Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ

ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ "ΌΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ"
ΜΕΓΑ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑ Η ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ


Γράφει ο Γεώργιος Μπαμπινώτης*  
Διάβασα τη συλλογή σας «Όπως το ψωμί». Απήλαυσα τη γραφή σας και τα πετάγματα της σκέψης σας. Εκτίμησα την ευαισθησία στη χρήση της Γλώσσας μας, την αξιοποίηση της σε όλη την ποιητική γραφή και  - το ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό για μένα εγχείρημα – τη μεταγλωσσική προσέγγιση της γλώσσας. Εννοώ τα ποιήματά σας «Μάνα», Σε πρώτο ενικό», Παιχνίδια με τις λέξεις (Γ’)», «Το βάρος των λέξεων», «Σύνηθες παιχνίδι», «Σε ιστορικό ενεστώτα». Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γιατί μπορεί να εκθέσει τον γράφοντα ή να αναδείξει τη γραφή του. Πετύχατετο δεύτερο. Δεν είναι ούτε απλό ούτε αυτονόητο.

 Στο ποίημα «Παιχνίδια με τις λέξεις (Β΄)» ο επαρκής αναγνώστης αναγνωρίζει αξιοποίηση του ήχου (παρήχηση), αξιοποίηση των σημασιών (ὀρια – όνειρα, ωδή – οδός), αξιοποίηση της γραμματικής (αποθέωση της γενικής, όλων των γενικών), αξιοποίηση της σύνταξης (πλησμονή ονοματικών φράσεων με μία μόνη μετοχική (ρηματική – ονοματική φράση). Ανάλογα και τα «Παιχνίδια με τις λέξεις (Α). Αξιοποίηση όλων των διαστάσεων της γλώσσας. Καθαρά γλωσσική ποίηση η «Ανορθογραφία» σας, πλήρως μεταγλωσσική. Από κοντά και «Το υγρό αλλοπρόσαλλο λάμδα» σας. Και τα άλλα ποιήματ΄α σας που ανέφερα στην αρχή.

Η ποιητικότητα της γραφής σας – μέγα προτέρημα είναι φανερή σε όλα σας τα ποιήματα, αλλά ξεχωρίζει στο «Πατρίδα του ποιητή», στο ποίημα «Της Αγίας Λιτότητας» και κορυφώνεται στο «Ενθάδε κείται», που αφιερώνεται συγκινητικά στην αγαπητή σε όλους Ευδοκία σας.

Η γραφή σας ενίοτε μπορεί να συγκριθεί με τεχνικές που προσπαθεί επίσης να αξιοποιήσει ο κοινός μας φίλος Δημήτρης Κακαβελάκης –με πολύ έντονο τρόπο εκείνοςκαι με το δικό σας ύφος.

Έχετε το χάρισμα να μπορείτε «ναποιήσετε», δηλ. να δημιουργήσετε, με όχημα τη γλώσσα και κίνητρο τη σκέψη και την ευαισθησία σας.

Έρρωσθε!  

* Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρὠην Υπουργός Παιδείας, Πρόεδρος Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου