Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ η θύμηση τους Έλληνες πληγώνει/ Αγκάθι μέσα στην καρδιά κι ας πέρασαν οι χρόνοι. Από τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη η σημερινή μαντινάδα. Μνήμη πικρή η άλωση της Βασιλεύουσας Πόλης. Μαχαιριά αγιάτρευτη, αιμορροούσα, στην καρδιά του γένους. 29 Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη. Σαν σήμερα.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ η θύμηση τους Έλληνες πληγώνει/ Αγκάθι μέσα στην καρδιά κι ας πέρασαν οι χρόνοι. Από τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη η σημερινή μαντινάδα. Μνήμη πικρή η άλωση της Βασιλεύουσας Πόλης. Μαχαιριά αγιάτρευτη, αιμορροούσα, στην καρδιά του γένους. 29 Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη. Σαν σήμερα.
“ΗΤΑΝΕ θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει”. Δίχως ερωτηματικό στο τέλος ο στίχος στο γνωστό δημοτικό τραγούδι για την Αγιά Σοφιά. Με ερωτηματικό, ωστόσο, επανέρχεται κάποιες στιγμές, όπως αυτή, στο κεκλιμένο επίπεδο της μνήμης. Ήτανε θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει; Τι γρατζουνιά κι αυτή!
ΤΙΠΟΤΑ δεν χάνεται αν δεν το αφήσουμε να χαθεί και τίποτα δεν κατακτιέται αν δεν αγωνιστούμε να το κατακτήσουμε. Είναι κι αυτό μια άποψη. Η κρατούσα για πολλούς. Όχι πάντως για όλους. Μεγάλη κουβέντα…
ΌΣΟ κακή κι αν είναι μια συμφωνία με τους εταίρους μας, θα ‘ναι καλύτερη από μια μη συμφωνία. Άποψη που έχει τα επιχειρήματά της, δεν λέω. Αυτό το “όσο κακή”, ωστόσο δεν… καταπίνεται εύκολα. Για να μην πω ότι δεν καταπίνεται καθόλου από κάποιους.
ΕΥΡΩ ή δραχμή; Ευρώ και ξερό ψωμί! Πώς έλεγαν παλιά οι αντιβενιζελικοί “ελιά ελιά και Κώτσο βασιλιά;” Κάπως έτσι. Μάλλον πλάκα μου έκανε ο φίλος μου ο γέρω – δάσκαλος χθες. Δεν μπαίνει θέμα γι’ αυτόν. Με την πλειοψηφία του ευρώ, παρά τις επιφυλάξεις του, είναι ταγμένος.
ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ… ο Σόιμπλε! Εκπλήσσεται, λέει, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών ακούγοντας τις ειδήσεις που θέλουν τις δυο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Λέτε να τον δούμε να τον πιάνουν τα κλάματα απ’ τα νεύρα του;
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ δεν τρώνε παντεσπάνι; Στη Μαρία Αντουανέτα αποδίδεται η φράση αυτή, σαν αντίδραση, όταν της είπαν ότι ο λαός δεν είχε να φάει. Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύγχρονη φράση “Και γιατί δεν ταξιδεύουν με αεροπλάνο;” που “ειπώθηκε” για τους μετανάστες που πνίγονται στη Μεσόγειο. Ο κυνισμός σε όλη του την… αντουανετική μεγαλοπρέπεια.
«ΓΙΑ τη ζωή συζητάτε;/ Καλή είναι και του λόγου της./ Μας σπρώχνει, μας ρίχνει κάτω,/ κι ούτε που μας ζητάει συγγνώμη». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ που γεννήθηκε κι έζησε μέχρι τα 24 του χρόνια, στην Πόλη, ο φ(θ)ανατικός ΑΕΚτζής γείτονάς μου, ο Μήτσος, από χθες. Επρεπε να περάσουν 40 συν 1 χρόνια για να αποφασίσει να κάμει αυτό το ταξίδι της επιστροφής. Μου το ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια, μόλις προχθές. Θα τύχω εκεί και την ημέρα της Αλωσης… μου είπε.
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Δωροθέου Μονεμβασίας με τίτλο “Βίβλος Χρονική” (1781) διαβάζουμε: «Οι Ενετοί την υπερθαύμαστον και εξάκουστον Αγίαν Τράπεζαν της Αγίας Σοφίας, την πολύτιμον και ωραιότατην, έβγαλαν από τον Ναό και έβαλαν, εις το καράβι, και καθώς έκαναν άρμενα και επήγαιναν προς Βενετία, ω του θαύματος! Πλησίον της νήσου του Μαρμαρά άνοιξε το καράβι και έπεσεν εις την θάλασσαν η Αγία Τράπεζα και εβούλησε και είναι εκεί ως σήμερον. Και τούτο είναι φανερόν και το μαρτυρούν οι πάντες, διότι όλον το μέρος εκείνο, όταν κάμνει φουρτούνα, η θάλασσα όλη κάμνει κύματα φοβερά, εις δε τον τόπο όπου είναι η Αγία Τράπεζα είναι γαλήνη και δεν ταράσσεται η θάλασσα. Και υπαγαίνουν τινές εκεί με περάματα, και λαμβάνουν από την θάλασσαν εκείνην, όπου είναι η Αγία Τράπεζα, και μυρίζει θαυμασιώτατα μυρωδίαν, από το άγιον μύρον όπου έχει και των άλλων αρωμάτων”.
(πηγή: www.vizantinaistorika.blogspot.gr)
«Ένα πουλάκι ξέβγαινε ’πο μέσα από την Πόλη./ Χρυσά ήταν τα φτερούδια του, χρυσά και κεντημένα./ Κι ήταν καημένα από φωτιά και μαυροκαπνισμένα/ πες μας πες μας πουλάκι μας, κάνα καλό χαμπάρι/ Τι να σας πω μαύρα παιδιά, τι να σας μολογήσω/ Πήραν την Πόλιν η Τουρκιά, πήραν και το Φανάρι/ Πήραν και την Αγιά Σοφιά». Δημοτικό τραγούδι.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (29.05.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-303/#ixzz3bW7JoP6e 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου