Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

. ΚΑΖΟΒΑΡ 17

 Σήμερα, Δευτέρα, 4 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ θα παρουσιαστεί και στην Κίσαμο από τη γράφουσα η Κάζοβαρ, η συγκλονιστική πολιτεία με τις τρεις κατηγορίες των πολιτών της καθώς και η άλλη συλλογή του κ. Κακατσάκη «Οταν γίνεις ποίημα» από την κα Δελή, φιλόλογο. Ποιήματα θ’ αποδώσουν ο κ. Νίκος Τριποδάκης, ψυχολόγος – ηθοποιός και η κα Αργυρώ Μουντάκη, συγγραφέας. Τον συντονισμό θα έχει ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Μ. Μουντάκης,,,
Φωτεινή Σεγρεδάκη
Δείτε περισσότερα... ΚΑΖΟΒΑΡ 17

Η Κάζοβαρ του Β. Κακατσάκη
Ιδού εγώ! Ο πρώτος που χαστούκισε το χάος. Ο πρώτος που λούστηκε γυμνός στο ηλιοφώς. Ο πρώτος που μάδησε μαργαρίτες. Ιδού εγώ! Ο πρώτος ζωντανός γυμνός ανυπόδητος και πένης, σε χώρα τυφλών, σακάτηδων, γερόντων, μόνος πορεύομαι. Ιδού εγώ! Ο έσχατος βιαστής της πραγματικότητας. Ο έσχατος ηδονοβλεψίας της ιδέας. Ο έσχατος ναρκομανής της αλήθειας. Ιδού εγώ! Ο έσχατος νεκρός. Ντυμένος, φορώντας κόκκινα υποδήματα, πλούσιος, σε χώρα ανυπόμονων, γελαστών παρθένων, μόνος καθεύδω! Ιδού εγώ! Ο πρώτος και ο έσχατος άνθρωπος… Ο πρώτος και ο έσχατος άνθρωπος… Ο ποιητής «βλέπει στον αιώνα του» την Πόλη. Την πόλη του, φανταστική ή πραγματική ή εντός του! Ο ποιητής και πολίτης της… ανήσυχος, σφόδρα, προσεγγίζει, ερμηνεύει, αποκαλύπτει, καταγγέλλει… Επιζητά «συμμαχίες» για να καθορούν τα τεκτενόμενα στην τραγική Ιερουσαλήμ στην οποία παρεπιδημούν οι «χυδαίοι» που σ’ αυτό τον χαρακτηρισμό πυκνώνεται η ασχημονούσα συμπεριφορά, η προσβολή των ιερών, η ακύρωση του δικαίου, η δολοφονία των ονείρων… Οι «αδύνατοι» επίσης. Οι αδύναμοι, αναβλητικοί, άτονοι, δειλοί, φοβισμένοι, οι λίγοι στο σθένος να σταθούν άξιοι των όσων προκύπτουν και τους καλούν σε δράση, ν’ αποτρέψουν τα εγκλήματα… Οι «Φαέθοντες» τέλος, κρατούν τα ευγενικά οράματα, αποφασίζουν τον αγώνα, τους αγώνες και αναπτύσσουν εξαιρετικά τη γενναιοδωρία της ψυχής τους… Τώρα όλες οι ομορφιές, βρίσκουν πόρτα ανοιχτή! Τα πουλιά, τα χελιδόνια, τα φιλιά, τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα! «Τώρα που οι σταυρώσεις έγιναν καθημερινή συνήθεια, όσα χελιδόνια δε βρίσκετε ανοιχτές πόρτες, όσα φιλιά μένετε μετέωρα όσα τριαντάφυλλα δε δηλώσατε υποταγή, καλώς ορίσατε.
Η ψυχή μου σας ανήκει!». «Δεν θ’ αργήσει η Ανάσταση!». Αναφωνεί, υπόσχεται ο ποιητής. «Ανοίγουμε το πηγάδι της σιωπής! Εκείνο με τις αναστάσιμες καμπάνες, τις θεμελιακές ανθρώπινες φωνές, τους ήλιους των μεσημεριών που έχουμε φυλακίσει, χρόνια τώρα στις καρδιές μας. …Ανοίγουμε το πηγάδι της κραυγής! Εκείνο των παιδιάστικων θαυμαστικών των υπέροχων ερώτων των πράξεων που τις είπαμε ποιήματα. Ετσι, δεν μπορούνε πια να μας ξαναστήσουνε στον τοίχο…» Σήμερα, Δευτέρα, θα παρουσιαστεί και στην Κίσαμο από τη γράφουσα καθώς και η άλλη συλλογή του κ. Κακατσάκη «Οταν γίνεις ποίημα» από την κα Δελή, φιλόλογο. Ποιήματα θ’ αποδώσουν ο κ. Νίκος Τριποδάκης, ψυχολόγος – ηθοποιός και η κα Αργυρώ Μουντάκη, συγγραφέας. Τον συντονισμό θα έχει ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Μ. Μουντάκης και πάλι η Ζωή με την κιθάρα της θα τραγουδήσει. …Η Κάζοβαρ, η συγκλονιστική πολιτεία με τις τρεις κατηγορίες των πολιτών της, σπονδυλώνεται με θαυμαστή θεατρικότητα και όσον αφορά το περιεχόμενό της με την κατηγορία και τη συνηγορία διαδοχικά του ποιητή – αφηγητή, δεν έχει χάσει το ελάχιστο, από την οξύτητα του δραστικού λόγου της, ως να μην έχει περάσει ούτε μέρα από την πρώτη φορά που εξεδόθη. Μια ποίηση με αμιγώς κοινωνικό και πολιτικό λόγο της οποίας πάντως, οι Ιστορικές αναφορές, μυθικές, θεολογικές και πολιτισμικές, παραμένουν σπαρταριστές και ακριβείς, με μια συνέπεια που ταυτίζεται απολύτως με όλες τις προσλαμβάνουσες του αναγνώστη. Η τρίτη έκδοση «ενισχύεται» αισθητικά με τα θαυμάσια ζωγραφικά ανάγλυφα του Γιάννη Μαρκαντωνάκη και η Πυξίδα της Πόλης που την πραγματοποίησε, παρέδωσε στην κυκλοφορία ένα εύχρηστο και ωραίο βιβλίο, ένα αξιόλογο πόνημα, σαράντα και ενός ποιημάτων, του φίλου από χρόνια πολλά και συναδέλφου στα Χ.Ν. της αγάπης μας και που εν πάση περιπτώσει μου είχε χαρίσει την «ΚΑΖΟΒΑΡ» στην 1η της έκδοση. Καλό ταξίδι και στην 3η.
Χανιώτικα νέα (04.08.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/kazovar-vangeli-kakatsaki/#ixzz39QIRFn4X
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου