Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Για την επανάσταση των συνειδήσεων ο λόγος…
Αναφορά στο κείμενο του μακαριστού μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη “Η επανάσταση των συνειδήσεων”, σ’ αυτήν την εύφημη μνεία, ένα κείμενο που γράφτηκε πριν από 30 περίπου χρόνια. Κι αυτό με αφορμή τις χθεσινές εκλογές.
Δείτε περισσότερα,,, ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης



Για την επανάσταση των συνειδήσεων ο λόγος…
Αναφορά στο κείμενο του μακαριστού μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη “Η επανάσταση των συνειδήσεων”, σ’ αυτήν την εύφημη μνεία, ένα κείμενο που γράφτηκε πριν από 30 περίπου χρόνια. Κι αυτό με αφορμή τις χθεσινές εκλογές. “Επανάσταση των συνειδήσεων” «σημαίνει η αναθεώρηση που έχομε να κάμομε στην ίδια τη δομή της σκέψης μας και της συνείδησής μας, για να μπορούμε να δούμε πάλι όχι μόνο καθαρές και παρθένες τις αξίες της ζωής, αλλά και για να μπορούμε να συλλάβομε τα νέα οράματα, τις νέες πραγματικότητες που σχηματίζονται σιγά – σιγά σαν παγκόσμια συνείδηση για ένα μελλούμενο κόσμο», γράφει ο Παππούς για ν’ αναφερθεί στη συνέχεια στους τομείς που πρέπει να εκδηλωθεί αυτή η αναθεώρηση της σκέψης και της πρακτικής μας, την παιδεία, την οικονομία και την τεχνική.
«Η οικονομία πρέπει να έχει τη φιλοσοφία της, δηλαδή μια σωστή ανθρωπολογία, μέσα στην οποία θα εντάσσει τα οικονομικά και αναπτυξιακά της προγράμματα. Γιατί έτσι μόνο μπορεί να ανταποκριθεί και στους μεγάλους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς που έχει να επιτελέσει σήμερα (δικαιοσύνη, δημοκρατία, ειρήνη, κ.λπ.)». Τα που γράφει, μεταξύ άλλων, σχετικά με την οικονομία, για να σταθώ μόνο σ’ αυτήν. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω τα λόγια του Παππού σ’ έναν απάνθρωπο κόσμο, όπου, εκτός απ’ όλα τ’ άλλα δεινά, οι αμείλικτοι νόμοι των αγορών φτωχοποιούν τους λαούς, καληώρα όπως τον δικό μας; Δεν θα το ’λεγα! Αντίθετα… Χρέος του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, ατομικά, αλλά και προπάντων συλλογικά, ο διαρκής αγώνας για μια καλύτερη κοινωνία, για έναν καλύτερο κόσμο. Κι αυτό ο Μεγάλος Γέροντας της Ορθοδοξίας μας το δίδαξε. Και με τη φράση του «Η ορθοδοξία είναι ορθοπραξία»…
Χανιώτικα νέα  ( 26.09.2015)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/evfimes-mnies-10/#ixzz3Pvk0spmL
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου