Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΝΤΟΛΗ τρίτη! Μετά τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα πήρε την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Θα τριαδώσει το κακό και θα... δέσει το γλυκό των εκλογών; Το πιο πιθανό! Ή μήπως όχι; Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Πάντως αυτήν την ώρα που αρχίζω να γράφω τη στήλη (είναι μεσημέρι Πέμπτης) η Ελλάδα πλέει σε πελάγη ακυβερνησίας και αμεριμνησίας. Οπου μας πάει το κύμα...

ΑΣ ΠΑΕΙ και το παλιάμπελο! Μια χαρά μας βρίσκω. Η τρόικα μπορεί να εξακολουθεί ν’ ακονίζει τα δόντια της, ωστόσο, ούτε στσι άκρες φαίνεται ούτε στσ’ αναμεσάδες. Κανείς, μα κανείς, δεν μιλά για τα νέα μέτρα των 11 δισ. που είχαν συμφωνηθεί να παρθούν. Οπου γάμος και γιορτή κι η Βασίλω πρώτη! Είπαμε, μια χαρά μας βρίσκω! Μέχρι τις άλλες εκλογές, αν πάμε σ’ αυτές.
ΣΑΦΕΣ, σαφέστατο, κατά τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο, το μήνυμα των εκλογών. Ούτε οι λεγόμενες αντιμνημονιακές που πήραν και τη μεγάλη πλειοψηφία ούτε οι λεγόμενες μνημονιακές δυνάμες να μην σχηματίσουν από μόνες τους κυβέρνηση. Κυβέρνηση, όμως, πρέπει να σχηματιστεί. Και με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς μέσα. 
ΓΙ’ ΑΛΛΗ μια φορά μάντης κακών ειδήσεων ο πολύς Νουριέλ Ρουμπινί. Εκτός ευρώ και η Ελλάδα και η Ισπανία, λέει το αργότερο εντός του επόμενου έτους η Ελλάδα και το αργότερο σε τρία χρόνια η Ισπανία. Ολοι λένε το μακρύ τους και το κοντό τους, γιατί να μην το λέει αυτός;
ΑΝ ΑΚΟΥΓΕ ο Θεός των κοράκων, δεν θα άφηνε γαϊδάρους. Σωστό αυτό! Σωστό όμως και το άλλο. Οτι αυξάνονται και πληθύνονται οι κοράκοι. Και οι ντόπιοι και οι ξένοι.
ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ εκτίμησε ότι είναι τα νεοναζιστικά φαινόμενα ο πρόξενος της Ρωσίας στην Ελλάδα, Α. Malavin, στο περιθώριο των εκδηλώσεων που έγιναν προχθές στην πόλη μας για την επέτειο της ημέρας λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σωστά. Φτάνει, βέβαια, όπως είπε ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, η Ευρώπη ν’ ακολουθήσει «μια άλλη πορεία με έμφαση στην ανάπτυξη, στον άνθρωπο και στις ανάγκες του, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής ισότητας και όχι στην ασυδοσία της αγοράς και του άνομου κέρδους».
ΔΕΝ ΜΑΣ βρίσκω και άσχημα 'ποδοσφαιρικώς' σαν Χανιά. Αντιθέτως, ποτέ δεν είμαστε καλύτερα, μετά και απ’ τη νίκη του Α.Ο. Χανιά στον αγώνα του με την Προοδευτική. Πάμε γι’ άλλα! Και σαν Α.Ο. Πλατανιάς! Και σαν Α.Ο. Χανιά!
Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ήταν εχθρικός απέναντι στον Φίλιππο τον βασιλιά της Μακεδονίας, σε αντίθεση με τους ρήτορες Αισχίνη και Φιλοκράτη. Οταν κάποτε ο Φίλιππος τους κάλεσε στη Μακεδονία τους άκουσε και τους τρεις, αλλά περιποιήθηκε περισσότερο τους άλλους και λιγότερο τον Δημοσθένη. Γι’ αυτό, όταν εκείνοι επαιτούσαν τον Φίλιππο κι έλεγαν ότι είναι ικανότατος στο να μιλάει, ωραίος στη μορφή και πολύ δυνατός στο πιοτό, από τον φθόνο του ο Δημοσθένης τον ειρωνευόταν λέγοντας ότι το πρώτο είναι ιδιότητα σοφιστή, το δεύτερο γυναίκας και το τρίτο σφουγγαριού! (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας' εκδ. Σαββάλας).

«Το σώμα μου κι εγώ./ Κανένας άλλος./ Οσο δινόμουν στον αιματηρό αγώνα,/ όταν μακέλευα κι όταν με μακελεύαν./ Μονάχος. Ωραία μονάχος./ Αστείο να λεν πως χύθηκα στ’ αργείτικα κοπάδια/ γιατί μου θόλωσε η θεά το νου/ που τάχα η ζήλεια μου τον είχε συνταράξει/ για όσα έπαθλα δεν μου δόθηκαν/ όπως άρμοζε./ Επαθλο ο βίος μου./ Μονάχο./ Αλλο τι;».
Από το ποίημα 'Αίας' του Παντελή Μπουκάλα.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (11.05.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου