό, για να θυμηθώ και σήμερα την γνωστή λαϊκή ρήση. Τι δοκιμασία κι αυτή!
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ή ρήξη; Επιμένει να βλέπει συμφωνία και μάλιστα εντός των προσεχών ημερών, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Ο κόμπος έχει φτάσει προ πολλού στο χτένι, μου είπε, χωρίς, ωστόσο, να μου διευκρινίσει αν θα λυθεί ο κόμπος χωρίς να σπάσει το χτένι.
ΑΝΟΙΧΤΟ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων… Ηθική υποχρέωση της ελληνικής πλευράς η διεκδίκησή τους… Το λέμε και το ξαναλέμε, δεν φτάνει όμως αυτό. Τι κάνουμε για να κλείσει είναι το ζητούμενο. Καλά τα λόγια, όταν δεν μένουν λόγια…
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ + Μεταρρυθμίσεις = Ανάπτυξη – Η Ελλάδα της επόμενης μέρας, το θέμα της προσυνδιάσκεψης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο. Λυμένες πάντα οι όποιες εξισώσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι, για την όποια αντιπολίτευση. Μέχρι και τα μνημόνια σχίζονται, για να εξυπηρετηθεί ο στόχος, άμα λάχει. Σιγά το δύσκολο!
ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ Κρήτη μου επάξια καυχήσου/ που στο καθήκον έπεσε ένα λαμπρό παιδί σου. Και μήνας μνήμης για τον “χρυσό αετό των αιθέρων”, τον Κώστα Ηλιάκη, ο κρητικός Μάης. Γι’ αυτόν η σημερινή μαντινάδα του φίλου ιερωμένου.
ΚΑΙ ΧΘΕΣ, για δεύτερη συνεχή βραδιά, ξετρούλιαξε από κόσμο το αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας, όπου ο συγκλονιστικός Νίκος Αλεξίου… ξανάδωσε τα ρέστα του ζωντανεύοντας επί σκηνής τη βασισμένη στο αφήγημα “Μίκαελ Κόλχαας” του Χάινριχ Φον Κλάιστ μεσαιωνική αληθινή ιστορία. Ηθοποιός σημαίνει φως! Και Μουσείο Τυπογραφίας, εκτός των άλλων, τον χώρο που δίνει το δικαίωμα στον ηθοποιό να λάμπει!
ΚΩΣΤΑ Καρούσο, ποιητή, πρόεδρο Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Αθήνα: Βιβλίο γραφείου και όχι βιβλιοθήκης η έκδοσή σας “10 χρόνια Συμπόσια ποίησης” που κυκλοφορήθηκε απ’ τις εκδ. “Δρόμων” (2013). Εκ των ων ουκ άνευ ότι θα επανέρχομαι συχνά στις σελίδες του. Μένω στη διαπίστωση που κάνατε στο 5ο Συνέδριο σχετικά με την αναγκαιότητα ενότητας των Λογοτεχνών και τη σημασία των Συμποσίων. Αξιος ο μισθός σας. Σας ευχαριστώ για την τιμητική αφιέρωση. Τύχη αγαθή για μένα η γνωριμία που είχα μαζί σας στην Εταιρία.
ΣΕ ΕΝΑ παιδί από τον Πόντο που ήθελε να φοιτήσει στη σχολή του Αντισθένη και τον ρωτούσε τι σύνεργα χρειάζονται, αυτός απάντησε ως εξής: «Χρειάζεσαι ένα καινούργιο βιβλίο (καινού βιβλιαρίου), μια καινούργια πένα (καινού γραφείου) και μια καινούργια πλάκα (καινού πινακιδίου)», υπονοώντας με την επανάληψη της λέξης “καινού” την ανάγκη και νου, δηλαδή μυαλού. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Ψυχή – Πατρίδα μου νάσουν Άνοιξη/ σε μιαν ηλιόσπορη του χρόνου χαίτη/ μέσα μου Χρύσανθο φέγγος τ’ ουρανού/ Εξελικτικός λυρισμός και φρεσκο-/χυτος κούρος, λαμπύρισμα του Λόγου/ λεύτερη πατριδοκλίνη του καιρού/ Στίχος – αχός που δεν αποκρίνεται/ παρά μ’ αντίλαλο ψυχών αχνών/ ξεθάβοντας τη λήθη των αιώνων. […] Ψυχή – Πατρίδα μου, χρονοσκαμμένη/ στο φως που γέννησε τ’ άχρονο σύμπαν/ πρόβαλε το πρωτόκαρπο θάμπος σου/ Οταν τις γαλήνιες μετώπες σου ψάχνω/ τα πτώματα ξεχωρίζουν αδιάβαστα/ και τα σώματα συνηθίζουν το θάνατο/ Μάνα ψυχογενήτρα φανερώσου/ κέρνα της γης το επέκεινα μ’ ανθόμελο/ του Λόγου φέρε μας το πρωτοστάχυ”.
Απόσπασμα από την 5η Ωδή “Της Χώρας μου της ψυχής και της ψυχής του Επέκεινα” του Κώστα Καρούσου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (26.05.2015)



Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-301/#ixzz3bF8RwUo2 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου