Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΩΣΤΑ Δ. ΝΤΑΝΤΙΝΑΚΗ - ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ (ΣΤΟ ΨΑΞΙΜΟ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ,ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΤΖΙΤΖΙΚΙΩΝ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ)

 
 
 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΩΣΤΑ Δ. ΝΤΑΝΤΙΝΑΚΗ
Πλατεία Κώστα Δ. Νταντινάκη… Περισσότερο ή λιγότερο της φαντασίας. Στα Χανιά, πάντως. Στα Χανιά, στην, πάλαι ποτέ, πόλη των γιασεμιών. Κάπου στη Νέα Χώρα. Στην “Αλίβλεκτο”, Νέα, Καινούργια κατά Μιχάλη Γρηγοράκη, Χώρα. Στην Αμμούτσα για παράδειγμα ή δίπλα στον Κλαδισό. Στη γειτονιά που γεννήθηκε και τόσο πολύ αγάπησε, ο γνωστός ανά το πανελλήνιο σκηνοθέτης Κώστας Νταντινάκης. Μια πλατεία απ’ την οποία ξεκινούν πολλές οδοί. Οδός Γιώργη Μανουσάκη… Οδός Βικτωρίας Θεοδώρου… Οδός του “ελκόμενου επί κρημνόν” παπά Νικολή Αποστολάκη… Οδός Μαρίας Πολυδούρη… Οδός Μανουέλ Λουις… Οδός Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα… Οδός Αρθούρου Ρεμπώ… Οδός Ελλήνων της Κορσικής… Οδός των Τουρκοκρητικών της Αλικαρνασσού. Τόσες οδοί όσοι οι τίτλοι των ντοκιμαντέρ που έχει ως σκηνοθέτης γυρίσει! Οδός Βαγγέλη Κτιστάκη η τελευταία…

“Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον Βαγγέλη Κτιστάκη”, ο τίτλος του διάρκειας 42 λεπτών τελευταίου ντοκιμαντέρ του Κώστα Νταντινάκη που προβλήθηκε την τελευταία μέρα του φετινού Μάη στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα “Μίκης Θεοδωράκης” στο Παλιό Λιμάνι της πόλης μας. Μυσταγωγία! «Το πάθος, συνδυασμένο με ευαισθησία και ακατάβλητη αγωνιστικότητα, ενός πλούσιου, όμορφου, εξαίρετης καλλιέργειας και μόρφωσης νέου ανθρώπου που απαρνήθηκε την τάξη του για την υπόθεση του Δίκιου, για της γης τους κολασμένους, ήταν το στοιχείο της προσωπικότητας του Κτιστάκη, που τον συγκίνησε περισσότερο και τον οδήγησε να κάνει το κινηματογραφικό πορτρέτο του». Κατά δήλωση του σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας μας Δημήτρη Μαριδάκη. Χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια από κανένα φορέα. Είναι πολύ περήφανος ο φίλος μου ο Κώστας για να βγει στη ζητιανιά, αναζητώντας χορηγούς.

Πλατεία Κώστα Δ. Νταντινάκη… Μια πλατεία διαρκείας… Με τα τραπεζάκια έξω… Με μια οθόνη σε περίοπτη θέση… Μ’ ένα σπιτάκι ανατολικά. Σαν εκκλησάκι… Για να μένει και να ονειρεύεται κι άλλες οδούς που θεωρεί ότι πρέπει να τις περπατήσουμε. Αν αγαπούμε την ομορφιά και θεωρούμε, όπως ο ήρωας του Ντοστογιέφσκι στον “Ηλίθιο”, ότι με αυτήν θα σώσουμε τον κόσμο.  

Σημείωση: Ο Κώστας Νταντινάκης γεννήθηκε το 1960 στα Χανιά. Σπούδασε κινηματογράφο και λογοτεχνία στο Παρίσι, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο Paris 3 πάνω στο κρητικό θέατρο της Αναγέννησης. Δίδαξε δύο χρόνια στο γαλλικό πανεπιστήμιο Rennes 2, εργάστηκε επί σειρά ετών ως κριτικός κινηματογράφου και συντάκτης πολιτιστικών θεμάτων στον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο και την κρατική ραδιοτηλεόραση. Ίδρυσε και διηύθυνε για χρόνια, όταν επέστρεψε στα Χανιά τις εκδόσεις “Κεδρισός” και το ομώνυμο περιοδικό. Είναι δάσκαλος θεατρικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση...


ΚΑΙ,,, ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΣΤΟ ΨΑΞΙΜΟ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ  Κατεβαίνω υποψήφιος-α, κατεβαίνεις υποψήφιος-α, κατεβαίνει υποψήφιος- α, κατεβαίνουμε υποψήφιοι-ες, κατεβαίνετε υποψήφιοι-ες, κατεβαίνουν υποψήφιοι- ες. Στο ψάξιμο ψηφοφόρων απαξάπαντες και απαξάπασαι, στους εναπομείναντες και στις εναπομείνασες… Σε όλα τα πρόσωπα ενικού και πληθυντικού αριθμού η κλίση του ρήματος “κατεβαίνω”… Πάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές και τα όργανα έχουν (ξανα)αρχίσει.

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΤΖΙΤΖΙΚΙΩΝ «Και ζει και ζει και ζει…/ ο βασιλιάς ο ήλιος ζει…» μας λέει ο Οδυσσέας Ελύτης στα “Τζιτζίκια” του. «Οι τζίτζικες επιάσανε πάλι τα μαντολίνα/ τη συναυλία ξεκινούν πάντα Ιούλη μήνα», μας λέει η Νεκταρία στην πρώτη σημερινή της μαντινάδα. Για να συμπληρώσει στη δεύτερη: «Χίλιοι τζιτζίκοι τραγουδούν/ βιόλα μου, αφουγκράσου,/ σε σολ ματζόρε ανυμνούν τα προτερήματα σου». Στην υπηρεσία του έρωτα θέλει τα τζιτζίκια η μαντιναδολόγος μας!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ «Η ομάδα μας ευχαριστεί τον ποδοσφαιριστή… για την προσφορά του και του εύχεται καλή επιτυχία στον επόμενο σταθμό της καριέρας του». Πανομοιότυπη η ανακοίνωση της φετινής του ομάδας στον Τύπο, με αυτές των προηγούμενων. Ποδοσφαιρικές ιστορίες...
  
Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 11,7.2023)
Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 11,7,2013) 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου