Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 

"ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΜΑΣ"  ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ 

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
“Και χαρά μεγάλη... ο Γουτεμβέργιος”. Αυτόν τον τίτλο είχα χρησιμοποιήσει πριν 6 χρόνια παρουσιάζοντας στην στήλη τα δύο πρώτα φύλλα του ¨"εφημεριδακιού". Του ξεχωριστού αυτού μαθητικού εντύπου που επιμένει να βγάζει στο λιακωτό της δημοσιότητας η και καλή μου φίλη προϊσταμένη του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων Μαρία Σκορδύλη με τις συνεργάτιδές της. “Το εφημεριδάκι μας” γράφει ιστορία, ο σημερινός τίτλος... Κι αν χαίρομαι μ’ αυτήν τη διαπίστωση. Καθόλου μικρό πράγμα η συνέχεια της έκδοσής του και μάλιστα σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή. Σαν ανθός της δασκαλικής έγνοιας για τα παιδιά, που όπως επιμένει να μας θυμίζει ο Robert Fulgman όλα όσα χρειάζονται να ξέρουν ως ενήλικοι, τα μαθαίνουν στο νηπιαγωγείο. Καλή συνέχεια, καλές μου συναδέλφισσες, σε όλα όσα κάνετε έτσι όπως τα κάνετε και τα προβάλετε στο “εφημεριδάκι μας”...
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος - λογοτέχνης

 

 

 

Στο 13ο φύλλο του, έφτασε η έκδοση της Σχολικής Εφημερίδας του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, τον Ιούνιο 2023, με τη συνέργεια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων (η γραφιστική επεξεργασία). Η δημιουργία εφημερίδας στο νηπιαγωγείο αποτελεί μία διαθεματική δραστηριότητα που θέτει το νήπιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη διαδικασία της. Η γνώση θεωρείται μία ενιαία ολότητα και αποκτάται βιωματικά με τη συμμετοχή όλων των παιδιών. Στο επίκεντρο της βρίσκεται η διερεύνηση θεμάτων τα οποία έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή ζωή των παιδιών, συνδέονται με το συνολικό πρόγραμμα και προετοιμάζουν τα παιδιά για τη μετέπειτα ζωή τους (Dearden, 1983).

Τα τεκμήρια, στα άρθρα των παιδιών με τις ευχές μας για Καλό καλοκαίρι!

Οι εκπαιδευτικοί

Μαρία Σκορδύλη, Ελένη Βλησίδη, Μαρία Φωτάκη, Στέλλα Αβράμη, Μαρία Κουτζιακουτζίδου, Εύη Τσαπάκη




Η Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου με τη Λιάνα Δενεζάκη

Στις 3 Απριλίου 2023 γιορτάσαμε στο νηπιαγωγείο μας, την Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου με τη συγγραφέα και εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη που ήρθε από την Αθήνα. Είχε μαζί της και τον ηθοποιό κύριο Γιάννη (*Βουράκη) και παίξαμε το παραμύθι «Ποιος θέλει να γίνει αρχηγός».

Μεταμφιεστήκαμε σε ασβούς, σκίουρους, λαγούς, ελέφαντες, μαϊμούδες, παίξαμε και τραγουδήσαμε.

Διασκεδάσαμε πολύ και στο τέλος όλοι πήραμε από ένα στεμμα του νούφαρου και ένα βιβλίο, γιορτάζοντας την Ημέρα του Βιβλίου!

Τα παιδιά του Ολοήμερου Προαιρετικού τμήματος


Ιστορία στο σακούλι

Μια μέρα η κυρία μας έφερε σε ένα βαλιτσάκι πολλά μικρά παιχνιδάκια που έπρεπε να διαλέξουμε μερικά για να κάνουμε μια ιστορία.

Διαλέξαμε αυτά που θέλαμε και κάναμε την ιστορία «Το Μαγεμένο Παγώι». Ένα παγώνι στο δάσος ήταν μαγεμένο από έναν μάγο και έκλαιγε. Τα κλάματά του τα άκουσε μια οικογένεια, η οικογένεια Στεφανή που το βοήθησε να λυθούν τα μάγια και να γίνει ξανά άνθρωπος. Μια πριγκίπισσα που την έλεγαν Ελεάννα. Η πριγκίπισσα τους χάρισε ένα σακί χρυσά φλουριά και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Τα παιδιά του Ολοήμερου προαιρετικού τμήματος



Μέλη η μέλισσα

Μία μέρα ήρθε στο σχολείο μας η Μέλη η μέλισσα για να παίξουμε και να μάθουμε για τις μέλισες.Στην αρχή γίναμε λουλούδια και μέλισσες που έπαιρναν το νέκταρ, μέτα κάποια παιδιά έγιναν βασίλισσα μέλισσα και κηφήνες που τις αγκάλιαζαν. Ύστερα είδαμε τα μελισσάκια που καθάριζαν την κυψέλη και μετά κάποια άλλα που χόρεψαν για να δείξουν πού έχει ωραία λουλούδια. Στο τέλος η κυρία Μέλη μας έδωσε να δοκιμάσουμε μέλι. Ήταν πεντανόστιμο!! Μας άρεσε πάρα πολύ!



Οι μαθητές του Βασικού 1

Κυριακή, Δάφνη, Μανώλης, Ραφαήλ, Κρυσταλλία, Μάνος



O 3D εκτυπωτής στο νηπιαγωγείο μας

Μια μέρα του Μαΐου, τελειώνοντας το μάθημα για τα Fake News (*σχέδιο eTwinning Fake News Fighters), η κυρία μας είπε ότι θα κερδίσουμε το σήμα του Διαδικτύου ως μετάλλιο γιατί ήμασταν καλοί Μαχητές των Ψεύτικων Ειδήσεων.

Αυτό το μετάλλιο το σχεδιάσαμε στον υπολογιστή και μας βοήθησε ο κύριος Ανδρέας. Μετά το βάλαμε αυτό το σχέδιο στον 3D εκτυπωτή που το τύπωσε λιώνοντας μια πλαστική κλωστή και το έκανε μετάλλιο. Έκανε αρκτή ώρα να τα τυπώσει.

Τώρα όλοι έχουμε ένα μετάλιο του Μαχητή των Ψεύτικων Ειδήσεων. Θα πάρουμε και Βραβείο γιατί είμαστε τόσο καλοί.

Τα παιδιά του Ολοήμερου προαιρετικού τμήματος



25η Μαρτίου 1821

Γιορτάσαμε την Επανάσταση του 1821. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που πολέμησαν τους Τούρκους. Άνδρες και γυναίκες, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Ρήγας Φεραίος και άλλοι πολλοί. Πολέμησαν στη στεριά και στη θάλασσα. Φορούσαν παραδοσιακές στολές. Διαβάσαμε το βιβλίο “τα Ελληνάκια”. Είδαμε πολλές εικόνες με τους ήρωες και τις ηρωίδες. Είδαμε και τα καράβια τους και μάθαμε τα ονόματα τους. Γνωρίσαμε τις παραδοσιακές στολές της Ελλάδας και άλλες πολλές από άλλα μέρη της χώρας μας.

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε τραγούδια, όπως το Θούριο του Ρήγα.

Μάθαμε επίσης ότι γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Παναγίας.

Φτιάξαμε τσολιαδάκια και ελληνοπούλες, κρίνους.


οι μαθητές του Βασικού 2

Ανδρέας Σ. Βίκτωρας, Ηλίας, Μαρία Ρ.


To λογότυπο του eTwinning Fake News Fighters

Μόλις ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με τα παιδιά από την Ιταλία και τα Χανιά, η κυρία μας είπε ότι πρέπει να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το σήμα της συνεργασίας. Σκεφτήκαμε πολύ και είπαμε ότι θα μπορούσαμε να ζωγραφίσουμε τον Πινόκιο που έλεγε πάντα ψέματα. Αυτό το σκέφτηκαν και τα άλλα παιδια.


Έτσι μια ημέρα χειμωνιάτικη, συνδεθήκαμε στον υπολογιστή για να ζωγραφίσουμε όλοι μαζί (*cororillo).

Και φτιάξαμε τον Πινόκιο να λέει ψέματα. Όταν κάναμε λάθος οι κυρίες μας έμαθαν πως να το διορθώνουμε με το άσπρο χρώμα. Και τελικά έγινε πολύ ωραίο. Μετά οι κυρίες το έβαλαν σε σχήμα και έπρεπε να ψηφίσουμε ποιο μας άρεσε. Έτσι το πράσινο έγινε το σήμα μας.

Τα παιδιά του Ολοήμερου προαιρετικού τμήματος

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 29.7.2023) 

 

https://www.haniotika-nea.gr/11o-nipiagogeio-chanion-to-efimeridaki-mas-grafei-istoria/














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου