Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΘΩΡΕΙΤΕ τα χιόνια στις Μαδάρες; Του άρεσε να μας κάνει αυτή την ερώτηση του καθηγητή μας στο Γυμνάσιο Βάμου, όταν επιστρέφαμε απ’ τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και είχαν πέσει τα πρώτα χιόνια. Τα θωρούμε, κύριε, τα θωρούμε, του απαντούσαμε. Αμα δεν τα θωρείτε, να ετοιμάζεστε για διακοπές, έκλεινε, χαμογελώντας, την κουβέντα.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
ΦΩΤΟ: Ειρήνη Καλαιτζάκη

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΘΩΡΕΙΤΕ τα χιόνια στις Μαδάρες; Του άρεσε να μας κάνει αυτή την ερώτηση του καθηγητή μας στο Γυμνάσιο Βάμου, όταν επιστρέφαμε απ’ τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και είχαν πέσει τα πρώτα χιόνια. Τα θωρούμε, κύριε, τα θωρούμε, του απαντούσαμε. Αμα δεν τα θωρείτε, να ετοιμάζεστε για διακοπές, έκλεινε, χαμογελώντας, την κουβέντα.
ΗΡΘΕ, έντυσε στα λευκά σχεδόν όλη τη χώρα, την παραμονή, την ημέρα και την επόμενη των Φώτων και απήλθε. Για τον χιονιά ο λόγος, που χάρις σ’ αυτόν είδαμε επιτέλους μιαν άσπρη μέρα! Να ξανάρθει. Εχουν μείνει ακόμα πολλά μικρόβια, που ανάγκη πάσα να εξοντωθούν.
«Η ΑΥΡΙΟΝ  δεν είναι δική σου· ανήκει ακόμη εις τον Θεόν ή εις τον διάβολον». Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΟΛΟΙ εναντίον όλων σε μια ξέφρενη πορεία, δίχως να υπάρχουν φρένα… Ωστόσο, τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι την επαύριον των εκλογών, που θα γίνουν σε 16 και μία μέρες από σήμερα, δίνουν και παίρνουν. Κι αν έχει να παιχτεί μέχρι τότε κουμάρι!
ΑΝ ΕΙΝΑΙ πρώτο κόμμα και έχει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει (ας πούμε) καλώς. Αν δεν συμβεί αυτό, δύο τινά μπορούν να συμβούν. Ή να σχηματιστεί κυβέρνηση με βάση τον Συριζα ή να μη σχηματιστεί. Αν σχηματιστεί, έχει (ας πούμε) καλώς. Αν δεν σχηματιστεί, δύο τινά μπορούν να συμβούν. Ή να σχηματιστεί κυβέρνηση με βάση τη Νέα Δημοκρατία ή να μη σχηματιστεί. Αν σχηματιστεί, έχει (ας πούμε) καλώς. Αν δεν σχηματιστεί, δύο τινά θα συμβούν. Ή θα σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Δημοκρατίας ή δεν θα σχηματιστεί. Αν σχηματιστεί, έχει (ας πούμε) καλώς. Αν δεν σχηματιστεί, βουρ πάλι για εκλογές. Παλιά μας τέχνη κόσκινο!
«ΟΛΟΙ μας λεν’ θ’ αγωνιστούν για τούτην την πατρίδα/ μα παίζεται η τύχη της στης τσόχας την παρτίδα». Από τον φίλο ιερωμένο η σημερινή, με αναφορά τις εκλογές, μαντινάδα. «Έλληνες, Ελληνίδες μου οι εκλογές σιμώνουν/ και πρέπει να πληρώσουμε αυτούς που μας πληγώνουν». Απ’ τον Ηλία Σταματάκη η δεύτερη. Όπως βλέπει τα πράγματα ο καθένας…
ΓΑΒΡΙΗΛ Φλεμετάκη, συντ. καθηγητή Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συγγραφέα: Να ’μαι λοιπόν, να διαβάζω, μετά τις “Αναλαμπές” σου για τις οποίες έγραψα πριν από έναν μήνα περίπου, απ’ αυτήν τη θέση και τ’ άλλα δυο λίαν επιμελημένα βιβλία σου, τις “Αθιβολές” και τα “Οψιμογεννήματα”. Τριπλή ευλογία! Κι αν με συγκίνησαν, ενίοτε και μέχρι δακρύων, όλα αυτά που έγραψες σε πεζό ή ποιητικό τρόπο, για τον Βάμο των παιδικών και των εφηβικών σου χρόνων! Κερκέλια για να κρατούμε τον ουρανό οι αναμνήσεις μας, Γαβρίλη! Πώς να μην ευχαριστείς τον Θεό «για τα καλά του δώρα/ που σου ’δωσε απλόχερα ως τούτηνε την ώρα!». Πόσο μου θυμίζεις τον Ζαχαρία Παπαντωνίου στην “Προσευχή του ταπεινού”.
ΟΤΑΝ ο περίφημος γιατρός Ιπποκράτης (460 – 377 π.Χ.) επισκέφτηκε τον Δημόκριτο, αυτός διέταξε να φέρουν στον φιλοξενούμενο γάλα. Μόλις το έφεραν, ο Δημόκριτος αποφάνθηκε πως το γάλα προέρχεται από πρωτάρα μαύρη γίδα. Και ο Ιπποκράτης, βέβαια, τον θαύμασε γι’ αυτήν την ακριβέστατη παρατήρηση. Αλλά και ένα κορίτσι, που συνόδευε τον Ιπποκράτη, ο φιλόσοφος το χαιρέτησε την πρώτη μέρα με την προσφώνηση “Καλημέρα, κόρη”. Την άλλη μέρα, όμως, διαφοροποίησε την προσφώνηση, λέγοντάς της “Καλημέρα, γυναίκα”. Και πραγματικά τη νύχτα που μεσολάβησε η κόρη είχε χάσει την αγνότητά της. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Χαράματα ξύπνησε τις χρυσαχτίδες κόρες του./ Κι αυτές, υπάκουες όπως πάντα,/ στολίστηκαν, λαμπροχτενίστηκαν/ και ξεκίνησαν γοργοφτέρουγες,/ να στολίσουν τη γη με φως./ Σαν έφτασαν στην Κρήτη/ σταμάτησαν λίγο,/ για να φωτοστολίσουν πιότερο/ τον τόπο που γεννήθηκε/ απ’ το χαμόγελο του Θεού./ Αυτές τις κόρες,/ είδα από του Βάμου μια αυγή/ να πετούν ψηλά, πάνω απ’ τις Μαδάρες/ να τις λαμπροστολίζουν/ μ’ ένα παράξενο φως σαν πυρκαγιά».
Το ποίημα “Γλυκοχάραμα στις Κρητικές Μαδάρες” του Γαβριήλ Φλεμετάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (08.01.2015)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-227/#ixzz3OEF037pZ
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου