Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ. ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΕΤΡΑΚΗ


Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαραλλέος,/ αποχαιρετά την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει… Οι στίχοι αυτοί από το ποίημα “Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον” του Κ.Π. Καβάφη, προπάντων, στον νου μου, ενώ παρακολουθούσα το βράδυ της 9ης Αυγούστου, την τιμητική εκδήλωση για το ιστορικό βιβλιοπωλείο “Πετράκη”, που ετοιμάζεται να κλείσει λόγω συνταξιοδότησης, μετά από 115 χρόνια λειτουργίας, στο πλαίσιο της 8ης Έκθεσης Βιβλίου, που έγινε κι εφέτος στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Ένα είδος “Αλεξάνδρειας” το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο που λειτούργησε και λειτουργήθηκε ως χώρος πολιτισμού, για όλους όσοι το γνωρίσαμε, λίγο ή πολύ κατά τη διάρκεια της μακράς διαδρομής του. Σε πληθυντικό αριθμό, λοιπόν, η προτροπή του Ποιητή. Σαν έτοιμοι από καιρό, σα θαραλλέοι,/ αποχαιρετήστε την, την Αλεξάνδρεια που χάνετε”. Σαν που ταιριάζει σας (μας) που αξιωθήκατε (αξιωθήκαμε) μια τέτοια πόλη!

Σαν έτοιμη από καιρό σα θαραλλέα, και η κυρία Ηλέκτρα Πετράκη, που της “έπεσε” ο κλήρος να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, στην ομιλία της, με την οποία έκλεισε την εκδήλωση. Σαν έτοιμοι από καιρό και θαραλλέοι, ωστόσο, και οι ομιλητές της φορστισμένης συγκινησιακά αυτής εκδήλωσης, ο δασκαλος- λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Βαρβάρα Περάκη, ο και εκπρόσωπος της Οικογένειας Πετράκη, πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Χανίων αρχιπλοίαρχος ε.α. Μανόλης Πετράκης, όπως και ο π. Αλέξανδρος Τρύφων και ο εκπρόσωπος των Βιβλιοπωλών της πόλης μας Χρήστος Μαχαιρίδης στους χαιρετισμούς τους. Για μια “χαρμολύπης” έκανε λόγο στον δικό του χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης, που υπογράμμισε ότι “η ανάμνηση του βιβλιοπωλείου Πετράκη θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας”. Συνυπογράφω. Κι αν έχω, κι αν έχουμε να θυμούμαστε συγκινήσεις επί συγκινήσεων που έζησα- ζήσαμε στο βιβλιοπωλείο “Πετράκη”.

“Τα φώτα χαμηλώνουν σιγά-σιγά και οι τίτλοι τέλους θα πέσουνε σε λίγες μέρες για το ιστορικό βιβλιοπωλείο της πόλης. Οι αναμνήσεις θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν για πολλά ακόμα χρόνια και το ευχαριστώ, λιγοστό θαρρώ πως θα ‘ναι”. Ο επίλογος από τον αποχαιρετισμό στο βιβλιοπωλείο Πετράκη, που ανήρτησε στη σελίδα της στο Βιβλίο των Προσώπων (φέισμπουκ), πριν από λίγες μέρες η και συνεργάτης της εφημερίδας μας, καθηγήτρια Πληροφορικής στο Γυμνάσιο Βάμου Ειρήνη Καλαϊτζάκη. Όντως, καλή μου φίλη! Το “ευχαριστώ” για όλα όσα πρόσφερε το βιβλιοπωλείο Πετράκη στον τόπο μας, όσα “ωμέγα” κι αν έχει στο τέλος του, ελάχιστο είναι…

ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ


“Όσο κι αν είπε ο κότσυφας τραγούδια/ όσο κι αν γέλασαν στους κήπους τα παιδιά, / όσο κι αν βούιξαν μελίσσια στα λουλούδια/ κι αν στα ποτάμια/ εκελάρυσαν νερά,/ βουβοί απόμειναν οι δρόμοι μες στην πόλη,/ αυτή την άνοιξη/ που ο φόβος τριγυρνά…// Σαν δράκος που κοιμάται οι βιτρίνες/ κι ο βρυχηθμός του/ όλο και σβήνει στα στενά./ Μι’ ανήσυχη ησυχία/ μας σκεπάζει/ και στις κεραίες/ εκρεμάστηκε η χαρά…// Η άνοιξη αυτή, / μ’ άλλη δε μοιάζει…” Το ποίημα “Μια σιωπηλή άνοιξη”, το πρώτο από τα 40 που έβαλε στην πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο “Ακροβατώ” (είναι και ο τίτλος του δεύτερου ποιήματος), που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις “Ραδάμανθυς”, και παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες (στις 17 Αυγούστου) στο μουσικό καφενείο “Αθιβολή” του Κουμ Καπί, η γνωστή Χανιώτισσα πνευματική δημιουργός Τώνια Κατζουρού. Σαν δείγμα της γραφής της που “μίλησε” ξεχωριστά στον γνωστό μουσικοσυνθέτη Χρήστο Κοτσαύτη που το μελοποίησε, εν μέσω καραντίνας, μαζί με άλλα 14 ποιήματα της.

Λίαν αισθαντική και γεμάτη εικόνες, όντως ξεχωριστή, η εν λόγω ποιητική συλλογή της Τώνιας Κατζουρού. Πολλά θα μπορούσα να γράψω γι’ αυτήν, όπως και για την παρουσίαση της άλλωστε, που ήταν τω όντι μια πνευματική πανδαισία – εκτεταμένο ρεπορτάζ γι’ αυτήν έκανε η ειδική του “είδους” στη στήλη της “Πολιτισμικοί Σφυγμοί” (Χανιώτικα νέα 19.8.20) Νανώ Κουτσάκη. Καλή συνέχεια στην ανηφόρα της ποίησης, κυρία Τώνια! Και βέβαια, καλές ακροβασίες στο τεντωμένο σκοινί της ποίησης!

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 28. 8.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου