Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΣΤΣΙ ΔΕΚΑΦΤΑ του Γεναριού/ είναι κερά τ’ Αγι-Αντωνιού/ Τοτεσάς κερα-Μαντόνα/ είν’ η φούρια του χειμώνα!» Πληροφορία πρώτη που προκύπτει απ’ το γνωστό λαϊκό τετράστιχο. Στις 17 Ιανουαρίου, σήμερα, δηλαδή, είναι τ’ Αγίου Αντωνίου, μεγάλη η Χάρη του! Πληροφορία δεύτερη. Σήμερα είναι η φούρια του χειμώνα. Ακόμα κι αν έχει ήλιο, στη φούρια του χειμώνα βρισκόμαστε. Μην γελιόμαστε!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΣΤΣΙ ΔΕΚΑΦΤΑ του Γεναριού/ είναι κερά τ’ Αγι-Αντωνιού/ Τοτεσάς κερα-Μαντόνα/ είν’ η φούρια του χειμώνα!» Πληροφορία πρώτη που προκύπτει απ’ το γνωστό λαϊκό τετράστιχο. Στις 17 Ιανουαρίου, σήμερα, δηλαδή, είναι τ’ Αγίου Αντωνίου, μεγάλη η Χάρη του! Πληροφορία δεύτερη. Σήμερα είναι η φούρια του χειμώνα. Ακόμα κι αν έχει ήλιο, στη φούρια του χειμώνα βρισκόμαστε. Μην γελιόμαστε!
ΚΑΙ ΣΤΗ φούρια της προεκλογικής περιόδου βρισκόμαστε βεβαίως – βεβαίως. Ολοι εναντίον όλων κι απού μπορεί κι απάνω του! Η μάχη του φόβου εναντίον της ελπίδας ή της ελπίδας εναντίον του φόβου, αν προτιμάτε, συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση… Ο,τι πει ο κυρίαρχος λαός, ο οποίος, όπως έχω γράψει κι άλλη φορά, είναι ο μόνος που δικαιούται να κάνει λάθος!
ΕΝΤΑΞΕΙ η πρώτη και η δεύτερη θέση, ας πούμε, ότι (αν εμπιστευτούμε τις δημοσκοπήσεις) έχουν κριθεί. Με την τρίτη θέση τι γίνεται. Πολλοί οι διεκδικητές του ρόλου του ρυθμιστή – εγγυητή, άλλο αν, μπορεί και να μείνουν μόνο με τη θέση στο χέρι τελικά…
«Ο,ΤΙ ΚΑΙ να ψηφίσετε τίποτα δεν αλλάζει/ η τρόικα στη χώρα μας μνημόνια θα βάζει», μας λέει στη σημερινή της μαντινάδα η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Οχι δεν την προσυπογράφω για πολλούς λόγους. Αυτό δεν έλειπε! Εδώ βγαίνει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και λέει ότι το 2015 τέρμα τα μνημόνια! Αλλο βέβαια αν το ίδιο έλεγε ότι θα είχε γίνει με το που αναλάμβανε πρωθυπουργός.
«ΑΠΟΦΕΥΓΕ τους εμπόρους των μεγάλων εκδουλεύσεων· είναι λαθρέμποροι δηλητηρίων». Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΥΨΗΛΑ τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα και πριν απ’ την κρίση, υψηλότερα, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οχι, όμως, μόνο στην Ελλάδα. Χάλια… χαλιών η κατάσταση και σε άλλες χώρες. Να παρηγορούμαστε ή να ανησυχούμε περισσότερο;
ΣΙΓΑ που θα το ξεχνούσα! Χρόνια πολλά και καλά και διά της στήλης στους Αντώνηδες και στις Αντωνίες που γιορτάζουν σήμερα, όπως και στους Θανάσηδες και στις Αθανασίες που γιορτάζουν αύριο. Ξεχωριστές, ωστόσο (και μη παρεξηγήσετε γι’ αυτό) οι και διά της στήλης ευχές μου στους έξι (!) Κακατσαντώνηδες. Στον Αντώνη τον Εφοριακό, στον Αντώνη τον Ζαχαροπλάστη, στον Αντώνη τον Βαφέα (τα ξαδέρφια μου), στον Αντώνη τον Καθηγητή (τον αδερφό μου) και στα εγγόνια του Εφοριακού και του Βαφέα! Να βλέπω να πληθύνονται οι Κακατσαντώνηδες για να χαίρεται η ψυχούλα του Παππού!
ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΗ ονομασία “Αγιος Αντώνιος Βάστα κι Ελα” είναι γνωστό ένα παλαιό μοναστηριακό μετόχι στον οικισμό Αγίας Τριάδας Αρκαδίου […] Μια αιτιολογική παράδοση συνδέει την ονομασία “Βάστα κι Ελα” με τα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης. Ενας Οθωμανός αξιωματούχος βεβήλωνε τον παλιό Ναό που τότε ήταν αφιερωμένος αποκλειστικά στον Αγιο Αθανάσιο, μέχρι που θύμωσε ο Αγιος και γκρέμισε τον Ναό την ώρα που ήταν μέσα ο Μουσουλμάνος, χωρίς όμως να τον σκοτώσει. Ο βέβηλος βρέθηκε πετρωμένος στα χαλάσματα μέχρι που σκέφτηκε να παρακαλέσει τον ξένο προς τον ίδιο Αγιο, υποσχόμενος να αλλαξοπιστήσει. Κι ο Αγιος Αθανάσιος τον άφησε να φύγει. Την επόμενη κιόλας άρχισε να ανοικοδομεί τον γκρεμισμένο Ναό. Τον τελείωσε στις 16 του Γενάρη και ετοιμάστηκε να τον εγκαινιάσει. Λίγο κάποιο λάθος του Δεσπότη, λίγο η ημερομηνία της γιορτής του Αγίου Αντωνίου, έκαναν τον Ναό ν’ αλλάξει Αγιο. Από Αθανάσιος έγινε Αντώνιος. Από τότε ο Οθωμανός πήγαινε συχνά κρατώντας αφιερώματα κατά την προσταγή του Αγίου. Βαστούσε δώρα και πήγαινε. Αρα… Βάστα κι Ελα. (Από το βιβλίο “Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη” του Νίκου Ψιλάκη).
«Ποιο μοναστήρι να διαλέξεις, ασκητή μου,/ και ποιο ιερό που έχουν όλα/ ερημωθεί; Θα φύγεις για την έρημο ψυχή μου/ με άμμο και απελπισιά στον ουρανίσκο./ Σε ξεγελάει, εαυτέ μου, τ’ όραμα και τ’ όνομα./ Ψάχνεις στην ερημιά να βρεις τον Πλάστη σου,/ μα ούτε Γολγοθάς προβάλλει, μήτε όαση να σε παρηγορήσει».
Από το ποίημα “Διαμάντι” του Π.Β. Πάσχου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (17,01,2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-233/#ixzz3P4jK0QKw
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου