Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ ΠΙΑ./ Με τα ποσοστά του σκοταδιού/ μετράμε το φως./ Με τα γραμμάρια της αντιπάθειας/ μετράμε τη φιλία./ Με τους τόνους της σκλαβιάς/ μετράμε την ελευθερία». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ ΠΙΑ./ Με τα ποσοστά του σκοταδιού/ μετράμε το φως./ Με τα γραμμάρια της αντιπάθειας/ μετράμε τη φιλία./ Με τους τόνους της σκλαβιάς/ μετράμε την ελευθερία». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ χτύπησαν αυτή τη φορά στην καρδιά της Ευρώπης, στο Παρίσι, τον νου της Ευρώπης, την ελευθερία της έκφρασης. Τραγικός ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης, με 12 νεκρούς, στα γραφεία του περιοδικού “Charlie Hebdo”. Στο όνομα του Αλλάχ, στο όνομα ενός τυφλού θρησκευτικού φανατισμού. Μέρα μεσημέρι οι σημερινές νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου. Φτάνει ο αποτροπιασμός που εκφράζουν οι ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο για να μην σκοτώνουν άνθρωποι ανθρώπους στο όνομα του Θεού;
ΕΜΦΑΝΗΣ ΑΠΟ χθες η βελτίωση του καιρού σ’ όλον τον Νομό (την Περιφερειακή μας Ενότητα), αλλά και σε όλη την Κρήτη. Κανένα σοβαρό παράπονο απ’ τον χιονιά πάντως. Κύριος ήρθε, κύριος έφυγε. Θα μας ξαναεπισκεφτεί εφέτος; Πάνω στην κεφαλή μας αν έρθει, όπως ήρθε…
«ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΜΠΑΡΕΜ’ ο Θεός κι άσπρη θωρούμε μέρα/ μα κι ορισμένων τ’ άπλυτα σκεπάζει και τη λέρα». Απ’ τον φίλο ιερωμένο η σημερινή μαντινάδα. Ολίγον σιβυλλικός ο δεύτερος στίχος μου φαίνεται…
ΤΙ ΚΑΙΡΟ θα κάνει στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα των εκλογών; Θα ’χει ήλιο; Θα βρέχει; Θα χιονίζει; Σε ποιο βαθμό οι όποιες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα; Ψηφίζουμε διαφορετικά, όταν κρυώνουμε απ’ ό,τι όταν ζεσταινόμαστε; Ποια είναι η σχέση θερμοκρασίας και ψήφου; Να ένα θέμα για τους ερμηνευτές της εκλογικής συμπεριφοράς.
ΣΙΓΑ ΠΟΥ δεν θα το παρατηρούσαν οι κάθε λογής σημειολόγοι. Προς τα δεξιά πέταξε, λέει, το περιστέρι που άφησε την ημέρα των Θεοφανίων κατά την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στον Πειραιά, όπου παραβρέθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας.
ΝΑ ΦΑΝΕ κι οι κότες από υποψήφιους υποψήφιους βουλευτές για ορισμένα κόμματα, είδος εν ανεπαρκεία οι υποψηφιότητες υποψηφίων για ορισμένα άλλα. Συνέβαιναν πάντα αυτά στην ελληνίδα γη, στη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας” και στην οποία πάντα “θάλλει η ελαία”. Σιγά την είδηση!
ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ παραπάνω απ’ το 2014 θα διαρκέσει, λέει, το 2015. Τι μπορεί να συμβεί αλήθεια μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο! Πόσοι θάνατοι και πόσες γεννήσεις! Πόσα κακά και πόσα καλά έργα!
ΤΟΝ 3ο αι. π.Χ. ο τύραννος των Συρακουσών Ιέρων Β’ κατασκεύασε με τη βοήθεια του Αρχιμήδη ένα τεράστιο για την εποχή πλοίο, τη Συρακοσία. Είχε μήκος πάνω από 120 μέτρα και ζύγιζε περίπου 100 τόνους. Το πλήρωμα αποτελούσαν 600 άνδρες και οι επιβάτες μπορούσαν να φτάσουν τους 300. Στο κατώτερο πάτωμα φορτώνονταν τα μεταφερόμενα προϊόντα, στο μεσαίο υπήρχαν οι χώροι διαμονής και στο ανώτερο οι χώροι αναψυχής [...] Χρειάστηκαν οι εφευρέσεις του Αρχιμήδη για να καθελκυστεί το τεράστιο αυτό πλοίο, για το οποίο δεν υπήρχαν πολλά λιμάνια στα οποία θα προσδενόταν με ασφάλεια. Ο Ιέρων, λοιπόν, καθώς η συντήρηση του τεράστιου πλοίου ήταν ασύμφορη, το φόρτωσε με σιτάρι και το έστειλε ως δώρο στον Πτολεμαίο, κάποια εποχή που υπήρχε έλλειψη σιταριού στην Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι το έσυραν στην ακτή και έτσι τέλειωσε το μοναδικό του ταξίδι. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Οι άνθρωποι είναι αριθμοί, μου λένε,/ ο ηλικιωμένος στου λεωφορείου τη στάση/ βγαλμένος από πίνακα του Γκρέκο,/ η νέα γυναίκα που στα σκουπίδια ψάχνει λίγη τροφή,/ είναι αριθμοί:/ ποσοστό ανεργίας/ όριο φτώχειας./ Τη ζωή πήραν στα χέρια τους, μου λένε/ την απλοποίησαν σε ψηφία δεκαδικά./ Μια πέτρα προλογίζει χρώματα,/ το κόκκινο χώμα/ που κάποτε γράφαμε με το δάχτυλο/ τα ονόματά μας./ Πάνω του οι πρόγονοι/ ονόμαζαν τον κόσμο δέντρο».
Απ’ το ποίημα “Οικονομική κρίση” του Γιάννη Α. Φίλη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (09.01.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-228/#ixzz3OKRUGaln
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου