Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ

ΒΑΓΓΕΛΗ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ "ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ"
ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ





Γράφει ο Ορέστης Σιδηρόπουλος*

Με τους Κρήτες είμαι δεμένος συναισθηματικά ήδη από τα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας. Ίσως επειδή,  διαβάζοντας τα πατριωτικά κείμενα της εποχής, σκόνταφτα κάθε τόσο σε Κρήτες ήρωες που με εντυπωσίαζαν με την πατριωτική τους δράση.
Δεκάχρονος ακόμα διάβαζα για τον Τσόντο Βάρδα και τους άλλους Μακεδονομάχους Κρήτες οπλαρχηγούς και δάκρυζα κάθε φορά που ο Ναουσαίος γείτονας μας με εντυπωσιακές λεπτομέρειες ιστορούσε τη Μάχη της Χοντροσούγκλας. Εκεί τότε σκοτώθηκαν εννέα Κρητικόπουλα που είχαν έλθει από την Κρήτη για να υπερασπιστούν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Όταν δεκαετίες αργότερα κρατούσα σε κάποια περιοδική έκδοση τη σελίδα που σχολίαζε τις λογοτεχνικές παρουσίες νέων ανθρώπων, έσκυβα με συμπάθεια στα έργα Κρητικών συγγραφέων και τα έβλεπα με αρκετή επιείκεια.
Η ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Κακατσάκη δε χρειάζεται την επιείκειά μου. Κι αν αναφερθώ επαινετικά για τα ποιήματα της συλλογής του είναι γιατί το αξίζουν. Διαβάζοντάς τα, διαπιστώνω πως ανάμεσα στα πενήντα πέντε έργα του, υπάρχουν στίχοι που δικαίως η κριτική μου πένα θα τους χαρακτηρίζει αριστουργηματικούς. Στους στίχους  αυτούς η αγάπη και οι λοιπές ανθρώπινες αρετές αναβλύζουν με θαυμαστή άνεση και αυθορμητισμό, δίνοντας στον αναγνώστη πρωτόγνωρη θαλπωρή. Δεν έχει σημασία το πόσο πολλοί είναι οι στίχοι αυτοί. Πολλές φορές ένας και μοναδικός στίχος αρκεί να αναδείξει τον ποιητή.
Όλα τα  ποιήματα της συλλογής έχουν κάτι να πουν και το λένε, το καθένα με τον δικό του τρόπο. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στα "Τελώνια" με τις εντυπωσιακές σηματοδοσίες και στο δραματικό "Ευρώπη ακούς", που αποτελεί έκφραση μιας πανανθρώπινης καταγγελίας. Ενδεχομένως αδικώ κάποια εξίσου καλά, που είναι ασφαλώς και τα περισσότερα.
Και θα κλείσω με το χαριτωμένο "Σε πρώτο ενικό" προσφορά δική μου στον αναγνώστη, με την άδει φυσικά του ποιητή.
Αγαπώ!
Μακρύς ο δρόμος για να φτάσω
από το άλφα μέχρι το ωμέγα
με το θαυμαστικό στο τέλος.

Σε πρώτο ενικό
κρίνονται όλα.
ΕΦΗΜ. "ΛΑΟΣ" ΒΕΡΟΙΑΣ  (Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2017)

Σ. Σ. Για χρόνια αρθρογράφος - χρονογράφος στη εφημερίδα "ΛΑΟΣ" της Βέροιας ο άγνωστος σ' εμένα γιατρός Ορέστης Σιδηρόπουλος. Έντονη η παρουσία του στο πολιτισμικό και κοινωνικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ημαθίας, με τέσσερα ενδιαφέροντα βιβλία στο ενεργητικό του. Τελευταίο μια συλλογή χρονογραφημάτων του στην εφημ. "ΛΑΟΣ" με τίτλο "Χρονογραφήματα του ΄Επίκαιρου΄ στον  'Λαό' τα πρώτα 50 χρόνια (Έκδοση εφημ. ΛΑΟΣ) Βέροια 2016. Να ναι καλά και να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια η ευχή μου. Από καρδιάς οι ευχαριστίες μου για το φιλολογικὀ του σημείωμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου