Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΔΑΡΑΚΗΣ
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
 
 
 
 
Καλοί  μου φίλοι, Καλό Σαββατοκύριακο!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ! Με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Για τον συνάδελφό μου στη Δασκαλοσύνη Γιώργο Κανδαράκη, που βγήκε φέτος με τη λήξη της σχολικής χρονιάς στη σύνταξη, ύστερα από 38 χρόνια υπηρεσίας, το γράφω. Γι’ αυτόν ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Ευλογία για μένα ότι συνυπηρετήσαμε στο 5ο Δημ. Σχ. Χανίων, όταν ήμουν διευθυντής για οκτώ χρόνια, από το 1997 μέχρι το 2005. Κι αν έχω να πω γι’ αυτόν τα μύρια όσα!
Κι αν θυμάμαι του κόσμου τις λεπτομέρειες από τη συνεργασία μας. Από τη βοήθειά του στην έκδοση του μαθητικού περιοδικού “Ο κόσμος των παιδιών”, για παράδειγμα. Από τις βραβεύσεις του Σχολείου μας σε πανελλήνιο επίπεδο, όπως από το Ίδρυμα “Μπότση”, του Συλλόγου “Φίλων ” κ.λπ. Από τη συνάντηση του Νίκου Κοκοβλή και του “διώκτη” του στα χρόνια του Εμφυλίου Μανόλη Δαφνομήλη στην τάξη του. Από τούτο, το άλλο και το παράλλο…
Πάντα Ωραίος ως Έλληνας Δάσκαλος, αγαπημένε μου συνάδελφε!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος- λογοτέχνης
 
 
 

ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να αποχωριστεί και να αποχαιρετήσει οριστικά τους μαθητές του και το σχολειό του , ένας δάσκαλος, πλημμυρίζεται με ανάμεικτα συναισθήματα, που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της επαγγελματικής πορείας του(διαδρομή τριών και πλέον δεκαετιών)!

Πολλοί "δρόμοι" συναντήθηκαν, για να λειτουργήσουν βιωματικά κι αμφίδρομα με τον "Κόσμο των Παιδιών", των μαθητών του:

Διδακτικό καθήκον, Διαπαιδαγώγησης χρέος, Ανάδειξη κι Αποδοχή της κάθε μαθητικής προσωπικότητας, Ενθάρρυνση συμμετοχής, Αναστοχασμός καθημερινού βιώματος, για ένα σχολειό, που δίνει ελπίδα, πίστη, χαρά, συμπόρευση!

Νιώθοντας ξεχειλισμένος ο ίδιος από τα παραπάνω, αποχαιρετώ με αξιοπρέπεια ελπίζω, τους μαθητές μου όλων των χρόνων, μιας μεγάλης διαδρομής με πολλούς κόπους, προβληματισμούς, έγνοιες αλλά και "συγκομιδή" εκατοντάδων εμπειριών βαθιάς ικανοποίησης και οικοδόμησης προσδοκιών, για το σχολείο που σέβεται πολύτροπα το παιδί!

Ευχαριστώ τους τριακόσιους και πλέον μαθητές της δασκαλοσύνης μου, με τη συγγνώμη μου για την όποια "σκιά" ή "σύννεφο" τους κληρονόμησα!

Γιώργος Κανδαράκης - Δάσκαλος



ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΜΑΘΑΜΕ


Μαζί σας μάθαμε να είμαστε: ευγενικοί, δίκαιοι, δημιουργικοί!

Να λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας!

Να λύνουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν με ηρεμία και συζήτηση!

Μας ενθαρρύνατε να ρωτάμε!

Κάνατε το μάθημα με ιδιαίτερο τρόπο για να το κατανοήσουμε όλοι μας!

Δεν νιώθαμε ρουτίνα!

Αισθανόμαστε χαρούμενα παιδιά με το χιούμορ σας!

Έχετε καρδιά για όλους μας με πολλή έγνοια!

 Μαθήτριες και Μαθητές της Στ2 τάξης του 11ου Δημ. Σχολείου Χανίων:



Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ


 

Ο κύριος Κανδαράκης στα πρωτα βήματα τής διδακτικής του πορείας ,ήταν ένας δάσκαλός με ήθος ,καλοσύνη και δοτικότητα στη μάθηση και πάντα με ένα χαμόγελο προς τους μαθητές του.!


Ο μαθητής του Γιάννης Λουβιτάκης, 

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καρών Κισάμου - Ιούνιος 1986





ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Με δυσκολία κανείς θα μπορούσε να πιστέψει πως ο χρόνος του μέσα στις σχολικές τάξεις δεν έχει κατορθώσει να μετριάσει στο ελάχιστο την ενέργεια και τη φρέσκια ματιά του Γιώργου Κανδαράκη στην εκπαίδευση. Πάντα κοντά στα παιδιά, πάντα να δίνει ευκαιρίες. Δεν σταματά να πιστεύει σε αυτά ακόμα κι όταν γονείς κι εκπαιδευτικοί στέκονται επιφυλακτικοί, αλλά πολύ περισσότερο όταν τα ίδια έχουν πάψει πια να πιστεύουν στον εαυτό τους. Γιατί αυτό είναι που επέλεξε κι ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια προς απορία πολλών: να παραμένει πρώτα απ’ όλα και πάντα δάσκαλος. Δάσκαλος μέχρι την τελευταία ημέρα υπηρεσίας.

 

Για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά και να μάθουμε από αυτόν, παραμένει μια ήρεμη δύναμη, μια δικλείδα ασφάλειας, ένα σημείο αναφοράς. Με το γνωστό του χιούμορ, την αισιόδοξη διάθεση, την ανοιχτή καρδιά προς κάθε συνάδελφο, αλλά και προς κάθε πρόκληση, δεν ανήκει πουθενά αλλού παρά μόνο εκεί ακριβώς που βρίσκεται το συμφέρον των παιδιών, η ουσία του εκπαιδευτικού μας έργου.

Μας εμπνέει να συνεχίζουμε, να ονειρευόμαστε.

Κανένας μας δεν έχει ακόμα πειστεί ότι τον επόμενο Σεπτέμβρη, ο Γιώργος θα μας συναντά πια έξω από το σχολείο. Σίγουρα όμως θα εξακολουθήσει, με όποιο τρόπο εκείνος επιλέξει, να μας εμπνέει.


Μαρία Μποτωνάκη δασκάλα στο 11ο Δημ. Σχολείο Χανίων-Ιούνιος 2023




ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟ

Γιώργος Κανδαράκης, ένας αξιόλογος ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ευαίσθητος…Αξιοπρεπής..Αγαπητός..Σεμνός…Έξυπνος..Δραστήριος..Εργατικός…Λαμπερός…ΔΑΣΚΑΛΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία!!!Κατέχει μια σημαντική θέση στην καρδιά μου, αλλά και στις καρδιές των μαθητών του. Δίδαξε με όραμα και πάντα κατάφερνε να εμπνέει μικρούς και μεγάλους και να μεταλαμπαδεύει, με δημοκρατικό ύφος, ιδέες, αξίες, δεξιότητες και γνώσεις..Ο καθημερινός αγώνας της εκπαιδευτικής του διαδρομής ήταν πάντα άμεσος, συνεργατικός, επικοινωνιακός ,δίκαιος και νικηφόρος..

Νιώθουμε υπερηφάνεια και τύχη όλοι εμείς που τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, αφού υπήρχε πάντα μια μαγική άμεση αμφίδρομη σχέση , που μας έχει γεμίσει με όμορφες αναμνήσεις και διαδρομές!!

΄Ενας υπέροχος ουσιαστικός κύκλος ζωής κλείνει με πάρα πολύ πλούσιο και ουσιαστικό έργο, το αποτύπωμα του οποίου είναι χαραγμένο στις ψυχές των χιλιάδων μαθητών του, αλλά και στις καρδιές των γονέων και συναδέρφων ..Η προσφορά του τεράστια και μάλιστα από πολλά μετερίζια!!!

Μακάρι η παιδεία να ήταν γεμάτη από τόσα λαμπερά διαμαντάκια ,που έλαμψαν, λάμπουν και θα συνεχίσουν να φωτίζουν και να ομορφαίνουν τις ζωές μας!!!

ΔΑΣΚΑΛΕ σμίλεψες ψυχές ..αλλά εισέπραξες και αγκαλιές , αποδοχή και μεγάλη καταξίωση για το επιτυχημένο έργο σου!!Κλείνει ένα κεφάλαιο του χρυσού βιβλίου της ζωής , αλλά ανοίγει ένα άλλο,, εξίσου δημιουργικού ,που εύχομαι να το απολαύσεις ,μαζί με την εξαίρετη οικογένειά σου ,με όλες σου τις αισθήσεις!!!Οι ευχές και η αγάπη μας να σε συντροφεύει στο νέο σου ταξίδι, γιατί για τους δραστήριους ανθρώπους, όπως εσένα, η περιπέτεια συνεχίζεται!!!

Με βαθιά εκτίμηση, αγάπη και ευγνωμοσύνη

Η φίλη , συνάδερφος και συνοδοιπόρος σου

Μαρία Κληματσάκη

 

Χανιώτικα νέα (Σάββατο.8.7.2023)  


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΔΑΡΑΚΗΣ : Εξαιρετικό το στήσιμο Βαγγέλη μου και πολύ τιμητικος για μένα ο Λόγος σου και επειδή εξάρεις τα χειροπιαστα αποτελεσματα της συνοδοιποριας μας! Ευχαριστώ και πάλι!
 
 
 
 
 
 








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου