Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΧΘΕΣ

 ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ - 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

 

 

 

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΕΥΡΩΠΗ, Ευρώπη, δεν είσαι τίποτ’ άλλο/ Είσαι η συνέχεια του Βαραββά”, μας λέει στο ποίημά του “Πέρα απ’ την κατανάλωση” ο ποιητής Νίκος Καρούζος. “Hν δε ο Βαραββάς ληστής”, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Ευαγγελίου. Ο ληστής τον οποίο ο Πόντιος Πιλάτος, κατ’ απαίτηση του όχλου, απέλυσε, τον δε Χριστόν καταδίκασε στον διά σταυρού θάνατον, αφού έπλυνε και ξέπλυνε τα χέρια του. Αθώος, κατά δήλωσή του, ο Πιλάτος, του αίματος Εκείνου.

ΑΛΛΗ, βέβαια, η Ευρώπη των Λαών κι άλλη η Ευρώπη των Αγορών και των Μονοπωλίων. Αλλη η Ευρώπη, όπως την οραματιζόμαστε κι άλλη η Ευρώπη όπως τη βιώνουμε. Για να τα λέμε όλα.

ΕΝΑΣ ακόμα σεισμός στην Κεφαλονιά. Παραμένει πάντα “φρέσκια” τώρα και μέρες, η είδηση. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται, βλέπετε και απ’ ό,τι λένε οι σεισμολόγοι θα συνεχίζονται για πολύ ακόμα.

ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ “τι τέξεται η επιούσα” συνεχίζεται στην Κεφαλονιά. Επί των ερειπίων που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Και η εκμετάλλευσή της “κείθεν κακείθεν” βεβαίως – βεβαίως. Απού μπορεί κι απάνω του; Δεν θα το ’λεγα. Μακριά από μένα η ισοπεδωτική λογική!…

ΕΡΗΜΗΝ των λαών… Κι ας διαμαρτύρονται κάποιοι. Δική τους θάλασσα θεωρούν και τη Μεσόγειο οι Αμερικανοί. Δικαίωμά τους να καταστρέψουν εδώ, λοιπόν, τα χημικά της Συρίας. Αν δεν κάνουν εδώ τα πειράματά τους, πού θα τα κάμουν; Στην Αρκτική ή στην Ανταρκτική;

ΗΜΕΡΑ του Ολοκαυτώματος έχει οριστεί, ως γνωστό, η 27η Ιανουαρίου σε ανάμνηση της οργανωμένης εξόντωσης των Εβραίων της κατεχόμενης Ευρώπης από τους ναζιστές. Βαρύτατο το τίμημα που πλήρωσαν στην Ελλάδα οι εβραϊκές κοινότητες, παρά τη σθεναρή αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και άλλων προσωπικοτήτων. Δεν έλειψαν και οι συνεργάτες των Γερμανών, πρόδρομοι του σύγχρονου “Χρυσαυγιτισμού” που από σκοπιμότητα και ιδεολογία βοήθησαν τους ναζί στο έργο τους. “Αδικεί όμως τον ελληνικό λαό, όποιος τους αναδεικνύει σε κυρίαρχο φαινόμενο”. Από τον “βοριά” στη στήλη του “9 μποφόρ” (βλ. εφημ. “Χριστιανική”, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014) το σχόλιο.

“ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ότι μία αλήθεια αρχίζει να προκαλεί οργήν ή τρόμον, πίστευε ότι το ήμισυ του προορισμού της έχει ήδη εκπληρωθεί”. Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΣΤΗ ΝΕΑ, “διαβαστερή” στήλη που ξεκίνησαν τελευταία στην εφημερίδα μας ο Εννιαχωριανός (Γιάννης Μαλαξιανάκης) και ο Γιώργης Καμβυσέλλης κόλλησε ο Ηλίας ο Σταματάκης. Γράφει στην τελευταία μαντινάδα που μου έστειλε: “Φίλοι δηλώνουν κουζουλοί, δεν γράφουν κουζουλάδες/ γράφουνε ρίμες μα ’θελα να γράφουν μαντινάδες”. Ο καθένας στο είδος του, Ηλία και… ο Λουμίδης στους καφέδες.

ΔΗΜΗΤΡΗ Σειραδάκη, συντ. δάσκαλο, Χανιά: Διάβασα ξανά και ξανά το κείμενό σου “Η μπουγάδα στην Κείθε Βρύση του Λιβαδά”, που δημοσιεύθηκε τις προάλλες στην εφημερίδα μας, κάτω απ’ τον υπέρτιτλο “Σκηνές από τον λαϊκό μας πολιτισμό”. Τι καλά να ’γραφες πιο συχνά, Δημήτρη, και να μας ξεναγούσες με τον δικό σου συν-κινησιακό τρόπο γραφής στα χρόνια εκείνα! Τι καλά να έβαζες όλα αυτά τα γραφτά σου σ’ ένα βιβλίο!

Ο ΣΟΛΩΝ, αφού έλειψε για πολλά χρόνια από την Αθήνα, επέστρεψε και βρήκε τους Αθηναίους να φιλονικούν και τον Πεισίστρατο να ετοιμάζεται να γίνει τύραννος. Αφού προσπάθησε, μάταια, να πείσει τους Αθηναίους να αποφύγουν την τυραννία, αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή της Αθήνας και να ασχοληθεί με το διάβασμα. Ο ίδιος έλεγε για τη νέα του αυτή ασχολία: “γηράσκω αεί πολλά διδασκόμενος”. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).

“Χτυπούσα τα χέρια μου στα γαλάζια κρύσταλλα τ’ ουρανού/ σε κατάμαυρο μέλλον εξοντωμένος/ Ητανε Σάββατο κι ο φτωχός Ιησούς/ ο ξυπόλυτος ερωμένος της αγωνίας/ ο ξέχειλος απ’ τη σκιά των λαών επιστάτης/ περίμενε τα χαρωπά γραΐδια στο μισόφωτο/ Βγάζει ψαλμό σα να ποτίζει περβόλια/ ο τρεμουλιάρης ιερέας κι ο καθαρός/ αέρας ο υπνοφόρος./ Ευρώπη, Ευρώπη δεν είσαι τίποτ’ άλλο/ είσαι μονάχα η συνέχεια του Βαραββά”.
Το ποίημα “Πέρα απ’ την κατανάλωση” του Νίκου Καρούζου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

 Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

https://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-56/#.UvYQ7XVOeTU.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου