Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ όλες μας οι ελπίδες κρέμονται από το θαύμα της Καπερναούμ. Σήκω και περπάτα, λέει ο Ιησούς στον παραλυτικό κι η πίστη του είναι μεταδοτική. Περιμένω μια θαυματουργική φωνή για την Ελλάδα'. Παρηγοριά στον άρρωστο, από τον Μίμη Ανδρουλάκη (βλ. 'Βήμα της Κυριακής', 21.11.10), μέχρι να βγει η ψυχή του; Γενάρης, Φλεβάρης,κοντά ’ναι η άνοιξη...

ΟΛΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ από μια μπαμπακερή κλωστή. Η άποψη για το θέμα -και μη με ρωτήσετε για ποιο θέμα- απ’ τον φίλο μου τον γερω - δάσκαλο, σε γενομένη κουβέντα που κάναμε. Ούτε η πρώτη φορά ούτε η τελευταία, συμπλήρωσε.

ΩΣΤΟΣΟ Ο 'τροϊκός πόλεμος' συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα. Οσοι επιβιώσουν κι όπως επιβιώσουν, επιβιώσανε! Σιγά που θα τα βάψουν μαύρα οι 'τροϊκάνοι' και οι 'κολαούζοι' τους!

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ χάραξαν για την Ελλάδα και η Ιρλανδία, λοιπόν! Μία - μία χώρα και με τη σειρά. Να ετοιμάζεται η Πορτογαλία...

ΒΟΗΘΑ ΣΤΡΑΒΗ την άλλη στραβή κι οι δυο μαζί την ανοιχτομάτα! Να σας βοηθήσω. Η μια στραβή είναι η Ελλάδα και η άλλη η Ιρλανδία. Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η ανοιχτομάτα; Και τι θα γίνει όταν πλησιάνουν οι στραβές;

ΔΕΝ ΤΑ ΤΡΩΕΙ όλα τα αρνιά που φεύγουν από το μαντρί της Νέας Δημοκρατίας, για να γυρίσουμε το θέμα, ο λύκος, όπως είχε πει ο συγχωρεμένος ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Κάποια απ’ αυτά, μάλιστα, επιστρέφουν στο μαντρί και γίνονται μπροσταρόκριγιοι. Κλασικά τα παραδείγματα του Αντώνη Σαμαρά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Λέτε να τριαδώσει το πράγμα;

ΑΝ Η ΝΤΟΡΑ Μπακογιάννη, λέμε τώρα, εκλεγόταν πέρυσι τέτοιον καιρό αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έκανε, βέβαια, κόμμα. Αν ο Αντώνης Σαμαράς, λέμε πάλι, δεν εκλεγόταν αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία πέρυσι τέτοιον καιρό και βέβαια θα έκανε κόμμα. Ούτως ή άλλως θα κτιζόταν και τρίτος όροφος στην Πολυκατοικία, δηλαδή!

ΦΙΛΕ ΜΑΝΩΛΗ, δήμαρχε, καλή επιτυχία/ να βγάλεις ασπροπρόσωπους Δήμο μα κι επαρχία. Μ’ αυτήν τη μαντινάδα στέλνει τις ευχές του στον Μανώλη Σκουλάκη για την εκλογή του ο μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Γρηγόρη για τη νίκη σου μαζί μας να γιορτάσεις/ του Καλλικράτη, δήμαρχε, ευχόμαστε να μοιάσεις. Αυτήν την μαντινάδα θα την έστελνε, λέει, (έτοιμη την είχε) στον Γρηγόρη Αρχοντάκη, αν εκλεγόταν... Οποιος βρει τι ψήφισε, έχοντας υπόψη του αυτές τις δυό μαντινάδες κερδίζει... χρυσούν ωρολόγιον!

ΑΜΑ ΞΑΝΑΒΓΑΛΩ τη σημαία με τον Δικέφαλο στη νταράτσα να μου τρυπήσεις τη μύτη, μου είπε το βράδυ της Κυριακής, με το που έληξε ο αγώνας Καβάλας - ΑΕΚ, στον οποίο ως γνωστό ηττήθηκε η ομάδα μας, ο γείτονάς μου ο Μήτσος. Σιγά που τον πίστεψα!

ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΗ, Ακρωτήρι Χανίων: Τα πρυτανικά σου καθήκοντα να μην είναι σε βάρος των ποιητικών σου καθηκόντων. Και διά της Στήλης η ευχή μου!

ΟΤΑΝ Ο ΑΝΤΩΝΙΝΟΣ ανέβηκε στον θρόνο της Ρώμης η σύζυγός του, αποβλέποντας στην επαύξηση της λαμπρότητας, του ζήτησε διάφορες αλλαγές. Αυτός την επετίμησε αυστηρά λέγοντάς της: 'Δεν καταλαβαίνεις ότι τώρα έχουμε χάσει όλα όσα είχαμε πριν;'.

'[...] Σε τι θα ελπίσω άραγε; / Σε νεκρικές τιμές ξεχωριστές/ ή στο θαύμα νέας εκκίνησης;/ Μια δυο λεπτομέρειες το πολύ/ ήταν το ζήτημα./ Ιστόρησα το φαιό και το γαλάζιο/ ίδιο βουνό αγκυροβολημένο στη θάλασσα,/ έμαθα το ρυθμό του κάτεργου'.
Από το ποίημα 'Ελπήνωρ - Ενας χαρτογράφος χωρίς μνήμη'
του Γιάννη Φίλη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου