Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΣΤΟΝ ΤΖΙΤΖΙΦΕ ΜΑΖΩΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΙΩΤΕΣ - ΚΑΙ...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ (ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.... ΧΑΙΡΕ, ΣΤΑΜΑΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΔΑΣΚΑΛΕ ΛΑΟΓΡΑΦΕ! )


 ΣΤΟΝ ΤΖΙΤΖΙΦΕ ΜΑΖΩΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΙΩΤΕΣ
 
 «Στον Τζιτζιφέ ‘χουν σύναξη, συγκέντρωση μεγάλη/ κι οφέτος εμαζώχτηκαν οι Αποκορωνιώτες/ να κόψουνε την πίτα τους, μα και για να κουβεντιάσουν,/ να θυμηθούνε τα παλιά να πιάσουν τα καινούργια/ μ’ ωσεί παρόντα πάντοτε τον Άγιο Ειρηναίο… Καλώς βρεθήκαμε κι εφέτος στο “Ριζίτικο” του Τζιτζιφέ, στον Ίσκιο της Μαδάρας, στις Ρίζες των Λευκών Ορέων, ύστερα από δύο χρόνια υποχρεωτικής, λόγω κορωνοϊού απουσίας, στην κοπή της βασιλόπιτας του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, που δημιούργησε ο μακαριστός μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης στους Άγιους Πάντες του Αποκόρωνα και που αποτελεί μαζί με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, με το οποίο συστεγάζεται, εξ αδιανεμήτου πλούτο και ταυτόχρονα “στολή” για τον τόπο μας. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος και των Φίλων του, για την οικονομική στήριξη του Προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”, η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση. Μια εκδήλωση από γεννησιμιού της Σοφίας που εδράζεται στην πίστη, υπηρετεί την αγάπη και ανανεώνει την ελπίδα ότι δεν αποπαίδισε η ανθρωπιά...». Τιμή για μένα ο ρόλος του παρουσιαστή κι εφέτος, για πολλοστή φορά.

«Το κοινωφελές ίδρυμα “Αγία Σοφία”, συνεχίζει την προσφορά του στον Αποκόρωνα με εκδηλώσεις και κοινωνικές δράσεις, βαδίζοντας στον δρόμο που χάραξε ο αείμνηστος ιδρυτής του, ο μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης. […] Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” συμπληρώνει εφέτος 27 χρόνια προσφοράς στον τόπο μας. Η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει, το τροφοδοτεί και το στηρίζει, στηρίζοντας στην πραγματικότητα τους Αποκορωνιώτες που έχουν ανάγκη συμπαράστασης. Αυτήν τη χρονιά εξυπηρετήσαμε 150 άτομα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που εξυπηρετήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα.[…] Προσφέρουμε την αγάπη, την ανακούφιση, την αυτάρκεια, την αξιοπρέπεια, την ελπίδα για τη ζωή και παράλληλα καλλιεργούμε και αποδίδουμε δικαιοσύνη. Η στήριξη όμως δεν έχει αξία μόνο με τα λόγια. Επιβάλλεται να εκδηλώνεται με πράξεις, είτε από φορείς για να έχουν λόγο ύπαρξης, είτε από άτομα για να εκπληρώνουν τον ανθρώπινο προορισμό τους. […] Σχετικά με την απονομή τιμητικής πλακέτας στην πρεσβυτέρα Ειρήνη Σπανουδάκη - Βαλσαμάκη έχω να πω ότι εργάστηκε στο πρόγραμμα ως οικιακή βοηθός επί ένα εξάμηνο με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη και ότι στα χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος συντονίζει τη συγκέντρωση των εδεσμάτων που μοιράζονται στους εξυπηρετούμενους». Τα που είπε, μεταξύ των άλλων, στην ομιλία του ο διευθυντής του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης μετά την ευλογία της βασιλόπιτας από τον και πρόεδρό του, μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και πριν από τους χαιρετισμούς του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος” Νίκου Παπαδάκη και πολλών άλλων εκπροσώπων αρχών και φορέων…

Δημήτρης Αβερκάκης, Γιώργης Γαλανάκης, Παντελής Κρασαδάκης, Μάνθος Κουκλάκης, Βαγγέλης Κουντής, Κώστας Κουρκουνάκης, Ανδρέας Λιλικάκης, Γιώργος Ξενάκης, Μανούσος Πολλάκης, Παντελής Ρεβελάκης, Μιχάλης Φράρος, Μανόλης Χαβρές… Τα ονόματα των Αποκορωνιωτών λυράρηδων και λαγουτιέρηδων που ήρθαν απ’ τους πρώτους, “εν σώματι”, ως μέλη του Παραδοσιακού Μουσικού Συλλόγου της Επαρχίας μας “Ο Χαρίλαος” στο “Ριζίτικο”. Και για να τραγουδήσουν, μεταξύ των άλλων, το “Ξεροστερνιανό νερό” και για να πρεπίσουν την “Αρχοντοεπαρχία μας”, για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο απ’ το γνωστό σιντί του προέδρου τους, του Ανδρέα Λιλικάκη.


ΚΑΙ...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.... «Καταστροφές και συμφορές σκορπά στο πέρασμα του/ και είναι του Εγκέλαδου πολλά τα «Καταστροφές και συμφορές σκορπά στο πέρασμα του/ και είναι του Εγκέλαδου πολλά τα θύματά του», μας λέει στην πρώτη σημερινή της μαντινάδα η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. «Μια βιβλική καταστροφή ζουν στην Τουρκία τώρα/ και θέλουν συμπαράσταση στη δύσκολη την ώρα», μας λέει στη δεύτερη. Με πόνο ψυχής και η προσυπογραφή μου. Προσθέτοντας βέβαια και τη Συρία…

 ΧΑΙΡΕ, ΣΤΑΜΑΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΔΑΣΚΑΛΕ ΛΑΟΓΡΑΦΕ! Χαίρε ότι της Ελληνοσύνης τη σημαία στους ουρανούς ύψωσες/ χαίρε ότι της κρητικής ιδιαιτερότητας το λάβαρο στα Λευκά Όρη της ψυχής μας άπλωσες.// Χαίρε ότι στης εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Νέας Χώρας τις αυλές, εξακολουθείς να περιδιαβαίνεις,/ χαίρε ότι του χωριού σου, του Καμπανού την καμπάνα, επιμένεις κάθε καλήν ημέρα να σημαίνεις./ Χαίρε Άρχοντα των Γραμμάτων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας/ Χαίρε Δάσκαλε - Λαογράφε της της Νήσου μας κοσμοθεωρίας! Ένας ακόμα χαιρετισμός στον Σταμάτη Αποστολάκη, με αφορμή το μεθαυριανό 40ήμερο μνημόσυνο του στο χωριό του τον Καμπανό Σελίνου.
 
Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 10.2.2023)  
https://www.haniotika-nea.gr/ston-tzitzife-mazochtikan-oi-apokoroniotes/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου