Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Αν θέλεις/ ο λόγος και η σκέψη σου/ να ‘χουνε πέραση στον κόσμο/ κοίταξε να μην πάρουν/ εκείνη τη γελοία έπαρση/ εκείνη την άχαρη σκοτεινότητα/ εκείνο το ανούσιο ύφος./ Αν θέλεις/ ο λόγος και η σκέψη σου/ να προκαλούν εντύπωση/ κοίταξε παντού και πάντα/ να υπάρχουνε απλά!/ Τόσο απλά όμως και τόσ’ ωραία/ σαν όπως το άνθισμα/ ενός λουλουδιού.
 Μιχάλης Γρηγοράκης
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΜΠΟΡΕΙ να έφυγε στη Χώρα των Μακάρων, τώρα και 7 χρόνια, σαν σήμερα, ο Μιχάλης Γρηγοράκης, το έργο που άφησε, ωστόσο, μένει στον αιώνα. Επιστρέφω συχνά σ’ αυτό. Μάθημα πρώτο. Η απλότητα. «Αν θέλεις/ ο λόγος και η σκέψη σου/ να προκαλούν εντύπωση/ κοίταξε παντού και πάντα/ να υπάρχουνε απλά». Η παραγγελιά του. Η βασική παραγγελιά του.
Ο ΚΑΛΟΣ καραβοκύρης στη φουρτούνα φαίνεται! Σίγουρος ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα οδηγήσει το καράβι, το τρελοβάπορο “Η Ελλάς”, στα βράχια, είναι ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος. Θα κάνει το καλύτερο στις δεδομένες συνθήκες, μου επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία. Τέτοια εμπιστοσύνη!
«ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στον λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση θα έρθει πολύ πριν απ’ την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας». Αυτά απ’ τον Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβρη του 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για δημοψήφισμα κι… έφαγε τα μούτρα του.
«ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ αισθάνεται για το Νεπάλ συμπόνια/ και σαν τα δάκρυα κυλούν απ’ τις πλαγιές τα χιόνια». Δεν πέρασε απαρατήρητος ο τρομερός σεισμός στο Νεπάλ για τον φίλο ιερωμένο, δική του η μαντινάδα. Πόνος ψυχής οι εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση.
ΠΡΑΣΙΝΟ φως για έργα αποκατάστασης στη Δημοτική Αγορά από τον συμπολίτη υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Λίγο ακόμα και θα γινόταν… φωλιά νυχτερίδων το στολίδι των Χανιών.
ΝΑ ’ΧΑΜΕ ένα μαγικό ραβδάκι, λέει, και να λύναμε τα όποια προβλήματα! Όπως αυτά που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στο Νοσοκομείο Χανίων για παράδειγμα. Να το πω αλλιώς. Να ’χαμε το φάρμακο της κοινής λογικής, να ψεκάζουμε για να μην δημιουργούνται προβλήματα.
ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ τα κρουαζιερόπλοια να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι της Σούδας και να σκεφτόμαστε ότι θα τη βγάλουμε κι εφέτος. Αισιόδοξος ο φίλος που “εμπλέκεται” με τον τουρισμό. Απού ζει μεταζώνεται!
ΠΟΤΕ δεν υπάρχει τέλος πριν απ’ το τέλος! Βιαστήκαμε να πανηγυρίσουμε την παραμονή του Πλατανιά στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί το απευκταίο σενάριο και να πάει η ομάδα μας… για βρουβοβλάστακα στα αλώνια της Β’ Εθνικής!
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος και του Αγίου Εφραίμ του θαυματουργού σήμερα. Χρόνια πολλά και καλά στις εορτάζουσες, λοιπόν. (Εφραίμ δεν ξέρω ακόμα κανέναν) και… υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου του Κυρίου δεηθώμεν!
«ΕΡΧΟΥΝΤΟΝΕ απού το Μισίρι ένα παπόρι φίσκα καμήλες κ’ απόξω απού τη Γαύδο έπιασε ντο αδυνατό μπουρίνι κ’ εβούλιαξέ ντο. Μια καμήλα κολύμπησε, νόμως, κ’ εβγήκε στα Σφακιά. Οι Σφακιανοί δεν είχανε ξαναθωρεμένο ετέτοιον ωζό, για κείνονά κι αμίλητοι εξανοίγανέ ντο. Μιας κοπανιάς πετιέται γεις και λέει ντωνε: “Να φωνάξουμε το γέρο Ντουρουντού απού ‘ναι κοσμογυρισμένος, έει πάει μέχρι το Μυλοπόταμο, να μασε πει είντα ‘ναι!”. Φωνιάζουνέ ντονε, κοπιάζει, ξανοίγει ντηνε και παρευτύς λέει ντωνε: “Δε θωρείτε, μωρεσείς, μπουνταλοσφακιανοί, πως, είναι γεις λαγός σαν εκατό χρονώ;». (Από το βιβλίο “Εύθυμες Ιστορίες” του Μιχάλη Γρηγοράκη.
«Αν θέλεις/ ο λόγος και η σκέψη σου/ να ‘χουνε πέραση στον κόσμο/ κοίταξε να μην πάρουν/ εκείνη τη γελοία έπαρση/ εκείνη την άχαρη σκοτεινότητα/ εκείνο το ανούσιο ύφος./ Αν θέλεις/ ο λόγος και η σκέψη σου/ να προκαλούν εντύπωση/ κοίταξε παντού και πάντα/ να υπάρχουνε απλά!/ Τόσο απλά όμως και τόσ’ ωραία/ σαν όπως το άνθισμα/ ενός λουλουδιού».
Το τελευταίο (άτιτλο) ποίημα του Μιχάλη Γρηγοράκη.


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-289/#ixzz3ZGPiujuy 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου